IS-mamman bad aldrig om hjälp ut ur Syrien

När åklagarna fortsätter korsförhöret av den 49-åriga IS-mamman från Vallås – som hävdar att hon var i Syrien mot sin vilja – får hon frågor om varför hon skrev till sin bror i Sverige att hon var nöjd med ”det liv vi lever”.

ANNONS
|

HP rapporterade i förra veckan att den åtalade 49-åringens egen berättelse i rättssalen drog ut så mycket på tiden att åklagarna bara hann inleda sitt korsförhör av henne.

LÄS MER:IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

De ifrågasatte bland annat att hon som högskoleutbildad inte på alla åren hon var i Syrien kunde kolla på en karta var hon befann sig – och sedan ta sig därifrån.

LÄS MER:Avsnitt 24: Hör förhöret med IS-mamman från Halmstad

– Jag hade nästan aldrig någon internetuppkoppling. Det var först när jag satt i Al Hol-lägret som jag kunde kolla upp var alla platserna jag bott på låg någonstans, menade då 49-åringen, som är åtalad för grov krigsförbrytelse.

Ville inte överge sönerna

När korsförhöret fortsätter på en extrainsatt förhandlingsdag i Stockholms tingsrätts säkerhetssal ifrågasätter åter kammaråklagare Reena Devgun Vallåskvinnans berättelse.

ANNONS
Kammaråklagare Reena Devgun ifrågasätter varför den åtalade i sina kontakter med personer i Storbritannien och Sverige inte någon gång meddelat att hon blivit lurad till Syrien och att hon ville därifrån.
Kammaråklagare Reena Devgun ifrågasätter varför den åtalade i sina kontakter med personer i Storbritannien och Sverige inte någon gång meddelat att hon blivit lurad till Syrien och att hon ville därifrån. Bild: Claudio Bresciani/TT

Hon pekar på att den åtalade vid flera tillfällen haft kontakt med personer i såväl Storbritannien som Sverige – utan att någon gång förklara att hon skulle ha blivit lurad till Syrien, eller att hon ville ha hjälp med att ta sig därifrån.

Pojkarna lyssnade ju inte på mig, så tanken på att lämna dem och åka med bara de små flickorna fanns inte.

– Pojkarna lyssnade ju inte på mig, så tanken på att lämna dem och åka med bara de små flickorna fanns inte. Jag hade aldrig kunnat leva med mig själv, säger den åtalade.

Åklagaren undrar då om varför hon inte övervägde att åtminstone sätta sina yngsta barn i säkerhet. Det är uppenbart att Reena Devgun vill visa rättens ledamöter att Vallåskvinnan inte alls var där emot sin vilja.

– Hade jag åkt därifrån med de minsta skulle jag ha blivit anklagad för att överge de större barnen, kontrar den så kallade IS-mamman.

Meddelade brodern att hon var nöjd

Hon får då frågor om varför hon skrev till sin bror i Sverige att ”vi alla i min familj är nöjda över det liv vi lever”. Åklagaren undrar varför hon inte i stället bad honom att hjälpa dem ut ur det krigshärjade landet.

LÄS MER:IS-mamman om döda sönerna: ”Glad för deras skull”

– Hur skulle jag ha kunna förklara för honom så att han skulle förstå? Jag försökte bara lugna honom. Han kunde ändå inte hjälpa oss därifrån, svarar hon.

ANNONS

Svårt att bevisa

Beträffande det centrala i åtalet – att kvinnan ska ha bidragit till att hennes näst äldste son var barnsoldat från det att han var 12 år till dess han fyllde 15 år – pratar HP i en paus med försvarsadvokaten Mikael Westerlund.

För att den åtalade kvinnan ska kunna fällas för grov krigsförbrytelse påpekar försvarsadvokat Mikael Westerlund att åklagarna måste bevisa att hon medverkat till, eller åtminstone vetat om, att näst äldste sonen var barnsoldat.
För att den åtalade kvinnan ska kunna fällas för grov krigsförbrytelse påpekar försvarsadvokat Mikael Westerlund att åklagarna måste bevisa att hon medverkat till, eller åtminstone vetat om, att näst äldste sonen var barnsoldat. Bild: Anders Holmer

– Det är upp till åklagarna att bevisa. Min klient menar att hon inte haft något inflytande över situationen, säger han.

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

När förhöret fortsätter hävdar den åtalade kvinnan att hon inte ens uppfattat att den yngre sonen var någon sorts soldat.

Många bar kamouflagekläder, så det var inget konstigt med det.

Eftersom hon sett fotografier där just den sonen poserar i kamouflagekläder och stridssele undrar åklagarna hur hon reagerade på det.

Bilden på sonen, när han som 13-åring poserade med kamouflageuniform och stridssele intill en vuxen IS-soldat, är en del av åklagarnas bevisning.
Bilden på sonen, när han som 13-åring poserade med kamouflageuniform och stridssele intill en vuxen IS-soldat, är en del av åklagarnas bevisning.

– Många bar kamouflagekläder, så det var inget konstigt med det, svarar mamman och tillägger:

– Stridsselen var nog hans storebrors. Han tyckte väl det var häftigt att prova den.

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

Först när han dog i ett bombanfall mot Raqqa ska hon ha förstått att han kanske hade deltagit i strider för IS – före det menar hon att hon inte visste att han varit i strid.

Till mig sade han att han fått vapnen i gåva av personer som känt hans pappa.

Inte ens när han kom hem med olika vapen, som åklagarna visar bilder på, ska hon ha anat oråd.

– Till mig sade han att han fått vapnen i gåva av personer som känt hans pappa, försvarar sig den åtalade.

ANNONS

– När han fick vapen i Raqqa sade jag till honom att han skulle lämna tillbaka det eller sälja det.

Reena Devgun frågar kvinnan vad hon hade gjort om hon hade förstått eller insett att hennes näst äldste son stred för IS.

– Jag hade säkert blivit jättearg och försökt stoppa honom med alla medel, svarar hon då.

Terrorismexpert

Under tisdagen fortsätter rättegången med bland annat förhör med Magnus Ranstorp, statsvetare som är terrorismexpert vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han ska vittna om den åtalades avlidne make, dennes syfte med att bege sig till Syrien och vilken status Vallåskvinnan hade inom den jihadistiska miljön i Sverige och Syrien.

LÄS MER:IS-mamman visade barnen filmer med halshuggningar

LÄS MER:Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

ANNONS