”Få söker sig till tätvuxna gran- eller tallplantager, ej heller till kalhyggen.”
”Få söker sig till tätvuxna gran- eller tallplantager, ej heller till kalhyggen.” Bild: Vidar Ruud

De gör sig till språkrör för skogsindustrin

Företrädarna för främst SD, M, KD och C är direkt naturfientliga när de argumenterar för ökad skogsproduktion. Det skriver miljöpartisten Anders Wirdheim som kandiderar till kommunfullmäktige i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Krönikören Johan Croneman skrev nyligen i Dagens Nyheter att partiledarnas kultursyn är obildad, korkad och en förolämpning mot svenska konstnärer. Detta gäller i än högre grad partiledarnas och partiernas natursyn. Där kan man verkligen tala om att de är obildade. Deras förankring i verkligheten är dessutom oerhört svag.

I en undersökning utförd av LRF uppger 94 procent av de tillfrågade att de tycker att det är viktigt att få vara i skogen. I en annan undersökning, utförd av WWF, säger 92 procent att vi bör skärpa lagen för att skydda skogar. Lika många anser att de ekonomiska resurserna för detta måste bli större.

ANNONS

Har dessa undersökningar gett utslag i partiernas politik för att stärka naturen? Nej, det är precis tvärtom. Företrädarna för främst SD, M, KD och C är direkt naturfientliga när de argumenterar för ökad skogsproduktion. De gör sig till språkrör för skogsindustrin och avfärdar därmed de miljömål som riksdagen beslutat och den ekologiska kunskap som byggts upp i landet.

Detta är både okunnigt och förolämpande mot svenska folket. Även S har det senaste året visat att man sätter skogsindustrins intressen före naturens.

Den skog som svenska folket vill vistas i är en varierad skog med bärris och svamp. Få söker sig till tätvuxna gran- eller tallplantager, ej heller till kalhyggen. I den odlade skogen hinner det inte utvecklas ett nytt skikt med bär innan det är dags för avverkning, men detta vill inte skogsindustrin erkänna.

I stället slår man blå dunster i ögonen på svenska folket med förföriska bilder av varierade skogar (ofta från andra delar av världen).

Politikernas tal om ”grön omställning” klingar också falskt. Även här går man i skogsindustrins ledband. Det sägs att vi kan rädda klimatet genom ett allt intensivare skogsbruk och att i stor omfattning använda skogen som bränsle. Att experter inom såväl EU som FN fördömer detta viftas bort, och skogens biologiska mångfald är i sammanhanget inget värd.

ANNONS

Omsorgen om skogsindustrins kalhyggesbruk har också inneburit att de flesta svenska partier ställt sig bakom påtryckningar inom EU som ger klartecken för fortsatt skövling av regnskogar, inte minst i Amazonas.

Samma brist på bildning gäller för övrigt i vargfrågan. Trots att en majoritet av svenska folket (även i varglänen!) är positivt inställd till varg, går både oppositionen och S emot en enig forskarkår. Dessa politiker anser att den svenska vargstammen ska skjutas ner till en tredjedel av dagens nivå.

Vill du värna svensk natur, ska du rösta grönt i höst!

Anders Wirdheim

medlem i Miljöpartiet de gröna och kandidat till kommunfullmäktige i Halmstad

ANNONS