Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Poäng trots manfall. Kevin Amuneke var skadad och Bilos Yonakhir lämnade klubben i fredags.

Amuneke nätade och Käck räddade Halmia

Halmia bortabesegrade Oskarshamn för första gången – det kan man tacka Kevin Amuneke och Bilos Yonakhir för. Och – målvakten Jonas Käck.

– Ja, han förtjänade verkligen priset som vår bästa spelare i dag, säger Amuneke om lagkompisen Käck efter 2–0 (1–0) på Arena Oskarshamn.

För Kevins del var det seriedebut i Halmia-tröjan och i den 40:e minuten slog han till med en välplacerad vänster nere vid Lucas Hägg-Johanssons vänstra stolpe efter ett bländande en-touch-anfall.

– Vi kan ju varandra i det spelet så det gällde bara att vara beredd, skrattar Amuneke som klev av efter 60 minuter.

– Jag spelade ju 110 minuter mot Varbergs Bois i DM i onsdags så det kändes i dag eftersom jag bara har tränat en vecka sedan skadan, förklarar han.

Då hade Halmia totalt kontrollerat den första halvleken, även om Jonas Käck i halvlekens slutminut fick göra en vass närparad på Christopher Christenssons avslut.

Men det skulle bli fler dueller mellan dessa i andra halvlek när Halmia blev alltför försiktigt och släppte initiativet till det obesegrade hemmalaget.

– Vi har haft den tendensen lite för ofta – att vi blir fega i ledningen ochdå springer vi mer hem än framåt och sätter inte samma press på motståndarna som vi gjorde före paus, analyserar tränaren Peter Lindau.

– Så det är tur att vi har en sån målvakt som Käck för i dag fick han jobba...

Jodå, direkt i andra halvlek svarade han kanske för den vassaste räddningen när han lyckades styra Christenssons nick från nära håll i stolpen.

– Den är jag nog mest nöjd med, nickar Jonas själv.

Oskarshamn fortsatte att rada upp chanser och både Robin Östlind och inhopparen Joakim Lengyel hade bra lägen.

Men flest hade Christopher Christensson som lär drömma mardrömmar om Käck som även tog friläget i den 86:e minuten och när Käck för en gångs skull var överspelad prickade ribban (76).

Då borde Halmia dock ha punkterat matchen men Robin Thomasson chipp mot öppet mål blev för lös (80) och en hemmaförsvarare hann upp bollen. I anfallet därpå fick Niclas Taube erfara att även Oskarshamns AIK hade en bra målvakt när Hägg-Johansson klarade friläget.

– Det hade varit skönt om vi avgjort tidigare, konstaterar Peter Lindau som till slut kunde pusta ut när den pigge inhoppare Bilos Yonakhir på stopptid rullade in 2–0 och de tre poängen var säkrade på den långa bussresan hem till den andra kusten.