”Med synliga arbetskläder minskar vi obehaget – både för dig som tidningsbud och för dig som boende.”
”Med synliga arbetskläder minskar vi obehaget – både för dig som tidningsbud och för dig som boende.” Bild: Robin Haldert/TT

Arbetskläder för tidningsbud borde vara en självklarhet

Som tidningsbud ska du inte behöva köpa arbetskläder ur egen ficka. Du ska heller inte behöva köpa extra reflexer till dina skyddskläder, om du ens har några. Det skriver Manuel Gomez från Svenska transportarbetareförbundet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Arbets- och skyddskläder är inom de flesta branscher självklart. Genom dem får personalen en god arbetsmiljö, känner gemenskap bland kollegor och företagen kan även göra reklam för sig. Jobbar du för ett tidningsbudsföretag är detta däremot ovanligt.

Tidningsbuden arbetar i privata kläder när de går upp och ner i trapphus och tar sig mellan husen där vi bor. Samtidigt har samhällsklimatet blivit hårdare i Sverige. Allmänheten är alltmer orolig och uppmärksam på vad som sker där vi bor.

Tänk dig att du hör något sent på natten eller en tidig morgon utanför där du bor. Du tittar ut och ser en person som hastar runt från dörr till dörr och snabbt försvinner därifrån. Personen har vanliga kläder på sig och det går inte att se på kläderna om personen faktiskt arbetar. Kanske ringer du polisen. Kanske konfronterar du personen i fråga på egen hand.

ANNONS

Klart är iallafall att det uppstår obehag, både för tidningsbudet och för dig som boende. Med synliga arbetskläder minskar vi obehaget – både för dig som tidningsbud och för dig som boende. Därför är arbetskläder för tidningsbud viktigt och tryggande. Arbetskläder skapar även gemenskap mellan kollegor samtidigt som företaget kan synliggöra sig.

Nu befinner vi oss också i mörkare tider vad gäller årstid och med fler släckta lampor för att sänka elkostnaden. Ute på vägarna är det svårt att se personer i mörker. Kör du bil är det förenligt med livsfara. Har du inte bra reflexer är det extremt svårt för en förare att se dig. Tidningsbuden möter bilar dagligen i sitt jobb. Då måste de ha bra skyddskläder med synliga reflexer, annars riskerar de att bli påkörda. Reflexer räddar liv. Därför är bra skyddskläder oerhört viktigt. Tyvärr vittnar många tidningsbud om att deras skyddskläder inte är prioriterade och att de är av dålig kvalité.

När du utför ditt jobb ska du inte behöva känna obehag för om du kommer att bli påkörd eller påhoppad. Det är en viktig arbetsmiljöfråga att känna trygghet på jobbet. Arbetskläder är därför en viktig arbetsmiljöfråga. Som tidningsbud ska du inte behöva köpa arbetskläder ur egen ficka. Du ska heller inte behöva köpa extra reflexer till dina skyddskläder, om du ens har några.

ANNONS

Därför ska och borde det vara arbetsgivarens uppgift att förse de anställda med bra och trygga arbetskläder samt prioriterade skyddskläder. Arbets- och skyddskläder skapar trygghet och förhindrar oro – både för tidningsbuden och allmänheten.

Vad krävs för att tidningsbudsföretagen ska utrusta sina anställda med arbetskläder för att säkerställa arbetsmiljön? Vad krävs för att tidningsbudsföretagen ska prioritera bra skyddskläder? Krävs det att ett tidningsbud blir konfronterad eller i värsta fall överfallen? Krävs det att ett tidningsbud blir påkörd? Nej, det får inte hända. Och nej, vi kan inte vänta på att det inträffar. Arbetskläder för tidningsbuden ska och borde vara en självklarhet.

Manuel Gomez

Svenska transportarbetareförbundet

ANNONS