Om man hittar ett hål i barken, kan det avslöja att trädet angripits av granbarkborre. Arkivbild.
Om man hittar ett hål i barken, kan det avslöja att trädet angripits av granbarkborre. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ny våg av granbarkborrar efter värmen

Den varma och torra sommaren i södra Sverige har lett till att granbarkborrar svärmar för andra gången i år. En ny våg av angrepp på skogen är därför på gång, enligt Skogsstyrelsen. Markägare uppmanas att inventera sin skog noggrant.

ANNONS

Fällor som satts ut av Skogsstyrelsen och skogsägarna har under de senaste veckorna fångat upp årets andra generation av granbarkborrar, som är lite ljusare än de äldre borrarna.

Ökad svärmning har rapporterats från i princip alla län i landets södra delar, enligt Skogsstyrelsen. Samtidigt upptäcks allt fler nya angrepp på granar, i närheten av tidigare angripna träd.

"Den senaste tidens varma och torra väder gynnar skadeinsekten", säger Mattias Sparf, sakkunnig på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skogsägare uppmanas nu att hålla koll på sin skog och ta bort angripna träd så snart som möjligt.

Granar som fällts av vinden är lätta byten för barkborrarna. Träd som är torra eller försvagade på annat sätt angrips också.

ANNONS

Hur stora skadorna på skogen blir är omöjligt att säga ännu. Förra året angreps drygt åtta miljoner kubikmeter skog av granbarkborrar. Södermanland, Östergötland och Örebro län var värst ansatta.

Det ekonomiska bortfallet till följd av granbarkborrens härjningar har beräknats till flera miljarder kronor per år, i ett riksperspektiv.

Före den varma sommaren 2018 var det ovanligt att granbarkborrar hann föröka sig med två nya generationer under ett svenskt sommarhalvår.

Fakta: Granbarkborre

Det finns cirka 90 olika arter av barkborrar i Sverige.

Arten som gör stor skada är den åttatandade granbarkborren. Den blir cirka fyra millimeter lång.

Tänderna är egentligen taggar, fyra på varje sida av borren.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Även levande träd kan angripas, om de är torra eller försvagade på annat sätt.

Granens försvar vid ett angrepp är att försöka "dränka" granbarkborrarna i kåda. Men borrarna vinner.

Honan gnager en cirka decimeterlång gång in i granen. Där lägger hon ägg.

De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt köra ut vindfällen eller andra angripna träd ur skogen.

Källa: Skogsstyrelsen

ANNONS