De centrala delarna av Halmstad behöver utvecklas så att fler kan kunna flytta till kommunen.
De centrala delarna av Halmstad behöver utvecklas så att fler kan kunna flytta till kommunen. Bild: Jari Välitalo

Den som sitter still i båten missar Halmstads utveckling

Kommunpolitiker måste hela tiden ta höjd för utvecklingen och vara förberedda på att kunna ta emot nya invånare som vill bosätta sig i kommunen. Att sitta still i båten duger inte, då stagnerar snabbt kommunen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I förra veckan beslutade kommunens samhällsbyggnadsutskott att ta in Örjans vall-området i kommunens bostadsförsörjningsprogram, vilket jag kommenterade i en ledare. Bakom beslutet stod Moderaterna och Socialdemokraterna medan bland annat Centerpartiet röstade emot.

Utskottets beslut är inte på något sätt avgörande i att förslaget från Halmstads BK om att låta dagens Örjans vall bli ett nytt bostadsområde utmed Nissan och sedan bygga en ny fotbollsarena vid Sannarp, blir verklighet.

Men reaktionerna på min ledare där jag stödde beslutet och välkomnar nya bostäder utmed Nissan, är ändå intressanta att följa upp. I stort sett alla som hörde av sig till mig var negativa och vill inte att den fina fotbollsarenan vid Örjans vall ska rivas och ersättas med en ”anonym låda”, som någon uttryckte det.

ANNONS

Först och främst, ingen vet hur en framtida arena på Sannarp skulle kunna se ut, så den åsikten är svår att bemöta. I stället är det intressant att lyfta fram den smått reaktionära inställningen till förslag om att ändra och utveckla de centrala delarna av Halmstad som ofta dyker upp. Det är som en ryggmärgsreflex, staden ska alltid se ut som den har gjort. Men med den inställningen missar man att gårdagens stad inte alls behöver var optimal för framtidens stad.

Ser man till exempel på Örjans vall är det långt ifrån ändamålsenligt att ett stort område utmed Nissan är inhägnat och den större delen av tiden inte är tillgängligt för allmänheten. Man kan säga att nyttjandegraden av området inte är tillfredsställande, för att uttrycka det milt.

Att bygga upp till 2 000 nya bostäder på området och flytta fotbollsarenan till Sannarp vore därför att föredra. En ny modern arena behöver heller inte ta ett lika stort område i anspråk som dagens Örjans vall.

En annan reaktionär inställning mötte planerna på ett nytt hotell på Österskans. Där blev reaktionerna så starka att ska bli en folkomröstning i frågan, och som var planerad till just i morgon. Men under hösten förändrades den politiska spelplanen efter att Socialdemokraterna ville att arbetet med detaljplanen skulle stoppas. Konsekvensen av den omsvängningen blev att folkomröstningen skjuts fram och i stället ska hållas i samband med valdagen den 11 september.

ANNONS

Till skillnad från förslaget om Örjans vall så vet man hur ett tänkt hotell på Österskans ska se ut. Och inte minst har själva utseendet på hotellet väckt mycket reaktioner. Men framför allt är det storleken, en drygt 60 meter hög byggnad i centrala Halmstad, som mött motstånd. Hur den i dag öde platsen på Österskans i stället ska utvecklas finns det strödda förslag om, men inget som egentligen tar fasta på områdets potential att utveckla Halmstads stadskärna.

I stället kan det föreslagna hotellet bli ett startskott där Halmstad får en välbehövlig injektion och som visar vägen för stadens utveckling.

Förslagen om att utveckla Örjans vall och Österskans aktualiserar i hög grad hur en kommun kan och bör utvecklas, och vem som har ansvaret för det.

I kommunpolitiken måste man ta höjd för kommunens utveckling på längre sikt, det vill säga bortom den aktuella mandatperioden. Där spelar översiktsplanen en viktig roll, både som ett verktyg för att kunna planera kommunens framtida utveckling men också för att i öppen och demokratisk anda hålla medborgarna informerade om framtiden, som till exempel var det kommer det att byggas nytt och var nya vägar planeras att gå.

Under våren kommer också en rad olika framtidsplaner att behandlas i kommunfullmäktige, och inte minst förslaget på en ny översiktsplan.

ANNONS

Är det nödvändigt att en kommun hela tiden ska växa? När befolkningsmålet om att Halmstads kommun ska vara 150 000 invånare till 2050 skulle antas av kommunfullmäktige uppstod en debatt om det verkligen skulle vara ett skarpt mål. Det kan väl inte vara ett självändamål att en kommun ska växa till ett visst invånarantal, var en kritik som riktades mot förslaget.

Det var en berättigad kritik och i stället antog fullmäktige målet om att kommunen ska ha beredskap för att till 2050 kunna vara 150 000 invånare. Skillnaden mellan ett skarpt mål och att ha beredskap är viktig att lyfta fram.

Halmstads kommun är en attraktiv kommun, hit vill många flytta. Den kraften måste politikerna ta vara på och hela tiden vara beredda på att kunna ta emot nya invånare som vill bosätta sig i kommunen.

Att i det läget avfärda varje förslag till utveckling av Halmstads centrum är kontraproduktivt. Att sitta still i båten duger inte, då kommer kommunen obönhörligen att stagnera.

Se i stället möjligheterna av att en kommun är attraktiv, och välkomna varje ny kommuninvånare som en framtida medborgare som kan bidra till att göra Halmstad än mer välmående.

Säg därför ja till nya bostäder på Örjans vall, och ja till ett nytt hotell på Österskans.

ANNONS

LÄS MER:

ANNONS