Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Byter land. Hampus Anderberg från Halmstad lämnar elitlaget Team Bliz-Merida i Skara för danska proffsstallet Team Coloquick.

Anderberg klar för danskt proffsstall

Hampus Anderberg, 19, lämnar Sverige för att under 2016 köra för det danska proffsstallet Team Coloquick. – Jag har skrivit på för en säsong, säger Halmstadkillen.

Anderberg är en av de stora cykeltalangerna i Sverige och blev i somras svensk U23-mästare i tempo.

Men det var inte under SM på Sollerön som det danska proffslaget Team Coloquick fick upp ögonen för Hampus. Nej, det var när han överraskade alla och höll på att vinna endagstävlingen Fyn Runt som direktsändes i dansk tv.

– Jag gjorde en utbrytning med fyra kilometer kvar och höll ända fram till upploppet, då jag blev upphunnen 100 meter från mål, berättar Hampus Anderberg.

Till slut blev det en fjärdeplats, men trots att Halmstadcyklisten inte höll hela vägen rankar han ändå insatsen som den främsta i karriären.

Ytterligare en bra insats i Polen där han blev sjua på den första etappen och sedan hade chans på ledartröjan i den andra gjorde att han kände att han hade mer i kroppen. Därför ville han byta upp sig från Team Bliz-Merida i Skara.

Chansen kom när den danska klubben hörde av sig.

– Jag gjorde en helt okej säsong 2015 och det var inget att vänta på när jag fick erbjudandet från Team Coloquick. Det är bara att hoppas att jag har gjort rätt val, säger Hampus.

Redan i helgen åker han till Skive på Jylland där det tolv man starka stallet har sin bas.

I laget cyklar bland andra danska stjärnan Alex Rasmussen, 31, som efter sex år i Spanien väljer att flytta hem.

Rasmussen har tidigare tävlat för stjärnstall som Team Saxo Bank, Team High Road och Garmin Cannondale och har vunnit etapper i Giro d’ Italia.

– Jag är ensam svensk bland alla danskar och är lite nervös för språket, men det känns helt underbart att få chansen att lära sig något av Rasmussen.

Huvudsakligen kommer Team Coloquick att inrikta sig på tävlingar i Danmark under 2016 med Post Danmark Runt som den viktigaste uppgiften.

– Sedan blir det lite tävlingar i Norge och Tyskland med. Och träningsläger i Spanien i mars.

Vad har du för mål med din idrott?

– Målet är helt klart att bli proffs i något av de stora stallen och få köra Tour de France. Sedan vill jag ju vinna den tävlingen också – det är ju därför man håller på.

– Men ser jag det kortsiktigt så är det att göra bra resultat på den här nivån för då kommer det att komma erbjudanden från proffsstallen ute i Europa.