Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skuld. Är det verkligen västländernas fel att jihadister begår terrordåd?

Alla dessa apologeter

Paris. 139 döda. Över 300 skadade. Fredagens koordinerade terrorattacker i den franska huvudstaden har sänt chockvågor över hela Europa. Aldrig har vi känt oss så utsatta, så otrygga. Åter igen har radikal islamism inspirerat till ofattbara våldshandlingar.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Men efter detta motbjudande attentat, riktat mot det franska folket, så hade man hoppats att debatten om radikal islamism skulle börja föras på en seriös nivå. Men ack så fel man hade.

I DN Kultur (16/11) önskar Stefan Jonsson att Frankrike under denna sorgetid ska göra upp med ”barbariet i sitt eget hjärta”.

I Aftonbladet Kultur (14/11) upprepar Åsa Linderborg samma gamla vänstermantra om att det är nykolonialismen som är problemet. Det var Irakkriget som inspirerade jihadisterna lyder Linderborgs resonemang (men glömmer att Frankrike var en av de mest högljudda motståndarna till interventionen, eller är fredagens terrorister så okunniga att de kan konstruera bomber men inte minnas vilka länder som gick in i Irak?).

På SVT Opinion (14/11) skriver debattören Sinziana Ravini att ”de västerländska staterna bör nu gå ihop och be om ursäkt för alla de oskyldiga liv, som deras krig fått kosta”.

Vilket fullständigt nonsens. Det är rent av ett svek. En spottloska i ansiktet på Parisinvånarna och de som föll offer för jihadismens terror.

Dessa försök till analyser ignorerar ideologins roll bakom våldet. De ignorerar den sekteristiska konflikt mellan shia- och sunnimuslimer som göder den religiösa fanatismen – en konflikt som funnits tusen år innan Irakkriget.

Jihadisterna kommer inte att sluta mörda, terrorisera eller förslava civila om väst drar sig tillbaka från Mellanöstern. Tvärtom, risken blir att de ges fria händer att fortsätta sitt hänsynslösa våld.

Ännu värre, dessa vänsterröster blir inget annat än terrorapologeter som går de radikala islamisternas ärenden. Jihadisterna hittar alltid nya skäl för sina bestialiska våldsdåd. Ena dagen handlar det om att hämnas på väst. Andra dagen är det judar som ska utrotas. Den tredje dagen vill man avrätta satiriker som avbildat profeten Mohammed. Deras så kallade skäl till terrordåden varierar, men målet är alltid detsamma: att tvinga oss till underkastelse. Den globala jihadistiska kampen handlar i allra högsta grad om att förverkliga drömmen om ett islamiskt rike där oliktänkande och frihet straffas med döden.

Men att som vänstern skylla allt på väst bekräftar bara islamisternas sjuka världssyn. Och det kan resultera i att väst slutar engagera sig i kriget mot militanta islamistiska grupperingar, som Islamiska staten.

Sedan 2014 har vi sett allt fler jihadistiska terrordåd mot demokratiska samhällen. Konsekvenserna av dessa attentat har lett till att europeiska ledare från vänster till höger insett att jihadismen som ideologi är ett hot som måste tas på allra största allvar. Synd bara att vi fortfarande har vänsterröster i Sverige som hellre skuldbelägger våra demokratiska nationer än den barbariska ideologi som är radikal islamism. Men det är ju klart, för vänsterprofiler som Linderborg är det viktigare att angripa väst än att se verkligheten som den är.