”Det talas förvisso om 100 000 klimataktivister i Glasgow, heja Greta. Bra, men det krävs många fler.”
”Det talas förvisso om 100 000 klimataktivister i Glasgow, heja Greta. Bra, men det krävs många fler.” Bild: Jane Barlow

Det sker inga politiska förändringar om inte folket kräver det

Kraftfulla klimatåtgärder förutsätter att vi är många som kräver det, men den stora tysta massan sitter hemma med sin oro. Vilket är synd då vi faktiskt har makten att förändra. Det skriver en rad företrädare för klimatnätverket i södra Halland.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

FN:s klimatkonferens COP26 pågår, världens länder samlas i Glasgow för att redovisa sina bidrag till Parisavtalet. Men trots att nästan alla väljare och politiker håller med om att vi måste klara Parisavtalet pekar allt på ett misslyckande. Och kanske har vi oss själva att skylla.

För vi har skickat folkvalda till COP26 utan mandat att göra det som krävs. För den enkla sanningen är att politik är ett finger i luften, dit opinionens vindar blåser går politiken. Och just nu är folkets krav på klimatåtgärder långt ifrån tillräckliga.

Det talas förvisso om 100 000 klimataktivister i Glasgow, heja Greta. Bra, men det krävs många fler, var är resten av de 1,8 miljoner invånarna som bor i och kring Glasgow?

ANNONS

Trots att 80 procent av dem enligt färsk statistik är oroade eller allvarligt oroade över klimatet väljer de att stanna hemma. Och det är ett mönster som går igen. 80 000 Halmstadbor, vi saknade er på Fridays For Futures senaste globala klimatstrejk i Halmstad där bara ett fåtal slöt upp för att kräva en politik i nivå med Parisavtalet.

Kraftfulla klimatåtgärder förutsätter att vi är många som kräver det. Därför tror vi att den stora tysta massan som just nu sitter hemma med sin oro ofrivilligt riskerar bli en avgörande orsak till det misslyckande som pågår i Glasgow just nu. Vilket är synd då vi faktiskt har makten att förändra.

Vi måste bli bättre på att visa våra folkvalda vad vi förväntar oss av dem. Lämna vår trygga vrå, kavla upp ärmarna, engagera oss i miljö- och klimatrörelser och komma när de kallar. Utan att bry oss om vad grannarna ska tänka.

För grannarna ska också komma. Vi behöver normer som säger att det är fel att inte engagera sig. På samma sätt som vi förväntas skydda våra barn i trafiken, måste vi nu skydda jorden från ett ogästvänligt klimat.

Därför behöver vi skapa den opinion politikerna behöver för att lyckas. Och ni som säger att Sveriges utsläpp är små? Sverige har fyllt sin utsläppsbudget fram till omkring år 2600, baserat på att vi per person bör släppa ut maximalt ett ton koldioxid per år. Det är inga småutsläpp, det är en skam vi alla delar och bör ta ansvar för.

ANNONS

Alla länder som samlats i Glasgow tycker att någon annan ska gå före medan man själv helst slipper. För man fick inget mandat från folket med sig till förhandlingsbordet. Och inga stora politiska förändringar sker om inte folket kräver det.

Där är vi nu, och där kommer vi att vara tills hönorna värper kokta ägg.

Om vi inte reser oss tillsammans och säger:

Det räcker nu.

Vi vill ställa om.

Miljö- och klimatfrågorna måste prioriteras högst.

Utsläppen ska ner nu.

Vi är redo att ta konsekvenserna. Tillsammans.

Gun Jönsson, Fridays For Future Halmstad

Palle Nielsen, Klimat Laholm

Isabelle Clarén, Halmstads Naturskyddsförening

Bo Hansson, Halmstads Naturskyddsförening

Anne-Marie Bruno, Klimataktion Halmstad

Hanna Kjell, Klimatstudenterna Halmstad

Lena Angviken, FN-föreningen Laholm

Birgitta Simonsson, vice butikschef Röda korset Halmstad

Ingrid Bergelin, Halmstad

Stina Nielsen, Knäred

Jennifer Bernhardsson, Fältbiologerna, Halmstad

Carl-Göran Saxerbo, Vi Håller Oss På Jorden, Halmstad

Per Österberg, Equmeniakyrkan i Södra Nissadalen.

Ingrid Nilsson, pensionär Halmstad

Isak Rancic, Fridays For Future Halmstad

Beryl Brand-Lind, Fridays For Future Halmstad

Ronnie Lind, Fridays For Future Halmstad

Göran Lund, Klimataktion Halmstad

En debattartikel i samarbete genom Klimatnätverket Södra Halland.

ANNONS
ANNONS