Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

18 vill bli ny rektor för vuxna Halmstad

18 personer har ansökt om att få bli rektor på kommunala vuxenutbildningen. Ursprungligen handlade det om en rektorstjänst, men efter Peter Henningers plötsliga avhopp är det nu två tjänster som ska bemannas.

HP skrev nyligen om att Peter Henninger slutar med omedelbar verkan som rektor för komvux och vårdvux. Hans förklaring var att han inte ”rakryggat kunde jobba efter de andra chefernas Stasi-metoder”.

Kommunen hade då redan annonserat efter en rektor till vuxenutbildningen som ska efterträda Hans Fredriksson när han snart går i pension. Nu är det i stället två rektorer som ska fram.

I annonsen stod bland annat att man som rektor ska ”uppmuntra andra till delaktighet och kreativitet”, något som Henninger inte tyckte att de andra cheferna tillät honom att göra.
Bland de 18 sökande finns flera som i dag är rektorer på andra håll. Exempelvis är Thomas Brink rektor på Örnaskolan i Hylte, Emma Rosengren rektor på Folkuniversitetets vuxenutbildning i Varberg och Annica Hörbergh rektor på friskolan Thoren Framtid i Falkenberg. Några är verksamhetschefer, som Patrik Henriksson på Movant och Patrik Andersson på Lernia Utbildning.

Noterbart är även att Getingeskolans rektor Kristina Ahlström sökt. Hon och vuxenutbildningens nu kritiserade rektor Stefan Ottosson kamperade ihop som rektorer i Getinge tills för två år sedan – under den turbulenta tid då personalen där var missnöjd.

– Även i Getinge var det bekymmer med arbetsmiljön kopplat till ledning och kommunikation. Också då kopplades Previa in för att stötta – och i den vevan slutade Ottosson som rektor, säger Michael Anderberg på Lärarnas Riksförbund.

Bland internsökande finns också tre som i dag är lärare på SFI (svenska för invandrare), däribland en person som flera gånger kontaktat HP med en önskan om att personal som trivs med ledningen ska intervjuas i tidningen.