Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anel har många mål i kikaren

Januari 2011 – då blir Hallandsjunioren och tillika Halmstads BK:s 19-årige lirare och spelmotor Anel Raskaj svensk medborgare. Då vet han också om han ska satsa på det svenska landslaget. Eller Kosovos.

– Om jag hade varit svensk medborgare i dag skulle ha valt Sverige. Speciellt som jag vet att jag hade haft en stor chans att komma med till U21-EM-slutspelet i sommar, det har Jörgen förklarat för mig och det känns förstås frustrerande, fortsätter han och avser U21-förbundskapten Lennartsson.

Försök att påskynda processen har också gjorts från förbundshåll, dock utan framgång.

Men en morot kan bli om Sverige kvalificerar sig till nästa U21-EM-slutspel, i Danmark 2011 och det landslag som klubbkompisarna Emil Salomonsson och Emir Kujovic nu är iväg med.

– Jo, det förstås... Men det är långt dit, nästan två år, så jag har fortfarande gott om tid att fundera, medger Anel som känner för sitt Kosovo, samtidigt som han vet att Sverige rent fotbollsmässigt skulle vara ett bättre val.

Han tackade också nej, ”det skulle blivit för tätt”, till matchen mot Malmö FF i helgen med Kosovos landslag.

Spel där skulle dock inte riskera ett framtida deltagande i ett svenskt landslag – inte så länge som Kosovo inte är accepterat av Fifa och Uefa och därmed inte får spela officiella matcher.

Familjen Raskaj kom från den lilla staden Prizren i Kosovo till Sverige för sex år sedan. Efter några månader i Leikin tog Anel steget över till HBK där alla snabbt insåg hans extrema begåvning.

Våren 2007 var han inte ens lärling, men redan i september samma år gjorde han allsvensk debut som inhoppare mot Kalmar FF borta för att i fjol etablera sig på allvar.

Så visst finns det redan en och annan utmärkelse hemma hos Hallandsjunioren Anel som är stolt över att SvT:s nye expert i Fotbollskväll, Pär Zetterberg hade med honom på sin lista över de mest spännande namnen inför 2009.

– Jag såg det och visst är det kul att få uppskattning för det man presterar, säger han ödmjukt.

Och jodå – visst har han ett prisskåp. Det största priset är en pokal från en U19-turnering i Frankrike där han blev utsedd till bäste spelare.

Men så var det det där med mål. I ungdoms- och juniorlaget öste han in mål. I A-laget har det så här långt blivit – noll.

– Jag tränade avslut på egen hand i början av säsongen. Men det sitter mest i huvudet. Min första tanke är att spela fram i stället för att själv ta avslut. Så där måste jag bli mer självisk.

– Jag menar, jag vill bli en avgörande spelare för HBK och då måste jag också börja göra mål. Men kommer bara det första så lossnar det nog, hoppas Anel som med förbättrad fysik ser fram emot dagens genrep mot Bröndby och den kommande säsongen.

– Bortsett från matchen mot Elfsborg har det sett spännande ut. Och det kommer att bli bra med bättre planer.

Anel är inte den ende i den fotbollstokiga släkten Raskaj som spelar. Två kusiner finns i Leikin och Rinia medan lillebror Fejzo, 15, har gått i brorsans HBK-fotspår.

– Fejzo är riktigt bra, också en spelmotor. Han har bra spelförståelse och teknik, men behöver bättre på fysiken, anser Anel.

Det låter som om fler Hallandsjuniorutmärkelser så småningom kan hamna hos familjen Raskaj.

Fotnot. HBK:s startelva mot Bröndby borta i dag (avspark 15.00) : Magnus Bahne - Mikael Rosén, Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson, Per Johansson - Andreas Johansson, Sebastian Johansson - Michael Görlitz, Anel Raskaj, Marcus Olsson - Anselmo.