Solkraft är en välkommen energikälla.
Solkraft är en välkommen energikälla. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kraftledningarna visar vägen till klimatomställningen

Planerna på en stor solcellspark i Laholms kommun stoppas på grund av brister i elnätet. I en tid då det behövs mer förnyelsebar energiproduktion är det inte mindre än en skandal.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
LocationLaholm||

I början av det förra århundradet var elektriciteten på snabb frammarsch i Sverige, framför allt genom en utbyggnad av vattenkraften. Men det fanns en stor utmaning i att få elektriciteten från där den producerades till där den behövdes som mest. Ett tydligt exempel på det var elektrifieringen av Lagan, ett av Sydsveriges största vattendrag.

Det var ingenjören Gustaf Richert som lanserade idén att bygga fyra vattenkraftverk utmed Lagan, för att sedan koppla ihop dessa och distribuera den samlade elkraften till städerna utmed kusten, från Halmstad i norr till Malmö i söder. Detta blev grunden till Sydsvenska kraftaktiebolaget, sedermera Sydkraft, som numera ingår i Eon.

ANNONS

För att kunna leverera elkraften från Lagan ut till kusten och vidare till Skåne behövdes kraftledningar från Knäred till Malmö. Strömmen från de fyra kraftverken skulle matas in i ett gemensamt system och byggandet av kraftledningarna blev en av de svåraste uppgifterna för ingenjörerna på Sydsvenska kraftaktiebolaget i början av 1900-talet. Huvudledningen byggdes från Knäred övre och gick sedan söderut via Mörarp, Asmundtorp, förbi Löddeköpinge och Lomma till Malmö.

Totalt fick det nya ledningsnätet en längd på 188 kilometer och blev det tredje största nätet i Sverige. Detta visar med all tydlighet att ett utbyggt elnät är minst lika viktigt som själva kraftproduktionen.

Det som var en stor utmaning då, att transportera elkraft från där den produceras till där den behövs, är tyvärr även en utmaning i dag.

I förra veckan rapporterade Hallandsposten om planerna på att bygga en stor solcellspark i Årnaberga i Laholms kommun tills vidare stoppas för att det inte går att distribuera elkraften. Ser man till dagens skriande behov av nya förnyelsebara energikällor är det mycket illa.

Det är Sperlingsholms gods som har fått alla tillstånd för att bygga den stora solcellsparken som utbyggd skulle kunna försörja hela 1 600 villor med ström.

”Det är utmaningar med elnätet och det kan ta flera år att lösa. Det är för jäkligt”, säger Carl Kuylenstierna, vd för Sperlingsholms gods i en intervju med HP (4/6).

ANNONS

Från den lokala elnätsägaren, Södra Hallands kraft (SHK), uppges det att man kan koppla in solcellsparken men att det sedan inte går att mata vidare på det så kallade regionnätet, som ägs av Eon. Enligt Roger Appelberg, teknisk chef på SHK, har man beställt en utredning från Eon.

”Den är inte helt färdig, men den indikerar att det är väldiga begränsningar kapacitetsmässigt i det här området”, säger Roger Appelberg till HP (4/6), och som menar att det kan ta upp till tio år innan Eon har förstärkt regionnätet.

Det är något som är gravt fel här. Det går inte att vänta ytterligare tio år innan man kan koppla in solcellsparken i Årnaberga. Klimatomställningen från fossila till förnyelsebara energikällor måste kunna ske här och nu. Klarar inte Eon av detta måste det till skarpa beslut och satsningar på högre ort, läs staten.

I början av 1900-talet lyckades ett helt nystartat bolag elektrifiera södra Halland och västra Skåne på mindre än fem år, och med ett helt nytt utbyggt elnät. Att det i dagsläget inte går att koppla in en enda solcellspark i Årnaberga på dagens elnät är inte mindre än en skandal. Det visar med allt tydlighet att det behövs rejäla krafttag för att bygga ut såväl regionnätet som det större stamnätet i Sverige. Det är i kraftledningarna som en viktig del av klimatomställningen kan realiseras.

ANNONS

På längre sikt kan Sverige, och även hela Europa, med hjälp av sol, vind och vatten säkerställa en förnyelsebar och klimatvänlig energiförsörjning. Men det kräver att elnäten är utbyggda, och ihopkopplade. Snarast.

ANNONS