”Materialet som vi väljer att samanvända ska självklart vara relevant och intressant för vår egen halländska publik”, skriver Malin Syrstad.
”Materialet som vi väljer att samanvända ska självklart vara relevant och intressant för vår egen halländska publik”, skriver Malin Syrstad. Bild: Mattias Karlsson

"Därför lånar vi material från andra lokala SVT-redaktioner”

Vi kommer fortsätta att använda en del material från andra SVT-redaktioner. När det har relevans för vår publik. Det skriver Malin Syrstad, redaktionschef på SVT Halland, i en replik på ledaren ”Inte blott halländska nyheter i SVT Halland”. Den politiske redaktören Mattias Karlsson svarar.

ANNONS
|

Självklart ska SVT Halland göra halländska nyheter. Det vill säga nyheter som är relevanta för den halländska publiken.

I ett stort län kan inte allt vara relevant för alla. Vårt uppdrag är att bevaka hela Halland - från Laholm i söder till Kungsbacka i norr. Något som skiljer din och min redaktion åt, Mattias Karlsson. Ibland “lånar” vi material från våra lokala SVT-kollegor – liksom ni lånar från era systertidningar inom Stampen Lokala Medier.

Materialet som vi väljer att samanvända ska självklart vara relevant och intressant för vår egen halländska publik. Och i ett län med många pendlare, och med en bostads- och arbetsmarknad som är gemensam över länsgränserna, är det mycket som är just det – relevant och intressant.

ANNONS

Situationen för mäklare tyckte vi var ett sådant ämne. Visst hade vi kunnat göra inslaget med en mäklare verksam i Halland. Självklart. Och visst hade vi kunnat göra nyheten ännu mer anpassad för den halländska publiken genom att träffa en sådan.

I det här fallet valde vi att inte arbeta dubbelt, utan att istället satsa våra (public service-) resurser på att fördjupa annan angelägen journalistik. Och träffa hallänningar i andra frågor som berör dem.

I veckan ser du resultatet – till exempel handlar det om skolmat och fritidsaktiviteter för skolelever. Elever från Halland.

Vi kommer fortsätta att använda en del material från andra SVT-redaktioner. När det har relevans för vår publik.

Malin Syrstad

redaktionschef SVT Halland

Svar:

Jag förstår att SVT Hallands resurser kan vara begränsade, men jag tycker i vilket fall som helst att ert nyhetsutrymme bör ges till sådant som är relevant för de halländska tv-tittarna. På fredagens morgonsändningar fanns ett inslag om en 96-årig man bosatt utanför Svenljunga som inte längre får mat hemlevererad från ett äldreboende (14/4). Det var en intressant nyhet – för tittarna i Svenljunga kommun eller för tittarna i Västra Götalands län. Men tv-tittarna i Halland kan fråga sig: Hur ser det ut i min kommun?

ANNONS

Hallandsposten har en mängd olika sorters nyheter, allt från det lokala materialet som prioriteras högt, till nyheter som berör vår omvärld. En del av det senare materialet kommer från andra redaktioner inom Stampenkoncernen. Det är så vår produkt till våra läsare ser ut.

Sedan finns det en väsentlig skillnad mellan SVT Halland och Hallandsposten, och det gäller finansieringen. SVT är skattefinansierat medan HP till den absoluta merparten får sin finansiering från prenumeranter och annonsörer.

Vad jag vill sätta fingret på är: Vad är SVT Hallands uppdrag? Är det meningen att man ska ”samanvända” nyheter från andra redaktioner som inte har någon koppling till Halland, som i Svenljunga-fallet?

Jag ser fram emot att ta del av er rapportering kring skolmat och fritidsaktiviteter för de halländska eleverna. Mer sånt.

Mattias Karlsson

politisk redaktör Hallandsposten

ANNONS