Rysslandsexperten från Halmstad varnade tidigt för Putin

Rysslands invasion av Ukraina är en naturlig konsekvens av vad president Putin sagt de senaste åtta åren. Det menar Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som är uppvuxen i Halmstad.
– Jag håller inte med om att han plötsligt blivit tokig och galen – han har gett uttryck för samma verklighetsuppfattning hela tiden, säger hon.

ANNONS
|

Den senaste veckorna har nog de flesta som följer nyheterna om kriget i Ukraina lagt märke till Rysslandsexperten Gudrun Persson. Förutom att hon setts i SVT:s Aktuellt och Agenda har hon hörts i SR:s Studio ett och Radiokorrespondenterna.

Hon har vanan inne efter att ha figurerat frekvent i olika medier i samband med Rysslands invasion av den ukrainska Krim-halvön 2014. Redan efter det intervjuade HP Gudrun Persson om hennes uppväxt på Väster i Halmstad (då hon hette Jansson) och om hur hennes mattelärare på Sannarpsgymnasiet, Helge Fredriksson, fick henne intresserad av ryska.

Läs mer: Gudrun följer allt som sker i Ryssland

ANNONS

– Jag tänker fortfarande på hur fint det var att bo i Halmstad och på hur olika lärare formade mig till hur jag blev som vuxen, säger hon nu och nämner latinläraren Åke Frigell, som alltid uppmuntrade henne att slå upp och ta reda på det hon inte visste.

Numera är det andra som lyssnar på henne och allt hon vet om rysk utrikes- och säkerhetspolitik.

Exempelvis var det hon som i början av januari i år, på Folk och Försvars rikskonferens, höll ett ödesmättat anförande om att Ryssland förbereder sig på en långvarig konflikt med väst.

Redan i början av januari, vid Folk och Försvars rikskonferens varnade Gudrun Persson för vad som komma skulle. ”Jag hoppades givetvis att jag skulle ha fel”, säger hon till HP.
Redan i början av januari, vid Folk och Försvars rikskonferens varnade Gudrun Persson för vad som komma skulle. ”Jag hoppades givetvis att jag skulle ha fel”, säger hon till HP. Bild: Anders Wiklund/TT

– Vi bevittnar nu den största utmaningen mot den europeiska säkerhetsordningen på mycket, mycket länge, slog hon fast och varnade för att Ryssland kan stationera robotsystem i Kaliningrad, kärnvapen i Belarus eller införliva östra Ukraina i Ryssland.

Många befarade ju att Putin skulle stödja separatisternas utvidgningsplaner vid Donetsk och Luhansk – men förutsåg du även det här fullskaliga anfallskriget mot Ukraina?

– Jag och mina kolleger höll på att diskutera den frågan förra året, när retoriken från Putin skruvades upp och det samlades så mycket trupp intill Ukrainas norra gräns. Jag utgick från att man inte stationerar uppåt 190 000 soldater där i tre månader om inte tanken är att använda dem – men jag hoppades givetvis att jag skulle ha fel.

ANNONS

Putins tal om avnazifiering av ukrainarna är nog obegripligt för hans soldater. Möjligtvis kan de tro på talet om att det är viktigt för Rysslands säkerhet att avmilitarisera Ukraina.

Nu när hon dagligen följer de ryska angreppen mot ukrainarna konstaterar hon att försvararna är betydligt mer motiverade än vad den ryska ledningen nog hade räknat med.

– De vet ju att de slåss för sin frihet och framtid. Frågan är vad som ska motivera de ryska anfallarna? Putins tal om avnazifiering av ukrainarna är nog obegripligt för hans soldater. Möjligtvis kan de tro på talet om att det är viktigt för Rysslands säkerhet att avmilitarisera Ukraina.

I tisdags slog ryssarna ut tv-tornet i Kiev. ”Men det här kriget är inte alls så populärt bland den ryska allmänheten som Krimkriget var 2014. Folk gillar inte att ryssar ska behöva slåss mot ett brödrafolk, även om propagandan gör att många ger Ukraina eller Nato skulden till varför det gått så långt”, säger Gudrun Persson.
I tisdags slog ryssarna ut tv-tornet i Kiev. ”Men det här kriget är inte alls så populärt bland den ryska allmänheten som Krimkriget var 2014. Folk gillar inte att ryssar ska behöva slåss mot ett brödrafolk, även om propagandan gör att många ger Ukraina eller Nato skulden till varför det gått så långt”, säger Gudrun Persson. Bild: CARLOS BARRIA

Gudrun Persson säger att det egentligen finns två säkerhetspolitiska skolor i Ryssland. I dag hörs bara den gamla, imperialistiska som går ut på att småländerna runt stormakten Ryssland ska tjäna som buffertzoner.

– Den andra skolan säger att sådant tänkande bara skapar fiender och att det är bättre att satsa på den egna befolkningen genom att bygga upp infrastrukturen och vård, skola och omsorg. Men sådana tankar får inte föras fram i nuläget, förklarar hon och pekar på att de sista alternativa radio- och tv-stationerna i Ryssland nyligen stängdes ner.

På onsdagen gick ryska myndigheter för första gången ut med uppgifter om förluster i form av 498 döda soldater, medan Ukraina hävdar att tusentals ryssar har dödats i striderna. Vilka siffror ska man egentligen tro på?

ANNONS

– Det är alltid svårt att få fram korrekta siffror under ett krig, men erfarenheterna från Krim och Syrien säger att Ryssland brukar göra allt för att tona ner och dölja förluster. Från de krigen finns flera exempel på hur begravningar skett i skymundan och på hur myndigheter varit på anhöriga till stupade för att de inte ska prata med medier.

Det är svårt att veta vilka förlustsiffror som stämmer, men på nätet har det publicerats bildbevis på flera hundra utslagna ryska pansarfordon. Här syns utbrända pansarbandvagnar i Kiev.
Det är svårt att veta vilka förlustsiffror som stämmer, men på nätet har det publicerats bildbevis på flera hundra utslagna ryska pansarfordon. Här syns utbrända pansarbandvagnar i Kiev. Bild: Serhii Nuzhnenko

Under det första Tjetjenienkriget i mitten av 1990-talet blev protesterna från de så kallade Soldatmödrarna både internationellt uppmärksammade och väckte opinion i Ryssland. Kan man hoppas på något liknande om de ryska förlusterna fortsätter?

– Tyvärr inte, eftersom Soldatmödrarnas möjligheter starkt begränsats sedan de stämplades som utländska agenter – enligt lagen som infördes 2012 – precis som bland annat människorättsorganisationen Memorial, som försökt hålla minnet av Sovjetunionens politiska förtryck vid liv. Memorial har nu till och med förbjudits.

Vilka förhoppningar kan vi ha till fredssamtalen?

– Dessvärre är de oseriösa, bland annat sett till vilka Ryssland skickar till dem och att granat- och raketbeskjutningarna fortsatt medan de suttit och pratat. Dessutom har ju utrikesminister Lavrov sagt att de inte kommer att ge sig förrän Ukraina är helt avmilitariserat och neutralt.

”President Putin pratade redan förra året om hur vackert det är att få dö hjältedöden för Ryssland, så retoriken inför det här kriget har byggts upp under lång tid”, säger Gudrun Persson.
”President Putin pratade redan förra året om hur vackert det är att få dö hjältedöden för Ryssland, så retoriken inför det här kriget har byggts upp under lång tid”, säger Gudrun Persson. Bild: Alexei Nikolsky

Är Putins Ryssland farligt även för Sverige, exempelvis sett till att det som sagts om att ryssarna hotat med att ”vidta åtgärder” om Sverige går med i Nato?

ANNONS

– För tillfället har de fullt upp med Ukraina, men Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats kontinuerligt i åtta år – och jag är övertygad om att den ryska generalstaben har gjort upp planer med olika scenarier där även delar av Sverige ingår. Men det är inte Sverige som står i fokus nu.

LÄS MER:Halmstadofficer tvingades lämna pressat Ukraina

LÄS MER:Värnpliktiga i Halmstad har utbildats på p-skotten som skickas till Ukraina

ANNONS