Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tecknande trio. Zoe Pettijohn Schade och Christopher Schade väckte idén om Prime matter och Madlen Herrström, till höger, tog projektet till Europa. Alla tre är på plats i dag i Laholm där utställningen pågår till och med 10 januari 2016.

102 konstnärer medverkar vid utställning i Laholm

I dag är det vernissage för Prime matter på Teckningsmuseet i Laholm. Det är en storslagen hyllning till teckningskonsten – i det lilla formatet A4.

Svart på vitt. Vitt på svart. Tusen nyanser av grått.

Det är färger som möter mig på Teckningsmuseet. Väggarna är fulla av små bilder medan andra ligger på golvet, i väntan på att sättas upp.

– Det är 496 bilder så det behövs 2 000 nålar, säger Jonas Heintz vid museet.

Bilderna har de mest skilda motiv, alltifrån porträtt till non- figurativa och geometriska figurer, och de är skapade av 102 konstnärer från USA och Europa.

Tillsammans utgör de Prime matter, ett projekt som föddes hemma hos konstnärsparet Zoe Pettijohn Schade och Christopher Schade i Brooklyn, New York.

– Vi ville se vad konstnärer kan göra med teckningar. I stort sett alla ritar teckningar, några har det som huvudsyssla medan andra i första hand är till exempel målare eller skulptörer, säger Christopher.

Paret skickade ut mejl till kolleger och bad om teckningar – men det fanns begränsningar.

– Bilderna fick inte vara större än A4-ark, och collage eller reproduktioner var inte tillåtna, säger Zoe.

– Ibland kan restriktioner gynna kreativiteten, säger Christopher.

Resultatet av hans och Zoes ansträngningar blev en utställning i New York i oktober förra året där svenska Madlen Herrström, bosatt i Paris, var en av de medverkande. Hon började efterlysa teckningar bland kolleger i Europa, och söka en utställningslokal.

–  Jag tog kontakt med Teckningsmuseet, där jag själv hade ställt ut 2008, säger Madlen.

Därför blir det en nystart för Prime matter i Laholm, med såväl amerikanska som europeiska konstnärer.

– Upp emot 20 av dem kommer till vernissagen, några ända från USA, säger Madlen.

Det är landshövding Lena Sommestad som inviger Prime matter i dag, en utställning där konsten känns ovanligt avskalad – ungefär som när ett rockband spelar unplugged.

– Ja, precis. Back to basic, säger Christopher.