”En heltidsarbetande industriarbetare tjänar ungefär 33 000 kronor i månaden. Den genomsnittliga inkomsten i den svenska makteliten motsvarar 22,1 industriarbetarlöner före skatt.”
”En heltidsarbetande industriarbetare tjänar ungefär 33 000 kronor i månaden. Den genomsnittliga inkomsten i den svenska makteliten motsvarar 22,1 industriarbetarlöner före skatt.” Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dags för makteliten att ta ansvar för klyftorna

Eliten kan inte fortsätta dra ifrån. Vårt samhälle kan inte tillåtas rivas isär ännu mer. Det får vara slut på skyhöga löneökningar och bonusregn till direktörer och chefer. Det skriver Christine Marttila, ordförande LO Västsverige.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Vi vet alla att ojämlikhet skadar samhället. Tilliten och sammanhållningen minskar. Ojämlikhet försämrar folkhälsan, ger högre kriminalitet och en sämre ekonomisk utveckling.

Ojämlikhet drabbar alltså inte bara de/dem som har det allra sämst. Det drabbar alla.

I årets avtalsrörelse ställer LO-förbunden höga lönekrav; de högsta på 25 år. För trots hårda tider med pandemi, energikris och en inflation på nivåer vi inte sett på lång tid har vinsterna och lönsamheten i näringslivet under de senaste åren ökat till rekordhöga nivåer.

Avtalskraven är höga, men ansvarsfulla. De siktar på långsiktiga reallöneökningar. Vi vill undvika att lönerna ökar inflationen. Då blir löneökningarna värdelösa. Därför ställer vi inte krav på löneökningar som fullt ut kompenserar för inflationen. Men vi förväntar oss att politikerna och näringslivet också agerar ansvarsfullt.

ANNONS

En heltidsarbetande industriarbetare tjänar ungefär 33 000 kronor i månaden. Den genomsnittliga inkomsten i den svenska makteliten motsvarar 22,1 industriarbetarlöner före skatt. Och inkomsten för en vd på ett av Sveriges 50 största företag motsvarar 69,3 industriarbetarlöner.

Det vi på LO kallar den svenska makteliten är en grupp bestående av 200 positioner med mest makt att påverka samhällsutvecklingen. Vi har samlat in uppgifter om denna elits löner men också inkomster från sidouppdrag och kapitalinkomster (källa: Skatteverket). Vår nya rapport Makteliten – skillnaderna eskalerar visar att skillnaderna är större än någonsin tidigare sen vi började mäta 1950.

Bara under de senaste två åren i undersökningen har skillnaden ökat från 60 industriarbetarlöner till 69 industriarbetarlöner. Samtidigt som Sveriges arbetare tog ansvar och höll vårt samhälle på benen under pandemin ökade alltså inkomstgapet mellan näringslivseliten och vanliga arbetare stort.

1980 var skillnaden i inkomster som minst. Storbolagsdirektörernas genomsnittliga inkomst motsvarade då nio industriarbetarlöner.

De rika har blivit rikare och vanligt folk har fått stå tillbaka.

Eliten kan inte fortsätta dra ifrån. Vårt samhälle kan inte tillåtas rivas isär ännu mer. Det får vara slut på skyhöga löneökningar och bonusregn till direktörer och chefer. Det är också hög tid för en rättvis beskattning där det faktiskt lönar sig bättre att arbeta än att leva på avkastningen på ärvda miljoner.

ANNONS

Så klarar vi krisen tillsammans och så minskar vi klyftorna i Sverige.

Christine Marttila

ordförande LO Västsverige

ANNONS