Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Årets kvast. Tidigare i år fick Michael Görlitz HP:s Dribbler, i går blev han ”Årets kvast” och får här priset av Birgitta Johansson. Optimist trots allt. HBK:s ordförande Ingemar Broström tvingades redovisa en förlust på hela 15 miljoner kronor på årsmötet, men det var en väntad förlust med tanke på att bara en spelare sålts under året och att publik- och sponsorintäkter gått ner.

15 miljoner kronor HBK:s rekordförlust

Att sälja spelare tycks vara enda sättet för allsvenska fotbollsklubbar att få ekonomin att gå ihop. HBK avyttrade bara Andreas Johansson (för fyra miljoner kronor) i fjol och gick 15 miljoner kronor back på verksamheten, den största förlusten någonsin.

– Skillnaden är 30 miljoner kronor i spelarförsäljningar jämfört med året innan, förklarar HBK:s (omvalde) ordförande Ingemar Broström på gårdagens årsmöte.

– Vi kunde sålt Tim Sparv i somras också, och det hade vi väl gjort om vi haft sju, åtta poäng mer, men vi bedömde att han behövdes i laget under hösten.

Det var en ganska dyster ekonomisk bild Broström redogjorde för inför 166 medlemmar i Sannarpsgymnasiets aula. Förutom 30 tappade miljoner i spelarförsäljningar minskade publikintäkterna med 1,5 miljon kronor och sponsorintäkterna med ännu mer.

Lägg därtill att lönekostnaderna till spelare och tränare ökade med 3,5 miljoner till 18 miljoner.

Vinsten på 23 miljoner 2008 förbyttes därmed till 15 miljoner i förlust och dessutom minskade det egna kapitalet från 35 till drygt 20 miljoner, men trots detta anses HBK kanske vara den förening i allsvenskan som har bäst kontroll på sin ekonomi och nu har Ingemar Broström och hans styrelsekamrater dragit i bromsen – om än inte nödbromsen.

– 38 miljoners skillnad är oerhört mycket pengar och vi jobbar nu hårt för att få bättre balans mellan kostnader och intäkter. Ekonomin prioriteras och det enda vi inte gör avkall på är ungdomsverksamheten. I år hoppas vi kunna spara fem miljoner och samtidigt öka intäkterna med tre miljoner, förklarar Broström.

Driftsresultatet skall därmed sålunda minska från minus femton till minus sju miljoner kronor.

Är det omöjligt för en allsvensk förening att få balans på kostnader och intäkter utan spelarförsäljningar?

– Nej, det borde det inte vara, Kalmar FF är en klubb som lyckas och vi siktar på att få ett rörelseöverskott senast 2013. Vad som behövs är bland annat mer sponsordraghjälp och bättre sportsliga resultat. Ökar man publiksnittet med tusen per match betyder det en och en halv miljon kronor och det siktar vi på redan i år, svarar HBK-basen.

En bidragande orsak till att det framöver kan bli något lättare att få debet och kredit att gå ihop är att det inte längre är spelarnas marknad på samma sätt som de senaste åren.

– Det är en skillnad som natt och dag, gamla referensramar gäller inte längre, kontrakt skrivs annorlunda och så vidare. Det är utan tvekan finanskris även i fotbollsvärlden, menar Ingemar Broström, som alltså omvaldes att leda föreningen i ett år.

I styrelsen i övrigt ingår Birgitta Johansson, Fredrik ”Fidde” Andersson, Daniel Zell, Claes Norryd, Mats Nilpe samt Stefan Berg (nyval efter Johan Johqvist som hoppade av i fjol).

Ett trevligt inslag på årsmötet var att i stort sett hela A-truppen inklusive tränarstaben var närvarande och chefstränaren Lasse Jacobsson höll ett kort (jämfört med företrädaren Janne Andersson) anförande, men än varmare applåder fick hans assistent Michael Svensson, som uppenbarligen gjorde bestående intryck på medlemmarna under sin förra HBK-sejour.

Men kvällens största ovationer fick som sig bör U 21-laget. Det är ju trots allt inte så vanligt (tio år sedan senast) att HBK blir svenska mästare....

Och så håvade Michael Görlitz in ännu en prestigefylld utmärkelse när han blev ”Årets kvast” innan det var dags för den sedvanliga ärtsoppan.