Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Malin Meekatt Birgersson.

8 frågor till Malin Meekatt Birgersson – bloggare, naturist och nu även HP-krönikör

Läs krönikan här!

I dag debuterar du som krönikör i HP, hur känns det?

– Jättekul! Jag brinner för mitt skrivande och vill såklart nå ut till så många som möjligt. Tanken är att jag ska skriva varannan vecka, och det mesta kommer att handla om föräldraskap och familjeliv, precis som på bloggen – och det med humor och en glimt i ögat.

Du startade För sån é jag! 2011. Hur många läsare har du i dag?

– 35 000–40 000 unika besökare i veckan.

Hur mycket respons får du på dina texter?

– I snitt får jag ungefär 500 kommentarer i veckan. Plus ett par hundra mejl och några tusen kommentarer på Facebook. Jag försöker svara på de flesta, om så bara med ett ”gilla”. Jag har skrivit en del om saknaden efter min mamma, som dog i cancer 2007, och ibland får jag jättelånga mejl från panikslagna människor som drabbats av samma sak. Då tar jag mig tid och skriver lite längre svar – jag har ju själv varit där.

Skriver du även om politik och andra samhällsfrågor?

– Nej, jag försöker hålla mig ifrån det, eftersom jag vill att alla ska känna sig hemma på bloggen. Men nu i sommar har jag kastat mig in i en lokalpolitisk fråga, nämligen den om sex på nakenstranden i Mellbystrand. Där har jag en väldigt bestämd uppfattning: nej tack till sexturism! Vår familj är naturister, men det är INTE samma sak som att vi vuxna är swingers som vill ha inviter – eller se människor som har sex helt öppet – när vi går och badar.

Det engagemanget tog dig ända till Aktuellt-studion i somras?

– Ja, de skulle göra ett inslag med anledning av Naturistförbundets riksmöte. Jag ville ta chansen och förklara varför vi har valt att tillbringa våra semestrar på en naturistcamping i Skanör. Där går vi omkring nakna så fort vädret tillåter, och det handlar om att känna sig trygg och bekväm i sin kropp, oavsett hur den ser ut. Jag vill att mina barn ska se att människor är olika: det finns korta, långa, tjocka, smala, unga, gamla – och allt är lika okej. Jag är så trött på att naturister alltid skildras genom ett gäng hängpungar som står och grillar, det är verkligen inte så det är.

– Hur som helst, nu är jag Naken-Malin med hela svenska folket, haha.

Vilka reaktioner har du fått?

– Ja, det är inte lika roligt. Vissa blir oerhört provocerade, och skrivit att jag är "en pedofil som borde skjutas" till att soc borde komma och ta mina barn. Men värst var det nu i veckan, när jag gav mig in i debatten om huruvida det är rätt eller fel att visa foton på barnen som drunknat i Medelhavet. Jag tycker att det är oerhört respektlöst mot barnen att Facebook-dela bilderna, och då har jag plötsligt kallats en rasisthora som vill gömma undan flyktingarnas lidande och som borde drunkna själv.

– Det är rätt chockerande att se hur vuxna människor, som själva har barn – vissa av dem är lärare, kan du fatta? – sitter och näthatar.

Men annars får jag mest positiv respons, ibland stoppar folk mig på gatan och vill ta kort, helt surrealistiskt. Och att bli hjärtbombad är fantastiskt!

Någon annan debatt som väckt reaktioner?

– Den om barnuppfostran har retat upp många. Dagens föräldrar är alldeles för slappa, tycker jag. Och man måste få säga till andras barn som beter sig illa, speciellt om det sker hemma hos dig. I mitt hem gäller mina regler, där hoppar man inte i sofforna eller säger ”jag ska döda dig” till sin mamma – oavsett om det är till en annan mamma.

Du försörjer dig på din blogg – hur väljer du annonsörer?

– Jag skulle kunna få 5 000 kronor för att länka en gång till ett företag som erbjuder sms-lån, men eftersom jag tycker att sms-lån är skit är det uteslutet, även om det är lättförtjänta pengar. Det är bara företag som jag kan stå för som får annonsera på För sån é jag! Det har varit min idé från dag ett: genom att behålla min trovärdighet behåller jag mina läsare.