Sveriges Radios P3 är en "skitkanal", enligt SD-ledaren.
Sveriges Radios P3 är en "skitkanal", enligt SD-ledaren. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mattias Karlsson: Stärk skyddet av public service

Den svenska demokratin är inte så säker som man kan tro.

ANNONS
|

På onsdagen gästade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ”Morgonpasset” i P3 där han skulle intervjuas. Det hela inleddes med en satirisk sammanfattning om Jimmie Åkesson. Det mottogs inte så väl av personen själv.

”Det är vad jag hade förväntat mig av den här skitkanalen som jag är med i”, sa han och fortsatte:

”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom.”

Efter den dåliga stämningen tog sedan själva intervjun vid.

Om Åkessons hot mot P3 ska tas på allvar eller inte kan man ha olika uppfattningar om. Men faktum är att det inom Sverigedemokraterna finns röster som vill göra allvar av att man lägger ner public service. Kan det med andra ord finnas ett hot mot Sveriges Television och Sveriges Radio? Ja, tyvärr är det så.

ANNONS

I radions ”Godmorgon världen” som sändes i söndags hade journalisten Ulrika Knutsson en krönika där ämnet var den svenska demokratin, som i december fyller ett hundra år. Blickar man tillbaka har Sverige haft en fantastisk utveckling, men demokratin kan tyvärr inte tas för given i ytterligare hundra år.

Ser man på utvecklingen i till exempel Polen och Ungern så kan det gå fort att strypa det fria ordet och begränsa public service. Det är verkligen en oroväckande utveckling. Och tyvärr inte helt otänkbar i Sverige.

”Public service-företagen kan strypas över en natt i Sverige om en majoritet i riksdagen beslutar det”, sa Ulrika Knutsson.

En riksdagsmajoritet kan alltså lägga ner Sveriges Television och Sveriges Radio. Så oskyddat är public service i Sverige. Detta har inte varit ett problem, men tiderna kan förändras.

Ett enkelt förslag från Ulrika Knutsson är att det åtminstone borde krävas tvåtredjedels majoritet i riksdagen för att besluta om förändringar för public service.

Det finns många viktiga byggstenar för en levande demokrati. Fria och oberoende medier hör verkligen dit.

I tider när det finns röster för att begränsa de fria ordet och yttrandefriheten är det verkligen på plats att stärka skyddet av public service. För demokratins skull.

ANNONS
ANNONS