Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Anställd lurade Kris efter heroinåterfall

I flera år var han helt drogfri och anställd av Kris, men i rätten berättade 32-åringen hur han återvänt till heroin och brott. – Vår nolltolerans mot alkohol är till för att förhindra sådant här, säger Kristoffer Johansson på Kris.

Det var när 32-åringen 2006 suttit av ännu ett i en rad av fängelsestraff som han fick hjälp av Kris (Kriminellas revansch i samhället). Efter att han blivit drogfri och gått en behandling för att bli av med sitt tidigare kriminella tänkande anställdes han av Kris i Halmstad och hade i ett par år en ansvarsfull befattning där han bland annat var ute och informerade skolungdomar.

– Vi märkte att det var problem på gång när han blev tillsammans med en tjej som drack en massa alkohol när de festade. Vi i Kris kör nolltolerans mot alkohol eftersom vi vet att före detta missbrukare inte klarar av att sätta gränser, säger Kristoffer Johansson, ordförande för Unga Kris i Halmstad.

– Tyvärr ville han inte lyssna på oss. Och när han började dricka tappade han omdömet och var snart tillbaka med narkotika, berättar Kristoffer Johansson och tillägger:

– Vi skickade honom på en behandling, men han stack därifrån och då var vi tyvärr tvungna att avskeda honom.

Enligt Kristoffer Johansson är det inte ovanligt att före detta missbrukare ”behöver” ha ett återfall för att verkligen inse varför det är så viktigt med nolltolerans. Han drar paralleller till hur han själv fick sin första behandling 1999, men att han inte blev helt nykter och drogfri förrän 2005.

Vid veckans rättegång mot 32-åringen fanns en handfull personer från Kris i Halmstad på plats för att ge honom stöd. Detta gjorde man trots att han faktiskt lurade föreningen Kris på pengar efter att han fått sparken. Genom att använda ett kundkort från Kris tog han ut varor för nära 10 000 kronor från en matgrossist och sålde vidare för att köpa knark.

– Så här är det när man jobbar med folk som haft ett kriminellt beteende. Så fort de dricker alkohol riskerar de att falla tillbaka igamla banor – men vi får inte ge upp för det. Jag hoppas att vi får tillbaka honom i framtiden, säger Kristoffer Johansson.

Vid rättegången kom det fram att polisen vid fyra tillfällen stoppat 32-åringen när han varit knarkpåverkad och haft sammanlagt drygt fyra gram heroin på sig. Dessutom är han åtalad för bedrägeri för händelsen med kundkortet från Kris, samt för häleri efter att ha sålt en stulen digitalkamera och en stulen tv-spelsanläggning.

– Självklart skulle jag vilja leva drogfritt, men jag klarar det inte utan hjälp, förklarade han inför rätten.

Med tanke på att han inte infunnit sig när frivården kallat honom till utredningsträffar talar dock det mesta för att tingsrätten i Halmstad nu dömer honom till fängelse. Dom kommer i nästa vecka.