”I centrum, inklusive Kungsfreden, har vi i dag cirka 300 verksamheter som bidrar till centrums liv och rörelse. Under 2023 arrangerades 899 evenemang i centrum.”
”I centrum, inklusive Kungsfreden, har vi i dag cirka 300 verksamheter som bidrar till centrums liv och rörelse. Under 2023 arrangerades 899 evenemang i centrum.” Bild: Johan Persson

”I Halmstad ska människan alltid vara i centrum”

En plats där känslor lever, drömmar föds och minnen skapas – det är vår vision för Halmstads centrum. Det skriver flera företrädare för Halmstads kommun med kommunrådet Anna Fallkvist (M) i spetsen, i ett brev till ledarsidan apropå ledaren ”Låt stadskärnan bli alla Halmstadbors vardagsrum” av den politiske redaktören Mattias Karlsson.

ANNONS
|

Vi delar helt och hållet Mattias Karlssons åsikt om att Halmstads centrum ska vara en trevlig, mysig och spännande mötesplats – ett gemensamt vardagsrum för alla Halmstadbor.

Och arbetet med att komma dit har under de senaste åren intensifierats och vi har redan sett flera framgångar i vår utvecklingsresa.

Från att varit ett tidsbegränsat projekt är centrumutveckling en del av kommunens ordinarie verksamhet. Med en centrumutvecklare på plats, en fördjupad översiktsplan för centrum och en tydlig avsiktsförklaring och samarbete med Halmstads City och Fastighetsägarna i centrum Halmstad har både det operativa och strategiska arbetet förstärkts. Dessutom finns enskilda arbetsgrupper med fokus på att skapa förbättringar på gator, torg och skapa upplevelser.

ANNONS

Tillsammans arbetar vi med våra fokusområden; trygghet, tillsammans, trivsel och attraktiva mötesplatser, utbud och upplevelser samt kommunikation och identitet för att skapa en levande och attraktiv stadskärna där människan alltid står i centrum.

Vi ser nya verksamheter etableras och befintliga verksamheter som flyttar tillbaka. I centrum, inklusive Kungsfreden, har vi i dag cirka 300 verksamheter som bidrar till centrums liv och rörelse. Under 2023 arrangerades 899 evenemang i centrum.

Flera stora investeringar görs också i centrum. På Lilla torg skapas en härlig blandning av mötesplats, växtlighet, konst och uteserveringar. Därefter kommer ombyggnaden av både Köpmansgatan och Stora torg.

Mysifiering sker på gator och torg med blommor, växtlighet, dekorationer, ljussättningar och sittplatser.

I Halmstad ska människan alltid vara i centrum. En plats där känslor lever, drömmar föds och minnen skapas – det är vår vision för Halmstads centrum.

Anna Fallkvist (M)

1:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Ulrika Abrahamsson

centrumutvecklare Halmstads kommun

Sapna Billengren Lindström

projektledare Halmstads kommun

Caroline Bengtsson

cityledare Halmstads City

Johan Torstensson

ordförande Fastighetsägare i Centrum Halmstad

Svar:

Jag välkomnar er vision för Halmstads centrum. Nu gäller det också att gå från ord till handling, och inte minst hålla i och hålla ut. De utmaningar som stadskärnan har med en butiksdöd som hela tiden tycks göra sig påmind behöver mötas med långsiktiga satsningar. Det som hittills har gjorts, och är på gång, för både Lilla och Stora torg lovar mycket gott för framtiden.

ANNONS

Men det behövs göras mer för att få fler att komma till city, och inte minst stanna kvar där. Stadskärnan behöver helt enkelt blir mer som ett vardagsrum för alla Halmstadbor. Det är min vision för Halmstads city.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS