Oroad. Fredrik Reinfeldt tycks ha fått ett grepp om opinionen. Enligt den senaste mätningen leder den borgrliga alliansen över den rödgröna oppostionen. Oroande för Reinfeldt är dock Sverigedemokraternas senaste opinionssiffror.
Oroad. Fredrik Reinfeldt tycks ha fått ett grepp om opinionen. Enligt den senaste mätningen leder den borgrliga alliansen över den rödgröna oppostionen. Oroande för Reinfeldt är dock Sverigedemokraternas senaste opinionssiffror.

Alliansen har fått övertaget

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I slutet på förra veckan slog SCB:s stora partisympatiundersökning fast att den rödgröna oppositionen hade ett klart övertag över den borgerliga alliansen. Det kom som en överraskning med tanke på att några opinionsinsitut nyligen kommit fram till att det var Alliansen som hade ett visst övertag. Detta understryks för övrigt av den senaste Sifo-mätningen, som publicerades på söndagen.

Oroande är att enligt Sifo-mätningen kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen ihöst. Det har föranlett Moderaterna att delvis lägga om strategin. Avsikten är att försöka inleda ett samarbete med Miljöpartiet efter höstens riksdagsval om den rödgröna oppositionen misslyckas med att erövra regeringsmakten.

ANNONS

Alla opinionsundersökningar har samma begräsning, de frågar väljarna vilket parti de skulle rösta på andra dagar än när det är val. I takt med att väljarbeteendet blir flyktigare och allt fler bestämmer sig allt närmare inpå valdagen blir det svårare att dra stora växlar på resultaten från instituten.

Till och med den så välrenommerade partisympatiundersökningen från SCB ifrågasätts på bred front. Att den varit träffsäker sedan 1973 säger egentligen inget om framtiden om det inte går att peka på några underliggande samband vad gäller väljarbeteendet som just SCB är extra bra på att mäta.

Invändningarna mot SCB:s mätning, med ovanligt stort bortfall och gjord till 70 procent innan de övriga opinionsinstituten började fånga upp ökat stöd för alliansen, förstärks av junimätningen från Sifo. Enligt den är alliansen större än de rödgröna, Moderaterna är största parti och Sverigedemokraterna klarar fyraprocentspärren.

Återigen, institutet har frågat väljarna en annan dag än när det är val. Men tillsammans med de senaste mätningarna från Synovate, Novus och Demoskop förstärker Sifo-mätningen bilden av att det just nu är Alliansen som har ett opinionsmässigt övertag, inte de rödgröna vilket SCB visar.

ANNONS

Två sannolika skäl till förändringen till alliansens favör är att de rödgrönas ekonomiska politik inte fallit i god jord och att den ekonomiska oron i Europa satt fingret på att regeringen har skött de offentliga finanserna med bravur.

Eftersom det är traditionella och stabila frågor som fångar väljarnas uppmärksamhet tyder allt på att det blir ett mycket jämnt valresultatet mellan blocken. Alliansen har större trovärdighet i jobbfrågan och skolan och de rödgröna står starka i välfärdsfrågor. Vilket läger som har lättast att göra inbrytningar återstår att se, liksom vad som skakar om politiken i slutspurten.

En sådan faktor är om Sverigedemokraterna kommer in iriksdagen. Ett valresultat utan majoritet för något av blocken med SD som vågmästare vore en mardröm och skulle skada Sveriges internationella anseende.

I bakgrunden lurar en annan fara. Klarar alla regeringspartier spärren? Den stora förtjänsten med SCB:s partisympatiundersökning är att den är tillräckligt stor för att kunna brytas ner på nettoväljarflöden över tid. För Centern är denna ingen munter läsning. Partiet behöver snabbt profilera sig för att vända trenden. Även Kristdemokraterna lever farligt nära spärrgränsen på fyra procent.

cEtt valresultat utan majoritet för något av blocken med SD som vågmästare vore en mardröm och skulle skada Sveriges internationella anseende.

ANNONS
ANNONS