Bergman upplevdes som partisk när han krävde City-ordförandens avgång

Jonas Bergmans officiella hållning har varit att han inte lägger sig i vem som ska efterträda honom som Moderaternas förstanamn. Ändå finns flera tecken på att han tagit aktiv ställning i striden som rasat inom partiet. Bland annat har M-toppen anklagat Robert Lindell för att ha missbrukat sin ställning för att värva röster till stämman – och krävt att han omedelbart lämnar ordförandeskapet i Halmstads City.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit om hur orättvist behandlad Destination Halmstads ordförande Josefin Green känner sig efter att ha plockats bort från alla M-listor, hotats med uteslutning från partiet och till sist även ska petas från ordförandeposten i det kommunala bolaget.

– Jag har inte fått veta vad jag ska ha gjort, som inte också partiets listetta Anna Fallkvist har gjort, har Green sagt om den fuskutredning som Moderaternas länsförbund gjort under ledning av sin ordförande Lars Püss.

”Ingen offentlig uppfattning”

I artikeln betonade Jonas Bergman, som varit partiets förstanamn under den nuvarande mandatperioden, att han inte tagit ställning i den falangstrid som rasat inom M.

ANNONS

– Jag har ingen insyn i fuskutredningen och tänker inte ha någon offentlig uppfattning om striden som varit, förklarade Bergman.

Spekulationerna kring vem som ska ta över som Moderaternas mäktigaste politiker i Halmstad har pågått ända sedan Jonas Bergman redan i mars förra året aviserade att han ska lämna politiken efter valet.
Spekulationerna kring vem som ska ta över som Moderaternas mäktigaste politiker i Halmstad har pågått ända sedan Jonas Bergman redan i mars förra året aviserade att han ska lämna politiken efter valet. Bild: Jari Välitalo

Redan i mars 2021 – med ett och ett halvt år kvar av sin första mandatperiod som kommunråd – aviserade Bergman att han hoppar av politiken efter nästa val. Han har efter det sagt att han inte lägger sig i processen med att hitta en efterträdare till honom.

Upprörd i chattar

Det finns dock flera saker som tyder på att han inte varit fullt så opartisk som han vill ge sken av.

HP har bland annat sett hur han i olika chattar skrivit i upprörda ordalag om hur svårsmält han tyckt att medlemmarnas omröstning på stämman den 5 februari var och där han spekulerat i vad som kan göras åt saken.

Niclas Jansson – som röstades fram som listetta vid stämman, men som bekant blivit avförd från alla M-valsedlar av länsförbundet och hotas av uteslutning – vittnar också om att Jonas Bergman konsekvent undvikit att hälsa på honom efter stämman när de mötts på stan, på en medlemsträff eller på ett kampanjmöte på Stora torg.

Stöd till Fallkvist

Dessutom har flera reagerat över Jonas Bergmans ”uppmuntrande stöd” till Anna Fallkvist efter att det avslöjats att hon inte berättat hela sanningen om sin roll inom tankesmedjan för förnyelse inom M – alltså samma tankesmedja som Lars Püss benämnde ”ett parti inom partiet” och angav som huvudsakligt skäl till att Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green avpolletteras.

ANNONS

Efter att HP i förra veckan överrumplat Püss med att Fallkvists uppgifter om att hon lämnat tankesmedjan i slutet av september förra året inte stämmer – utan att hon egentligen var drivande i den ”förbjudna parallellorganisationen” ända in i januari i år – kunde Püss inte avgöra om hon gjort sig skyldig till samma brott mot partiets etiska regler som den avförda trion anklagats för.

Nu har vi den lista vi har – och jag kommer så långt som möjligt bidra till att den får framgång i valet.

När Fallkvist direkt efter det ändå drog igång valrörelsen för M i Halmstad – och lade ut en bild på Facebook på sig själv och de andra kandidater som förbundsstyrelsen bestämt ska stå på valsedeln – tvekade emellertid inte Jonas Bergman att trycka dit en gilla-markering.

Kan man inte säga att du tar ställning när du under det Facebook-inlägget skriver ”Känns tryggt att lämna över till er” – trots de frågetecken som inte rätats ut kring bland annat Fallkvists namn?

– Nej, jag utgår bara från att förbundsstyrelsen har fastställt en lista och så vitt jag vet är inte det beslutet överklagningsbart. Så nu har vi den lista vi har – och jag kommer så långt som möjligt bidra till att den får framgång i valet, säger Bergman.

Uppmanade att lämna

Robert Lindell, som är ordförande i Halmstads City, upplever dock att M-toppen verkade partisk i högsta grad när Jonas Bergman en vecka efter stämman uppmanade honom att med omedelbar verkan lämna sitt ordförandeuppdrag.

ANNONS

– Med tanke på att vi inte brukar talas vid mer än kanske fyra gånger om året blev jag förvånad när Jonas ringde en lördagskväll. Dessutom visade det sig att han befann sig i Spanien – men detta var tydligen så viktigt att det inte kunde vänta, berättar Lindell.

Jonas lät mycket upprörd när han förklarade att jag har missbrukat min ställning i Halmstads City för att få företagare att komma till stämman.

– Jonas lät mycket upprörd när han förklarade att jag har missbrukat min ställning i Halmstads City för att få företagare att komma till nomineringsstämman och rösta på kandidaterna i en annorlunda prioritering än vad nomineringskommittén föreslagit.

Robert Lindell bemötte dock alla påståenden från Jonas Bergman.

– Visst såg jag att en del näringsidkare från centrum fanns på plats i Tylösand när vi skulle rösta om valsedeln – men jag hade inte bett någon av dem att komma dit. Så länge de är medlemmar är det ju fritt fram för dem att delta på partiets nomineringsstämma av egen vilja, säger Lindell.

Överträtt befogenheter

Han berättar även att Bergman under samtalet ska ha ifrågasatt varför en anställd vid Halmstads City var med och röstade på stämman.

– Jonas menade att jag överträtt mina befogenheter genom att förmå henne att ställa upp på detta. Men i verkligheten är hon bara en vanlig medlem som själv ville gå på stämman – och den rätten måste hon ju ha, oavsett var hon jobbar.

ANNONS

Då är det mitt jobb som ordförande för kommunstyrelsen att agera – och det gjorde jag så fort jag fick nys om det här.

När HP konfronterar Bergman med detta telefonsamtal – som alltså skedde en vecka efter att medlemmarna på stämman röstat upp Lindell från nomineringskommitténs föreslagna plats sexton till en tredjeplats – bekräftar han att det råkade ske en lördagskväll.

– Jag var och hälsade på min dotter i Barcelona när en företagare hörde av sig med uppgifter om att han fått påstötningar av ordföranden i Halmstads City att agera på ett visst sätt i samband med nomineringsstämman, berättar han.

”En företagare hörde av sig med uppgifter om att han fått påstötningar av ordföranden i Halmstads City att agera på ett visst sätt i samband med nomineringsstämman”, säger Jonas Bergman som förklaring till varför han krävde Robert Lindells avgång.
”En företagare hörde av sig med uppgifter om att han fått påstötningar av ordföranden i Halmstads City att agera på ett visst sätt i samband med nomineringsstämman”, säger Jonas Bergman som förklaring till varför han krävde Robert Lindells avgång. Bild: Jari Välitalo

– Eftersom det rör sig om ett bolag som är delägt av kommunen är det allvarligt om någon i ledningen använder det som en plattform för sina egna partipolitiska syften. Då är det mitt jobb som ordförande för kommunstyrelsen att agera – och det gjorde jag så fort jag fick nys om det här, fortsätter Bergman.

Under telefonsamtalet vägrade emellertid Lindell att lämna sitt uppdrag. I stället förklarade han att påståendena inte stämde.

Äger bara åttondel

För HP vill också Lindell tona ner att kommunens delägarskap skulle tvinga Bergman att agera så dramatiskt. Han pekar på att Halmstads City Utvecklings AB är ett aktiebolag som genom samordnad marknadsföring och andra åtgärder ska förstärka Halmstads citys ställning som handelscentrum – och att kommunen bara äger en åttondel av bolaget.

ANNONS

– Kommunen äger 12,5 procent, resten äger medlemmarna – alltså näringsidkarna i centrum. Det är de som är mina huvudsakliga uppdragsgivare, som jag företräder, förklarar han och tillägger:

– I många fall är då kommunen en av mina motparter, även om kommunen genom Destination Halmstads vd också har en ledamot i vår styrelse.

Vi har ju tyvärr sett andra, sådana tvivelaktiga exempel på att sitta på dubbla stolar i Halmstad – och det ville jag undvika.

Frågan om han ska sluta som ordförande efter den här mandatperioden hade han dock själv funderat över i god tid innan Jonas Bergman hörde av sig.

– Mina politiska uppdrag inom Moderaterna har hittills varit så små att det inte uppstått några intressekonflikter, men i början av året insåg jag att det kunde bli skillnad efter valet och tog därför på eget bevåg kontakt med valberedningen, berättar Lindell.

– Jag meddelade att jag inte kandiderade för en tredje period på årsmötet för Halmstads City i maj, eftersom jag inte samtidigt vill företräda företagarna och kommunen. Vi har ju tyvärr sett andra, sådana tvivelaktiga exempel på att sitta på dubbla stolar i Halmstad – och det ville jag undvika.

Velat fram och tillbaka

Efter detta har han velat fram och tillbaka – och gett valberedningen olika besked. Bland annat när förbundsstyrelsen, med Püss i spetsen, i början av mars gav honom silkessnöret. Då stod Lindell där med mössan i handen igen och meddelade valberedningen att han åter stod till förfogande om årsmötet vill ha honom den 24 maj.

ANNONS
Efter att Robert Lindell (till vänster på bilden) fått beskedet om att han, Niclas Jansson och Josefin Green  ska sparkas ut från Moderaterna meddelade han valberedningen för Halmstads City att han åter stod till förfogande som ordförande.
Efter att Robert Lindell (till vänster på bilden) fått beskedet om att han, Niclas Jansson och Josefin Green ska sparkas ut från Moderaterna meddelade han valberedningen för Halmstads City att han åter stod till förfogande som ordförande. Bild: Roger Larsson

Sedan har han ännu en gång flaggat för att det kanske ändå blir en satsning på politiken – när han läste att Püss fått veta sanningen om Fallkvists roll, och fick förhoppningar om att förbundsstyrelsens beslut skulle ändras så att han fick satsa på Moderaterna igen.

– Jag får be valberedningen om ursäkt för att jag verkar vara en velpelle, men jag var inte beredd på dessa tvära kast efter stämman. Jag får trösta mig med allt stöd jag får – det är i alla fall stärkande i en sådan här turbulent och jobbig tid, säger Robert Lindell.

LÄS MER:M-strid kan bli debatt för hela fullmäktige

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS MER:Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

LÄS MER:M satsar på beprövade kort – här är halländska riksdagslistan

LÄS MER:M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

LÄS MER:Lars Püss ny ordförande för moderaterna i Halland

LÄS MER:Uppdrag i Bryssel får M-politiker att trappa ner i Halmstad

LÄS MER:Berthilsson tackar nej till att bli listetta för M

LÄS MER:Moderat toppnamn kritiseras för att sitta på dubbla stolar

LÄS MER:Jonas Bergman lämnar politiken 2022

LÄS MER:Bergman (M) om cityutvecklingen: “Var orolig redan före corona”

ANNONS