”Inte heller bör en intim vinbar utan ett dedikerat kök vara bara ett utlandsnöje.”
”Inte heller bör en intim vinbar utan ett dedikerat kök vara bara ett utlandsnöje.” Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Förmyndarstatens tid är över

Det slopade danstillståndet var ett steg i rätt riktning. Men för en liberal regering återstår det fortfarande mycket liberal politik att genomföra om man vill se ett friare Sverige på riktigt. Det skriver två företrädare från Liberala Studenter.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Nyligen kom regeringen med det efterlängtade beskedet att danstillståndet avskaffas. Staten behöver alltså inte längre ge tillstånd till företag för att deras gäster ska få dansa hos dem.

Trots att nyheten är positiv finns det dock mycket annat som staten sätter stopp för. Regeringen behöver alltså följa upp detta med fler liberala reformer om vi ska nå ett friare Sverige.

För att öka friheten och minska förmynderiet i Sverige vill vi se ett avskaffande av det statliga alkoholmonopolet. När svenskar tycks dricka allt mindre för varje år som går, trots flertalet liberaliseringar av monopolet, är det svårt att motivera ett sådant överdrivet förmynderi.

ANNONS

Systembolaget vill ofta lyfta sitt breda sortiment som bevis på valfrihet men i grunden finns det ingen valfrihet i ett monopol. Genom att krossa monopolet och tillåta försäljning av alkohol på platser som gårdar, matbutiker och i specialiserade butiker låter vi konkurrensen råda och efterfrågan, inte politiker eller byråkrater, styra marknaden. Att kunna köpa en kyld öl en lördagskväll ska inte vara något man bara kan uppleva på en utlandssemester.

Inte heller bör en intim vinbar utan ett dedikerat kök vara bara ett utlandsnöje. Svensk restaurangindustri går på knäna efter en tuff pandemi som följts av en lågkonjunktur med höga räntor och elpriser. Genom att avskaffa matkravet för alkoholservering kan fler verksamheter klara de kommande åren, fler kan komma i arbete och utbudet på barer kan öka.

En entreprenör kan då få möjligheten att starta en tequilabar, utan att behöva hitta en lokal med kök, samt en kock, och utan att behöva köpa in matvaror. Samtidigt får konsumenter större frihet att välja var de vill spendera sin tid och sina pengar, och ifall de vill äta mat eller inte.

Slutligen bör de som pluggat till sina tentor eller arbetat hela veckan inte bara få dansa vart de vill – de ska också få dansa hur länge de vill. Därför är det hög tid för regeringen att låta krogarna bestämma sina öppettider själva. Det finns ingen anledning till att byråkrater och kommunpolitiker ska bestämma när du dansat klart.

ANNONS

Förvisso gör de inte det i dag heller utan det leder ofta bara till att unga söker sig andra otrygga miljöer för att fortsätta kvällen, som istället saknar ordningsvakter och reglerbar alkohol. Vill man införa en reform som både stärker friheten och tryggheten så bör kommunernas makt att reglera öppettiderna för krogar slopas.

Det slopade danstillståndet var ett steg i rätt riktning. Men för en liberal regering återstår det fortfarande mycket liberal politik att genomföra om man vill se ett friare Sverige på riktigt. Liberala Studenter vill se ett Sverige där vuxna behandlas som vuxna.

Hannes Snabb

riksordförande Liberala Studenter

Josefin Fällgren

socialpolitisk talesperson Liberala Studenter

ANNONS