Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Asbest och Babian bjöd på post-proggmusik

B&B och kulturgruppen FIKA har annonserat popklubb på fredagen, men det är snarare en slags postprogg-musik som spelas i källarlokalen.

Konsert

Asbest, Babian

B&B, Halmstad, 8/10

Halmstadförbandet Asbest och skånska huvudakten Babian liknar inte varandra musikaliskt, men stämningen gör att de ändå känns besläktade, om än som två bråkiga småbröder.

Relativt nybildade Asbest är säkra och tajta. Med kommunistiska detaljer på backdropen (affischgardin bakom bandet) känns det politiska budskapet svårt att missa, men kan dock gå lyssnaren förbi eftersom man inte hör ett dyft av sångtexterna. Det Kalle Holstein missar i artikulation, tar han dock igen i teatralisk ådra och grym sångröst.

Asbests publik gör några riktigt bra försök till dans, men under Babian blir meterna framför scenen ett stormande folkhav med de vildaste vågorna i kanterna, och då funkar den annars rätt exponerande lokalen som bäst.

Babian är långt ifrån främlingar för Halmstadpubliken, som vant sjunger med i de svängiga melodierna. När de uppmanas att ”skaka röv” tvekar få. Själv drar sångaren Tobias Allvin ner brallorna och visar sin bakdel, iförd babiankalsonger, för den jublande massan.

Både texterna och musiken är glatt arga, och trots den grova skånskan når varje ord fram. Musikerna är propert klädda i skjorta och väst, men kontrasterar genom att apa sig med konfettiregn och fyrverkerier i ”Jag exploderar om du säger nej” som får folk att dansa som vildar.

Efteråt, när hälften av publiken redan gått, lyckas de mest hängivna fansen ropa in till ytterligare ett extranummer. Babian gör dem trevligt nog till viljes, och bjuder på några sista apvrål.