"Kunskap går också att få, det har nyligen kommit ut en vegansk kokbok skriven av en erfaren kock och en välkänd barndietist som riktar sig just till storkök."
"Kunskap går också att få, det har nyligen kommit ut en vegansk kokbok skriven av en erfaren kock och en välkänd barndietist som riktar sig just till storkök." Bild: Pontus Lundahl/TT

Fler och fler efterfrågar vegansk kost

Om vi vill vara den klimatsmarta kommunen vi påstår att vi är kan vi inte neka eleverna att kunna välja vegansk kost. Det skriver Cleo Khaldi (V), ersättare i barn- och ungdomsnämnden i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Det blev ett nej från barn- och ungdomsnämnden i Halmstad på vår motion om att kunna välja vegansk kost som specialkost alternativ i skola och förskola.

Detta baserades på en rädsla för utökad användning av halvfabrikat och högre måltidskostnader. Den första kan jag avfärda direkt då halvfabrikat för det mesta inte är nödvändigt utom i eventuell ersättning till färs och korvrätter och då är det lika mycket halvfabrikat som det animaliska alternativet.

Annars är baljväxter ett näringsrikt och billigt alternativ. Centrala kostnader kommer att höjas lite enbart för att det är en specialkost i sig men detta kommer balanseras av bättre hälsa hos eleverna, och mindre kostnader för klimatförstörelse.

ANNONS

I en tid där i stort sätt alla forskare är överens om att djurindustrin är ohållbar och står för en betydande del av klimatförstörelse så är detta ett skrämmande beslut av nämnden. Livsmedelsverket som vi i vanligt fall har en stark tillit till har även dem angett vegansk kost som ett godtagbart alternativ till småbarn.

I dag beror det på personalen på enheten i fall du eller dina barn får den kosten som du önskar beviljad. Detta är allt annat än jämställt.

Kunskap går också att få, det har nyligen kommit ut en vegansk kokbok skriven av en erfaren kock och en välkänd barndietist som riktar sig just till storkök. Rekommenderar den till måltidsservice.

Ur klimatsynpunkt måste vi minska konsumtionen av animaliska produkter, så vi kan inte vara bakåtsträvande. Fler och fler efterfrågar vegansk kost, och om vi vill vara den klimatsmarta kommunen vi påstår att vi är, kan vi inte neka detta.

Men nu är det beroende av personalens välvilja på enheten, och så ska det inte vara.

När det gäller lite äldre barn kommer inte ett avslag göra att barnen får i sig mer näringsrik kost, utan de kommer inte äta alls. Fler ungdomar än någonsin kräver vegansk kost och detta antal kommer bara att öka i takt med att miljömedvetenheten ökar bland ungdomar.

ANNONS

Vi kan gå med på att antingen kräva ett läkarintyg, där det står att barnet är friskt och inte har några kostrelaterade näringsbrister, alternativt ett intyg där föräldrar medger att de är medvetna om att de har de slutgiltiga ansvaret att se till att barnen får i sig den näringen de behöver.

Något som med lite utbildning till kökspersonalen inte ens ska behövas. Och med klimatkrisens facit i handen ska detta ändå ske snart förhoppningsvis; utöver vitamin B12 kan man få i sig allt man behöver även i en vegansk kost.

Cleo Khaldi (V)

ersättare barn- och ungdomsnämnden

ANNONS