Luftvärnets nya jätteanläggning behöver en halv miljard till

Luftvärnsregementets utbyggnad för att kunna utbilda på de nya Patriot-robotarna blir dyrare än beräknat. Fortifikationsverket behöver senast i september ha regeringens klartecken för 1,3 miljarder kronor för att det ska vara inflyttningsklart intill Galgberget sommaren 2025.

ANNONS
|

HP skrev för två år sedan om hur det planeras för en utbyggnad av Lv 6, mellan det så kallade luftvärnsområdet och skjutbanorna intill Galgberget. Satsningen behövs för att regementet ska kunna utbilda på det nya, amerikanska luftvärnssystemet Patriot för medellång räckvidd – i Sverige kallat robotsystem 103.

Det nya systemet är ett stort system och det kräver stora byggnader.

– Det nya systemet är ett stort system och det kräver stora byggnader. Exakta mått och exakt utsträckning är inte klart. Just nu är man i en projekteringsfas. Dessutom kommer man inte att kunna ange alla uppgifter eftersom det nya systemet är kringgärdat av sekretess, förklarade Carl Sjöstrand, dåvarande presschef vid Lv 6.

ANNONS
Än så länge är det bara en del grävarbeten som gjorts på platsen, men tanken är att detta ska bli en stor byggarbetsplats från våren 2023 till inflyttningen sommaren 2025.
Än så länge är det bara en del grävarbeten som gjorts på platsen, men tanken är att detta ska bli en stor byggarbetsplats från våren 2023 till inflyttningen sommaren 2025. Bild: Roger Larsson

Ett preliminärt investeringsavtal om 715 miljoner kronor för utbyggnaden i Halmstad tecknades våren 2020.

Flögs till Halmstad

Första leveransen av det nya luftvärnssystemet kom sedan i maj 2021 till Halmstad, när ett stort amerikanskt lastflygplan av typen C-17 landade på före detta F 14.

Under sommaren tillkom ytterligare utrustning, så att det räcker till en av de fyra så kallade eldenheter som Sverige har beställt. Varje enhet består av tre lavetter som robotarna avfyras ifrån, en spanings- och eldledningsradar, en container med ledningscentral samt elverk för att ordna all ström som grejerna kräver.

Till varje Patriot-enhet ingår, förutom lavetterna med robotar, en spanings- och eldledningsradar, en container med ledningscentral samt elverk för att ordna all ström som grejerna kräver.
Till varje Patriot-enhet ingår, förutom lavetterna med robotar, en spanings- och eldledningsradar, en container med ledningscentral samt elverk för att ordna all ström som grejerna kräver. Bild: Roger Larsson

De officiella inköpskostnaderna för Patriot har angetts till 10–12 miljarder kronor. För några år sedan läckte dock en rapport från FMV (Försvarets Materielverk) ut om att totalkostnaden – inklusive drift, underhåll och uppgraderingar – beräknas stiga till 30 miljarder kronor på sikt.

Mer levereras i år

Efter att experter från FMV provat ut det som levererats hittills hölls i november förra året en överlämningsceremoni där försvarsminister Peter Hultqvist (S) var på plats i Halmstad när Lv 6 officiellt tog hand om grejerna.

– Nu kan luftvärnet inte bara verka över små områden, utan även försvara större regioner. Genom detta sänder vi en viktig signal till såväl partners som till dem som skulle vilja ändra de säkerhetspolitiska förhållandena i Sverige eller vårt närområde, förklarade ministern.

ANNONS
”Vi har köpt det här systemet för att det är bäst. Samtidigt är den transatlantiska länken viktig för Sverige. Vi delar information, övningsverksamhet och värderingsgrund med USA”, förklarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han besökte Lv 6 i november.
”Vi har köpt det här systemet för att det är bäst. Samtidigt är den transatlantiska länken viktig för Sverige. Vi delar information, övningsverksamhet och värderingsgrund med USA”, förklarade försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han besökte Lv 6 i november. Bild: Anders Holmer

Ytterligare två eldenheter ska levereras i år och den fjärde nästa år – för att alltsammans ska vara i drift 2025. För att Patriot-förbanden ska vara rörliga har dessutom ett 40-tal åttahjuliga fordon köpts in från tyska MAN.

Projektet har vuxit

Men för att kunna utbilda på systemet behövs alltså utbyggnaden intill Galgberget – och nu har det visat sig att den blir dyrare än beräknat.

Luftvärnet har redan gjort att Försvarsmaktens inhägnade område brett ut sig utanför det ursprungliga regementsområdet – men nu växer Lv 6 även mot skjutbanorna.
Luftvärnet har redan gjort att Försvarsmaktens inhägnade område brett ut sig utanför det ursprungliga regementsområdet – men nu växer Lv 6 även mot skjutbanorna.

Dels handlar det om att projektet blivit större – vilket kräver 235 miljoner kronor till – dels har Fortifikationsverket lagt på en marginal på 350 miljoner kronor på grund av ”det mycket osäkra omvärldsläget”.

Marknadsläge när upphandling av entreprenaden görs är mycket svårbedömt.

I hemställan till finansdepartementet skriver Fortifikationsverket att ”marknadsläge när upphandling av entreprenaden görs är mycket svårbedömt”.

På grund av ”det mycket osäkra omvärldsläget” menar Fortifikationsverket att marknadsläget för upphandlingen är mycket svårbedömt – och vill därför ha en marginal på 350 miljoner kronor för kostnadsökningar.
På grund av ”det mycket osäkra omvärldsläget” menar Fortifikationsverket att marknadsläget för upphandlingen är mycket svårbedömt – och vill därför ha en marginal på 350 miljoner kronor för kostnadsökningar. Bild: Roger Larsson

Investeringen är tänkt att finansieras med lån hos Riksgäldskontoret med en beräknad ränta på 1,5 procent.

Senast i september behövs ett medgivande av regeringen för en investering på högst 1 300 miljoner kronor för att anläggningen i Halmstad ska kunna tas i bruk sommaren 2025.

Tillfälligt i lagerlokal

I dagsläget har Lv 6 ordnat en tillfällig lösning i form av en lagerlokal som hyrs av en privat fastighetsägare, men den går inte att anpassa efter de behov som finns.

Den planerade anläggningen ska inhägnas på ett område som är cirka 250 gånger 380 meter stort. I mitten ska det byggas en 220 meter lång huskropp, där det sticker ut åtta stora hallar för utbildning och materielunderhåll.

ANNONS
I slutet av året får företag som vill konkurrera om att få utföra miljardbygget intill Galgberget lämna in sina anbud.
I slutet av året får företag som vill konkurrera om att få utföra miljardbygget intill Galgberget lämna in sina anbud. Bild: Roger Larsson

Totalt handlar det om en byggnad på omkring 20 000 kvadratmeter, som även ska rymma bland annat lektionssalar för teoretisk utbildning, specialsalar för simulatorträning, kontor för 200 personer och omklädningsrum för 370 personer.

Utomhus ska det finnas stora så kallade rangerytor, där det ska finnas plats att ställa upp utrymmeskrävande fordon, radarenheter och robotlavetter.

Planen är att upphandlingen av entreprenaden ska ske i oktober–december i år.

LÄS MER:Lv6 rustas upp för 160 miljoner

LÄS MER:Ökat anslag välkomnas på Lv6: ”Finns ett ökat behov av luftvärn”

LÄS MER:Regnet kunde inte dämpa ministerns robotentusiasm

LÄS MER:Första stora leveransen till Patriot-systemet har landat

LÄS MER:Jätteanläggning kan byggas vid Lv 6 – ska förvara Patriot-robotar

LÄS MER:400 från Halmstad ska utbildas i USA

LÄS MER:Ministern slog ett slag för luftvärnet

LÄS MER: Luftvärnsrobotar går på många miljarder

LÄS MER: Köp av robotar kan bli svår avvägning

LÄS MER: Säkra leveranser ska ha avgjort robotvalet

LÄS MER: Högt spel om mångmiljardaffär för luftvärnet

ANNONS