Även om den så kallade IS-mamman satt med ryggen mot åhörarläktaren, med sjal över håret, kunde medierepresentanterna se hennes ansikte på en liten tv-skärm. Och det rådde ingen tvekan om hur ledsen hon såg ut när hon berättade om de tre barn hon miste i Syrien.
Även om den så kallade IS-mamman satt med ryggen mot åhörarläktaren, med sjal över håret, kunde medierepresentanterna se hennes ansikte på en liten tv-skärm. Och det rådde ingen tvekan om hur ledsen hon såg ut när hon berättade om de tre barn hon miste i Syrien. Bild: Johan Hallnäs/TT

IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

Den så kallade IS-mamman har verkat hjärtlös när hon skrivit att hon är glad för att hennes döda söner fick sin önskan uppfylld. Men i rättssalen låter hon inte alls lika känslokall – tvärtom har hon mycket svårt att hålla tårarna tillbaka.
– Jag sade alltid till att jag inte ville se några vapen hemma. Jag hatar krig.

ANNONS
|

Med tanke på hur länge den åtalade 49-åringen från Halmstad bott utomlands är många spända på hur det ska låta när det på torsdagen är dags för henne att själv prata i rättssalen.

Direkt visar det sig att hennes svenska fortfarande är perfekt. Hon pratar snabbt och varierat, med ett stort ordförråd, då hon ska beskriva allt som hänt och lett fram till att hon nu står inför rätta för grov krigsförbrytelse.

– Jag fattar inte att någon kan tro att det är bra att leva så här som jag tvingats göra, där det ena barnet efter det andra dör, sammanfattar hon sina sju år i Syrien – där tre av hennes sju barn miste livet.

ANNONS
”När regimen attackerade var det verkligen som att det regnade ner bomber. Jag fattar inte att någon kan tro att man vill leva så”, säger den åtalade kvinnan och berättar bland annat om hur hon fick se ett foto av hur hennes näst äldste son låg död efter en sådan attack mot Raqqa.
”När regimen attackerade var det verkligen som att det regnade ner bomber. Jag fattar inte att någon kan tro att man vill leva så”, säger den åtalade kvinnan och berättar bland annat om hur hon fick se ett foto av hur hennes näst äldste son låg död efter en sådan attack mot Raqqa. Bild: Sergei Grits

Men hon börjar med att beskriva sig själv som en sökare, uppvuxen på Vallås i en kristen familj från Irak. Tidigt ska hon ha funderat mycket över existentiella frågor, men under tonåren lägger hon sitt mesta fokus på fotboll.

LÄS MER:IS-mamman om döda sönerna: ”Glad för deras skull”

Var buddhist

Efter gymnasiet testar hon ett tag att vara buddhist, men medan hon pluggar till sjuksköterska träffar hon en kille i Halmstad som var icke-praktiserande muslim. Tillsammans försöker de då lära sig mer om islam och som 22-åring konverterar hon i smyg.

Först som 24-åring går hon ut med att hon är muslim i Halmstad, genom att börja bära ansiktsslöja.

Fick inte ha nikab på jobbet

– Jag kände det som en befrielse, att jag kunde vara mig själv och slippa fokusera på mitt utseende och att banta. Men att bära nikab i Halmstad på den tiden var problematiskt, säger hon och berättar att hennes chef på lasarettet då slår fast att det inte går att jobba där med en sådan slöja.

Tillsammans med sin man får hon först en dotter och sedan två söner, de som enligt åklagaren senare kommer att bli barnsoldater för IS i Syrien. Andre sonen föds i Lund, dit familjen flyttar för att de hört att där finns andra konvertiter att umgås med.

ANNONS

– Som ny muslim trivdes jag mer med att umgås med andra i samma situation, än med sådana som varit muslimer hela livet.

Skiljer sig

Men när maken är ute och festar och ofta kommer hem berusad tröttnar hon, lämnar honom och flyttar tillbaka till Halmstad 2001 – även om de formellt inte skiljs förrän 2003.

– Föräldraledigheterna hade följt på varandra, men när de tog slut var det svårt att försörja sig. På Arbetsförmedlingen i Halmstad tittade min handläggare på min ansiktsslöja och menade att jag borde försöka hitta något eget.

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

Flyttar tidigt utomlands

Detta får henne att 2002 flytta till Förenade Arabemiraten med barnen. Där kan hon arbeta som lärare i engelska.

– Barnens pappa skickade pengar från Sverige när han kunde, säger hon.

På sommarlovet 2005 kommer hon hem till Sverige och gör ett försök att lappa ihop deras förhållande igen – vilket resulterar i att hon blir gravid med tvillingdöttrarna. Men när det inte funkar återvänder hon till Förenade Arabemiraten, tills det var dags att föda – då hon åter bosatter sig i Halmstad.

Jag hade fullt upp med att ta hand om alla barnen och försörja oss. Jag var aldrig ute på internet och läste vad han skrev på sin hemsida.

När föräldrapenningen tar slut blir det ytterligare en vända till Mellanöstern 2007, ensam med barnen, tills det 2009 blivit för dyrt att leva där.

– Hemma i Halmstad var det fortfarande lika svårt att bli anställd någonstans med nikab, men 2010 hörde jag talas om att det fanns ställen i England där man hade en annan inställning, förklarar 49-åringen och berättar att hon åter flyttade utan barnens pappa – den här gången för att jobba som lärare i Birmingham.

ANNONS

– Under alla de här åren hade jag ingen koll på vad han gjorde. Jag hade fullt upp med att ta hand om alla barnen och försörja oss. Jag var aldrig ute på internet och läste vad han skrev på sin hemsida, menar hon apropå åklagarnas påstående om att hon var fullt medveten om hans våldsbejakande ideologiska inställning.

LÄS MER:Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

Barnen blivit dåliga på arabiska

Kontakterna de har vid den här tiden handlar, enligt den åtalade, bara om praktiska saker knutna till deras gemensamma barn. I en sådan diskussion är pappan 2012 orolig över att barnen under sin tid i Storbritannien blivit för dåliga på att prata arabiska. Han föreslår då att hon ska flytta med dem till Egypten – vilket hon nappar på.

Enligt islam är det tillåtet för en man att ha flera fruar, men den kvinnliga sidan av mig var förstås svartsjuk – så jag ville inte ha kontakt med henne.

När han kommer ner från Sverige och hälsar på dem där gör de ännu ett försök. De gifter sig informellt på muslimskt sätt och hon blir gravid igen – trots att han då redan har gift sig med en annan kvinna.

– Enligt islam är det tillåtet för en man att ha flera fruar, men den kvinnliga sidan av mig var förstås svartsjuk – så jag ville inte ha kontakt med henne, säger den åtalade i rättssalen.

Medan han sedan är i Halmstad är planen att han ska flytta ner till dem i Egypten, men i stället hälsar mannen att han ska skaffa dem en bostad i Turkiet.

ANNONS

– Jag trodde att det handlade om att det börjat bli oroligt i Egypten med alla protester, säger den åtalade och poängterar att hon inte hade någon aning om att han stod i en moské i Halmstad och uppmanade till ”heligt krig mot alla otrogna”.

I januari 2013 skickar hon, som HP tidigare beskrivit, sin äldste son till pappan i vad hon tror är Turkiet.

Mycket frågor från åklagaren

Kammaråklagare Reena Devgun ställer mycket frågor kring hur kvinnan kunde skicka iväg en 14-åring ensam på flyget och därefter en bussfärd på 12 timmar. Och framför allt ifrågasätter åklagaren hur hon därefter accepterade att han på fyra månader bara ringde två, tre korta telefonsamtal till henne.

Kammaråklagare Reena Devgun ifrågasätter om den åtalade verkligen inte visste att hon och barnen skulle till Syrien när hon satte sig på flyget till Turkiet.
Kammaråklagare Reena Devgun ifrågasätter om den åtalade verkligen inte visste att hon och barnen skulle till Syrien när hon satte sig på flyget till Turkiet. Bild: Claudio Bresciani/TT

– Tyvärr tänkte jag inte så mycket på att det skulle vara något konstigt med det. Jag hörde inget konstigt i bakgrunden när han ringde, säger hon apropå att det senare framkommit att sonen då svor trohetsed till IS och sedan ingick i samma förband som pappan.

När jag insåg att vi var i en syrisk by blev jag jättearg på honom och sade att jag ville skilja mig och resa därifrån, men han lyssnade inte.

Som HP beskrivit flyger även kvinnan, med resten av barnen, i april samma år till Turkiet – där hon menar att han lurar in henne i Syrien.

– När jag insåg att vi var i en syrisk by blev jag jättearg på honom och sade att jag ville skilja mig och resa därifrån, men han lyssnade inte.

ANNONS

Efter att maken dör i strid i augusti 2013 kommer 14-årige sonen hem och förklarar att det nu är han som bestämmer.

Enligt försvarsadvokat Mikael Westerlund har inte den åtalade haft någon makt att säga emot sina söner när någon av dem varit den äldsta mannen i hushållet.
Enligt försvarsadvokat Mikael Westerlund har inte den åtalade haft någon makt att säga emot sina söner när någon av dem varit den äldsta mannen i hushållet. Bild: Anders Holmer

– Min klient hamnar vid den här tidpunkten i en underlägsen situation, där sonen blir hennes faktiske förmyndare, menar försvarsadvokaten Mikael Westerlund.

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

Beträffande de bilder som visats i rätten på den yngre brodern i uniform eller med vapen, säger kvinnan att alla utom en är tagna någon annanstans än i hennes hem. Den där 12-åringen plockar isär en kalasjnikov framför sin yngste bror är tagen i deras hem – men hon hävdar att den är tagen när hon inte var där och att vapnet hör till äldste sonen.

– Han var lat och ville att lillebror skulle göra vapenvård på den, men jag förbjöd dem alltid att handskas med vapen hemma inför sina småsyskon, säger den åtalade och menar att hon inte haft någon vetskap om att den näst äldste sonen ska ha varit rekryterad till träningsläger eller som soldat.

Äldste sonen

– Har han varit inblandad i något sådant, är det den äldste sonen som sett till det, menar advokat Mikael Westerlund.

Kvinnan jämför med att äldste sonen ville att hans 16-åriga syster skulle gifta sig.

– Jag protesterade för att jag tyckte att hon var för ung, men de gick bakom min rygg, säger hon.

ANNONS

I Sverige kan man ju inte binda fast en tonåring som inte lyder, ännu mindre kunde jag som kvinna göra något under omständigheterna där nere.

Hon lyfter också fram att det var han som ville att mamman skulle gifta om sig efter att pappan dött.

– Jag ville först inte, men till sist gick jag med på det för att jag skulle slippa att min son bestämde allt där hemma, säger hon och tillägger:

– Jag skyller inte på min son – för han var också ett offer. Där nere fick han och hans bror för sig att de var äldre än vad de var – att de var vuxna. I Sverige kan man ju inte binda fast en tonåring som inte lyder, ännu mindre kunde jag som kvinna göra något under omständigheterna där nere.

Väldigt gripande

När hon kommer in på hur äldste sonen som 17-åring dör i regimens bombningar blir det väldigt gripande och tårfyllt.

När hon fortsätter med att beskriva den andre sonens död som 16-åring, i en missilattack mot Raqqa, blir det ännu värre.

Och när hon till sist berättar hur yngste sonen dör som 4-åring, då han får en tung ståldörr över sig, blir det nästan outhärdligt att lyssna.

Hemlig avlyssning

– Ända sedan min klient kom tillbaka till Sverige i slutet av 2020 har polisen utsatt henne för hemlig telefonavlyssning – utan att något framkommit som motsäger hennes berättelse här, betonar advokat Westerlund och tillägger:

ANNONS

– Hon har också haft full förståelse för att myndigheterna har frågor om hennes vistelse i Syrien och har samarbetat fullt ut – även när det handlat om mycket traumatiska upplevelser.

Att hon nere i Syrien ljög om att hon var syrier – och inte avslöjade för kurderna som tog henne till Al Hol-lägret att hon var från Sverige – ska ha handlat om de tuffa förhållandena i lägret.

Enligt den åtalade Halmstadkvinnan blev många IS-kvinnor i Al-Hol mördade av andra IS-kvinnor i den delen av det jättelika lägret.
Enligt den åtalade Halmstadkvinnan blev många IS-kvinnor i Al-Hol mördade av andra IS-kvinnor i den delen av det jättelika lägret. Bild: Maya Alleruzzo

– Det var livsfarligt att bli placerad ihop med IS-kvinnor som rest in i Syrien. Jag och mina barn blev mycket bättre behandlade när vi bodde med syriska kvinnor, menar den åtalade.

IS framhävde mammans roll att uppfostra sina barn i martyrskap genom att exempelvis berätta sagor om jihadistiska hjältar.

När det gäller konkreta bevis går åklagarna under torsdagen mest in på allmänna saker om hur IS var öppna med att de systematiskt använde barnsoldater.

– I andra konflikter har det varit en desperat, sista utväg – men IS skröt med att de rekryterade unga, säger Reena Devgun och hänvisar bland annat till en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– De framhävde mammans roll att uppfostra sina barn i martyrskap genom att exempelvis berätta sagor om jihadistiska hjältar. Vi gör gällande att den åtalade har gjort sådant.

På måndag fortsätter förhören med den åtalade 49-åringen.

ANNONS