Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Amerikan provtränar med HBK

Michael Görlitz är inte på plats i Oslo – vadskadad som han är. Det är däremot en annan Michael – Thomas, 21-årig collegespelare från Kansas City, USA som Halmstads BK har på prov den här veckan.

– Första målet är att få kontrakt och nästa att så småningom ta en plats i laget. Men jag tar en sak i taget, säger den sympatiske amerikanen som plockats hit av den tidigare assisterande tränaren och numera agenten, Jonas Wirmola.

En vecka har han på sig att övertyga HBK-ledningen att han kan bli den där defensive, fysiskt starke, mittfältaren som laget söker.

– Michael har en oerhörd fysik, är stark i närkamperna och luftduellerna och är dessutom en hyfsad passningsspelare. I bland har det varit bra – i bland sådär, men det är inte så konstigt när han mer eller mindre kastas in i ett lag där han varken känner spelet eller spelarna, påpekar HBK-tränaren Lasse Jacobsson.

Jo, en – Ryan Miller.

– Ryan och jag är gamla kompisar. Men visst är det så – att det är svårt att komma in i spelet när man varken kan det eller språket, medger Michael.

Rankad som en av USA:s 20 bästa collegespelare tar han nu klivet från University of Notredame till – Europa.

– Det har jag drömt om ända sedan jag var liten, att få spela i Europa, medger Thomas och beskriver sig själv som en bra tvåvägsspelare.

– Men konkurrensen här är oerhört mycket tuffare. Tempot och aggressiviteten är densamma både i Europa och USA, men det som skiljer är tekniken och bollbehandlingen, att vara bekväm med den.

Lasse hade ett tag tankar på att testa Michael Thomas en halvlek mot Janne Jönssons Stabaek. Men så blir det nu inte, där han inte heller har bestämt sig för startelvan.

– Det jag vill se i matchen är det som vi tränade på i dag, att uppspelen och press-spelet stämmer och att vi blir kompakta och inte för långa i laget. För missar vi där kommer vi att bli straffade av Stabaek som är ett av Nordens bästa lag.

Matchen sänds för övrigt i norsk webb-tv där HBK:s preliminära lag blir: Robin Malmqvist – Mikael Rosén, Johnny Lundberg, Tommy Jönsson, Christian Järdler – Anel Raskaj, Jonas Gudni Saevarsson – Emil Salomonsson, Emir Kujovic, Per ”Texas” Johansson – Joe Sise.