Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Redo att ta steget. Anfallstalangen Marcus Antonsson från Hjälmshult utanför Unnaryd har gjort succé i U21-laget. Nu tycker han själv att han är mogen för spel på högre nivå. Bild: ROGER LARSSON

Allsvensk chans går före älgjakten

Sista allsvenska matchen på Örjans vall för HBK kan bli den första från start för anfallslöftet Marcus Antonsson. – Mitt första inhopp var mot Djurgården i sista matchen förra året, så det vore ju typiskt om det blir mot samma motstånd, skrattar 20-åringen från Unnaryds Goif.

Marcus Antonsson har lätt för att komma till skott. Det bevisas inte minst av att han fällt tre älgkvigor i Hylteskogarna under sina turer med Skogsbo älgjaktlag. Men i år kom fotbollen emellan.

– Det var ju träning i går, så jag fick stå över. Men jag älskar att vara ute i skogen under älgjakten, det har jag med mig sedan barnsben, säger Marcus Antonsson.

Torrt krut är precis vad HBK-fansen har efterlyst under den gångna säsongen, när de flesta anfallen har avslutats med vådaskott eller knallpulver. Kanske kan Marcus Antonsson vara lösningen, anfallaren som anser att hans främsta egenskap är – att göra mål.

– Jag står ofta rätt och gör de ”enkla” målen. Så har det alltid varit. Jag har haft lätt att göra mål i pojklaget, i Sannarpsgymnasitet, Unnaryds Goif och i U21-laget. Nu känner jag att jag är beredd att ta nästa steg, säger han.

Sedan Marcus kom till HBK från Unnaryd inför säsongen 2009 har han hamnat i skymundan av yngre kamrater vid flera tillfällen. ”Pep” Clotet Ruiz satsade hellre på Shkodran Maholli och när sedan chansen såg ut att komma under nye tränaren Jens Gustafsson så kom Liridon Selmani, anfallspartner i U21-laget, emellan.

– Klart det var jobbigt. Jag har ju öst in mål i U-laget, och ändå inte fått chansen. Men i stället för att bryta ihop så har jag försökt att bita ihop, säger han.

Efter den petningen har formkurvan pekat spikrakt uppåt, och Marcus anser i efterhand att det kan ha varit den tändande gnistan. Under hösten har han öst in mål i U21-laget, som nu är framme i SM-kvartsfinal. I slutspelet har han hittills gjort mål i samtliga matcher: matchvinnare mot Gefle och Värnamo, och två strutar i förlusten mot IFK Göteborg. I morgon väntar kvartsfinal borta mot Gais, men Antonsson hoppas på A-lagsspel mot Djurgården i kväll i stället. Det blir i så fall hans debut från start efter fem inhopp totalt under de två gångna säsongerna.

Marcus Antonsson är uppvuxen i Hjälmshult utanför Unnaryd och spelade i Unnaryds Goif från 5–6-års-åldern. Han ”upptäcktes” så småningom av förre HBK-spelaren Mats Lundgren. Och en dag kom samtalet från Robert Nordström som undrade om Marcus ville komma till HBK.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, en fantastisk känsla. Jag har alltid varit väldigt seriös med fotbollen och alltid haft siktet inställt på att bli proffs. När man spelar i Unnaryd tror man inte att man kan bli upptäckt.

Marcus Antonsson, som är högerfotad, gör i dagsläget nästan fler mål med vänstern. Anledningen visar sig vara idog coaching hem-ifrån.

– Jag och mamma stod alltid i trädgården när jag var liten och nötte passningar och skott, lika mycket med vänstern som med högern. Så nu är jag nästan helt dubbelfotad, det gör ju också att jag har lättare att komma till avslut.

Marcus har enligt egen utsago hållit på HBK sedan barnsben, och åkte alltid in till Halmstad och kollade på matcherna. Men hjärtat klappar fortfarande lika starkt för moderklubben:

– Skriv gärna om hur mycket Unnaryd har betytt för mig. Jag ser på deras matcher så ofta jag kan. Dessutom spelar min bror Alexander där. Han är född -93, och honom ska ni nog se upp med framöver, säger han

Till sist: När får vi se HBK i allsvenskan igen nästa gång?

– Vi går direkt upp igen. Oavsett om jag är kvar eller inte. Jens (Gustafsson, tränare) är verkligen noga med att få in folk i laget som även fungerar ihop utanför planen. Det tror jag är en nyckel för att vi snabbt ska kunna ta oss tillbaka, säger Marcus Antonsson.