”Människors hälsa går alltid först, men restriktionerna gör också att gästerna är långt ifrån tillbaka på hotell och restauranger.”
”Människors hälsa går alltid först, men restriktionerna gör också att gästerna är långt ifrån tillbaka på hotell och restauranger.” Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Förlängda stöd krävs för att rädda jobb och företag

Det är bra att socialminister Lena Hallengren uppmanar fler att gå ut och äta på restaurang. Men hennes ansvar för att rädda jobb och företag sträcker sig längre än så, skriver Mikael Wallin, ägare Hummër Grill & bar.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Besöksnäringen i Sverige genomlider just nu sin svåraste kris någonsin. Till exempel har hotellens intäkter från logi minskat med hisnande 67 procent sedan mars jämfört med samma period förra året, enligt Benchmarking Alliance.

Över 50 000 människor inom besöksnäringen har redan förlorat jobbet eller är varslade. Och drygt 60 000 är permitterade. Men krisen fortsätter och om inte regeringen snarast förlänger stödåtgärderna är risken stor att ytterligare tusentals jobb försvinner i närtid.

För några veckor sedan deltog Lena Hallengren (S), socialminister, på en tillsyn av restaurang och hon uppmanade då fler att gå ut och äta på restaurang (TT 21/10).

ANNONS

Det är en bra och välkommen uppmaning men om jobb och företag ska finnas kvar när pandemin är över räcker inte uppmaningar utan det behövs också handling från regeringen.

Förläng omställnings- och permitteringsstödet.

Omställningsstödet och möjligheten till korttidsarbete har räddat många jobb och företag inom besöksnäringen. Men inom kort upphör stödåtgärderna och risken är att ännu fler förlorar jobbet. Lena Hallengren och hennes ministerkollegor måste agera skyndsamt och förlänga stöden.

Senarelägg skatteinbetalningen.

Att det är möjligt att skjuta upp inbetalningen av arbetsgivaravgifter, moms och andra skatter är en viktig åtgärd för att öka företagens likviditet och därmed möjlighet att överleva. Krisens längd gör att läget för besöksnäringen är fortsatt mycket allvarlig och det måste bli möjligt att skjuta upp inbetalningen ytterligare.

Den svenska besöksnäringens breda utbud av nöjen och aktiviteter lockar i vanliga fall många inrikes såväl som utrikes resande varje år. Här slog därför rese- och mötesrestriktioner till utan pardon.

Restriktioner gäller fortsatt och vi ombeds att hålla i och hålla ut. Människors hälsa går alltid först, men restriktionerna gör också att gästerna är långt ifrån tillbaka på hotell och restauranger. Utan regeringens besked om att förlänga stöden är risken att företagen tvingas säga upp och lägga ner.

ANNONS

Mikael Wallin

ägare Hummër Grill & bar och ledamot Visita Södra

ANNONS