Kroatien skrev historia – klart för VM-final

England fick en drömstart – men Kroatien kom tillbaka, vände och vann semifinalen efter förlängning. Mario Mandzukic blev stor hjälte när han skickade in målet som tog Kroatien till landets första VM-final någonsin.

|

1998 bärgade Kroatien VM-brons i Frankrike.

20 år senare toppar landet den prestationen med en VM-final i Ryssland. Det står klart efter att Kroatien besegrat England med 2–1 i en dramatisk semifinal i Moskva på onsdagskvällen.

Men det började allt annat än bra för kroaterna.

Matchen hann knappt starta innan bollen satt i nät bakom Dario Subasic.

Dele Alli gick omkull utanför offensivt straffområde. Kieran Trippier tog hand om frisparken och skruvade in bollen i krysset.

Målet innebar drömstart för engelsmännen, som fortsatte att vara laget som skapade både mest och bäst – inte sällan i samband med snabba omställningar.

Efter en halvtimme var det nära att skyttekungen Harry Kane, sex fullträffar i turneringen inför matchen, prickade in sitt sjunde VM-mål, men domaren vinkade, tveksamt, för offside på Kane, som i fritt läge rullade bollen mitt på Subasic.

Kroatien då? Laget som dansade genom gruppspelet hade svårt att ta sig till öppna lägen och något mer än ett vänsterskott från Ante Rebic skapades inte under matchens första 45 minuter.

1–0 England i paus.

Perisic utjämnade

Men det här skulle trots allt bli Kroatiens kväll.

I den andra halvleken flyttade Zlatko Dalics lag upp positionerna, men ett svårforcerat engelskt försvar låg rätt och antalet öppna chanser var lätträknade fram till dess att matchen hettade till med timmen spelad.

Först rann Raheem Sterling igenom för England, men speedkulan fick inte till skottet. I nästa sekvens var det i stället Kroatiens tur att anfalla.

Ivan Perisic sköt – Kyle Walker täckte. Inter-mittfältaren skulle dock få en ny möjlighet.

Och den gången tog han chansen.

Sime Vrsaljko skickade in ett inlägg, Perisic tog sig in framför Kyle Walker och stötte in 1–1 i den 68:e minuten.

Ett mål som gav Kroatien, och inte minst Perisic, luft under vingarna. Yttern drev en stund senare förbi det engelska försvaret och avslutade snabbt – men marginalerna saknades för kroaten och avslutet satt klockrent i stolpen.

Mandzukic stor hjälte

Närmare än så kom inget lag ett avgörande under ordinarie tid och det krävdes förlängning för att ta fram en vinnare.

Väl där var John Stones nära att sätta England i en drömsits, men mittbackens nick rensades dock undan på mållinjen.

Precis innan den första förlängningskvartens slut var det Kroatien som fick en jättechans när Mario Mandzukic fläkte sig fram på ett inlägg. Jordan Pickford räddade England med en parad från nära håll.

Men Mandzukic skulle ändå få sista ordet.

Ivan Perisic nickade fram Juventus-anfallaren, som inte tvekade utan från nära håll dunkade in bollen i nät i den 109:e minuten.

Chans till revansch mot Frankrike

England orkade aldrig komma tillbaka efter det och Kroatien spelar därmed VM-final för första gången i landets historia.

I finalen väntar Frankrike, landet som 1998 släckte den kroatiska VM-gulddrömmen när fransmännen vann semifinalen.

För England väntar bronsmatch mot Belgien.