”Om vi ska kunna bryta skolsegregationen, stoppa stöket och öka jämlikheten i skolan måste samhället ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan från marknaden.”
”Om vi ska kunna bryta skolsegregationen, stoppa stöket och öka jämlikheten i skolan måste samhället ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan från marknaden.” Bild: Fredrik Sandberg / TT

Ett historiskt svek mot barn och unga

Det står nu klart att M och SD fortsätter att prioritera de stora friskolekoncernernas vinstintressen före våra barns rätt till en likvärdig skola och en god start i livet. Det skriver tre socialdemokrater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

En gång i tiden hade Sverige ett av världens bästa och mest jämlika skolsystem och sågs som ett internationellt föredöme. I dag har vi istället det mest marknadsstyrda.

I stället för att ge alla barn och unga en bra start i livet, har skolan blivit en motor för segregation och ökade klyftor. I marknadsskolan är det våra barn och unga som betalar vinstjakten med sin framtid. Trots det stoppar de högerkonservativa partierna med Moderaterna och Sverigedemokraterna i spetsen nu alla försök att förändra systemet.

Avarterna på marknadsskolan är många. Sverige är det enda landet i världen som tillåter vinstdrivande friskolor plocka ut vinst på den gemensamt finansierade skolan. Konsekvenserna av det är tydliga. Vi ser hur de stora friskolekoncernerna ökar sina vinstmarginaler genom att ha lägre andel behöriga lärare, större klasser och lägre lärarlöner. Det är så vinsterna skapas. Betygsinflationen ökar, eftersom det blir ett sätt att locka elever och få nöjda kunder.

ANNONS

Två av de värsta avarterna på skolmarknaden är att vinstdrivande koncerner överkompenseras för ansvar och kostnader som bara kommunen har och att man dessutom har möjlighet att skapa orättvisa kösystem där platser paxas på förhand. Långt innan många elever ens har fått chansen att välja skola.

Här har vi socialdemokrater lagt fram förslag på riksdagens bord som kompenserar kommunerna för deras större lagstadgade ansvar och säkerställer att alla elever får möjlighet att välja skola på rättvisa villkor.

Men trots att förslagen är väl utredda och får starkt stöd av både lärare, skolledare och elevorganisationer röstas de nu ner i riksdagen av en högermajoritet med M och SD i spetsen. Det är ett historiskt svek mot de barn och unga som nu kommer fortsätta förnekas likvärdiga chanser i skolan.

Om vi ska kunna bryta skolsegregationen, stoppa stöket och öka jämlikheten i skolan måste samhället ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan från marknaden. Vi socialdemokrater vill värna allas möjlighet att välja skola, men det är uppenbart att vinstjakten måste bort så att skolans fokus och resurser går till våra barns utbildning.

Det står nu klart att M och SD fortsätter att prioritera de stora friskolekoncernernas vinstintressen före våra barns rätt till en likvärdig skola och en god start i livet. På vilket sätt gynnar det vanligt folk?

ANNONS

När Sverige går till val i september avgörs om vi ska kunna skapa ordning och reda på skolmarknaden, eller om M och SD ska kunna fortsätta stoppa alla förslag för att göra upp med marknadsskolan.

Tobias Baudin (S)

partisekreterare

Lina Axelsson Kihlblom (S)

skolminister

Arber Gashi (S)

riksdagskandidat i Halland

ANNONS