”Det är OK att spela padel i hallen om man tar betalt, då räknas det som handel. Är man en förening och skall bedriva gymnastik i lokalen är det inte därmed inte OK.”
”Det är OK att spela padel i hallen om man tar betalt, då räknas det som handel. Är man en förening och skall bedriva gymnastik i lokalen är det inte därmed inte OK.” Bild: Roger Larsson

Ansvar för Halmstad måste visa politiskt mod

Vi ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S): Varför röstar ni emot en gymnastiksal på Stenalyckan? Den frågan kommer från Ann-Charlott Mankell och Roger Krook, Hjärta för Halmstad (HFH).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS

Halmstad Gymnastikförening har i mer än 25 års tid letat efter en permanent träningslokal för deras barn och ungdomsverksamhet. Föreningen har över 1 400 aktiva medlemmar inom truppgymnastik, parkour och cheerleading. Det som tidigare var en padelhall vid Stenalyckan anser vi är en passande lokal för föreningen. Hallen uppfyller de krav som föreningen har avseende takhöjd, läge och bussförbindelser.

Det är nu som byråkratin sätter in. Det är OK att spela padel i hallen om man tar betalt, då räknas det som handel. Är man en förening och skall bedriva gymnastik i lokalen är det inte därmed inte OK. Det som då krävs är en liten ändring av detaljplanen.

ANNONS

Utan att gå in på detaljer kring tillfälliga bygglov, detaljplaner och kommunala processer kan vi konstatera att politiken och det politiska styret Ansvar för Halmstad (S, M och KD) har möjlighet att klubba igenom ett positivt beslut för Halmstad Gymnastikförening. Ansvar för Halmstad med Anna Fallkvist (M) i spetsen har tidigare aviserat att de tänker klubba igenom uteserveringar trots att tjänstemännen och nu även mark- och miljödomstolen menar att det inte är förenligt med deras tolkning av lagen.

På ren svenska betyder detta, det politiska styret väljer att gå emot tjänstemän när det gäller uteserveringar men inte när det gäller barn- och ungdomsverksamhet. Vi skall även komma ihåg att så sent som 2021 var en likartad situation uppe i nämnden. Då gällde det ett sportcenter med bowling och tillhörande träningslokal för gymnastik på Larsfrid. Förslaget röstades unisont ned av alla politiska partier, förutom SD som reserverade sig.

Vi ställer därför frågan till kommunstyrelsens ordförande Stefan Pålsson (S): Varför röstar ni emot en gymnastiksal på Stenalyckan?

Hjärta för Halmstad menar att Ansvar för Halmstad med Stefan Pålsson måste visa politisk mod och styra tjänstemännen i den riktning som politiken lovat sina väljare. Även om detta nu gällde gymnastik, går det inte att trolla bort frågan om en bowlinghall i Halmstad. Att vi 2024 inte har en bowlinghall eller lämplig lokal för Halmstad Gymnastikförening är inte otur, det är en följd av brist på politiska beslut.

ANNONS

Att Centerpartiet går ut på Facebook och rasar över att det politiska styret röstat nej är lite magstarkt när de själva så sent som 2021 röstade nej till ett likartad projektet med padel- och gymnastikhall på Larsfrid.

Det fina med demokrati är att det är väljarna som bestämmer hur väl styret har lyckats genomföra sina partiers respektive vallöften. Hjärta för Halmstad vill visa att det finns ett trovärdigt alternativ att rösta på, ett parti som vågar visa vägen och peka med hela handen.

Ann-Charlott Mankell (HFH)

gruppledare Hjärta för Halmstad

Roger Krook (HFH)

ledamot teknik- och fastighetsnämnden

ANNONS