Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lämnade spår. Länsstyrelsens viltspårare fann spillning från djuret, som enligt Martin Broberg är en varg.

Analys ska ge svar om ”Sennanvargen”

Den varg som enligt länsstyrelsen i Halland simmade över Nissan i torsdags har lämnat spår efter sig. Personal från länsstyrelsen lyckades under fredagen följa djuret en sträcka på cirka sex kilometer. Spillning hittades, som nu ska skickas på dna-analys.

Hallandsposten.se berättade i torsdags kväll att en privatperson hade lyckats fotografera när ett djur som såg ut som en varg tog sig över Nissan nära Sennan. Enligt länsstyrelsens rovdjursansvarige Martin Broberg råder inga tvivel. Det var en varg som fastnade på bild.

Att han kan vara så säker beror bland annat på att han på ett par bilder tagna av privatpersonen såg att djuret hade gula ben. Dessa bilder togs när djuret hade kommit upp på stranden, men på grund av att de var suddiga lämnades de inte ut för publicering i HP.

Martin Broberg och flera andra personer var ute hela fredagen och letade spår. De började leta vid den plats där djuret hade tagit sig över Nissan och de följde spår i snön en sträcka på cirka sex kilometer. Vid ett viltstängsel nära väg 26 gav de upp.

– Men vi lyckades hitta vargspillning som vi ska skicka på analys under måndagen, säger Martin Broberg.

– Har vi tur kan vi få reda på vilken individ det är, säger han.

Svenska vargforskare har samlat dna-material från revir runt om i Sverige.

– Vi kan kanske få reda på vilket revir vargen är ifrån och vilka föräldrarna är, säger Martin Broberg.

Spårarna höll på hela fredagen fram till dess det blev mörkt. Nära väg 26 mellan Oskarström och Halmstad gick det inte längre att se åt vilket håll djuret hade varit på väg.

– Men får vi in nya rapporter kanske vi kan påbörja spårning någon annanstans, säger Martin Broberg.