”Skolan är den enskilt viktigaste komponenten för arbetsmarknad, integration och för att motverka sociala problem. Varje unge ska kunna klara skolan.”
”Skolan är den enskilt viktigaste komponenten för arbetsmarknad, integration och för att motverka sociala problem. Varje unge ska kunna klara skolan.” Bild: Gorm Kallestad

De första stegen mot en skola i världsklass

Jag är glad över att Liberalerna är tillbaka på utbildningsdepartementet och att vi nu kan lägga fokus på att öka kvaliteten i skolan för alla barn. Det skriver riksdagsledamoten Cecilia Rönn (L).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Jag är mycket glad för de stora budgetsatsningar som nu görs inom skolans område. Det är viktiga satsningar för att komma tillrätta med de brister som gör att 16 000 elever varje år lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.

Risken är stor att dessa ungdomar inte kommer in på arbetsmarknaden eller, hamnar i kriminalitet. Skolan är den enskilt viktigaste komponenten för arbetsmarknad, integration och för att motverka sociala problem. Varje unge ska kunna klara skolan.

Jag är uppväxt i en familj utan studievana. Jag hade kärleksfulla föräldrar som ville oss det allra bästa, men de kunde inte hjälpa till med läxan när jag började på högstadiet. De visste inte och kunde inte förmedla vilka dörrar som öppnas om man väljer att satsa på skolan eller vilka dörrar som stängs om man inte gör det.

ANNONS

Att jag hade vänner som var duktiga i skolan och hade lärare som uppmuntrade mig, det är jag väldigt glad och tacksam för i dag. Det gjorde att dörrar öppnades som jag inte visste jag ville gå igenom.

Vissa väljer universitet, vissa ett hantverkaryrke, vissa hittar sin passion i vården eller handeln. Inget är bättre eller sämre än något annat. Att kunna göra valet är det viktiga! Att inte fastna i dina föräldrars mönster och val om du inte vill det. Att kunna välja din egen väg. Det är det viktiga och skapar möjligheter och egenmakt.

För livet är ditt, det går inte i repris och du ska leva och ta ansvar för dina val. För att kunna göra detta måste varje unge få en chans att klara skolan. Att synas för den hen är, för de utmaningar hen bär på, för de unika egenskaper hen har. Därför ska skolan vara kompensatorisk och ge möjligheter till alla ungar. Var de än kommer ifrån.

Därför är jag glad över att Liberalerna är tillbaka på utbildningsdepartementet och att vi nu kan lägga fokus på att öka kvaliteten i skolan för alla barn, för att ge lärare rätt förutsättningar. Resan är lång, men alla resor börjar med ett steg. Denna budget och de satsningar de innebär är första steget på en resa för alla Sveriges barn och för all den fantastiska personal som finns och kommer finnas i skolans värld.

ANNONS

Jag är förälder till tre fantastiska barn som jag innerligt hoppas kommer gå ut i livet med självkänslan att de kan åstadkomma precis vad som helst. Förutom kunskapen som barnen bär med sig så vill jag att de även ska ha fått en tro och känsla att de är speciella, unika och ovärderliga.

Självklart kan skolan inte göra allt, det allra viktigaste är självklart hur alla vi föräldrar stöttar, ställer krav och uppfostrar våra barn. Förutom att de ska lära sig rätt och fel, att vara snäll mot andra så vill jag att de ska våga tro på sig själva.

På alla mina barns namngivning har vi spelat ”Ikaros” med Björn Afzelius. Den låten säger mycket, hur svårt det kan vara som barn att gå sin egen väg.

Vi borde alla försöka göra som Björn sjunger ”Låt den du älskar få pröva sina vingar. En dag så flyger din älskade rätt. Vill du bli respekterad av din avbild. Så får du visa din avbild respekt”.

Cecilia Rönn (L)

riksdagsledamot

ANNONS