Enligt JO får det aldrig ta mer än en vecka att vidarebefordra en överklagan som någon skickar in till en mydighet. I det kritiserade fallet väntade byggnadsnämnden fyra månader.
Enligt JO får det aldrig ta mer än en vecka att vidarebefordra en överklagan som någon skickar in till en mydighet. I det kritiserade fallet väntade byggnadsnämnden fyra månader. Bild: Roger Larsson

JO kritiserar byggnadsnämnden

Justitieombudsmannen riktar kritik mot byggnadsnämnden för långsam hantering av en överklagan av ett nekat bygglov. En Halmstadbo som förra året protesterade när han inte fick bygglov tvingades vänta fyra månader innan kommunen skickade hans överklagan till länsstyrelsen.

ANNONS
|

Det var i början av förra året som byggnadsnämnden avslog en ansökan om bygglov. Halmstadbon som drabbades av avslaget skickade in en överklagan i mitten av mars.

Enligt praxis ska det då göras en prövning av om överklagan kommit in i rätt tid – och är det så ska därefter fallet vidarebefordras till länsstyrelsen.

Blev liggande i månader

Men den här överklagan blev bara liggande på kommunen – varför är oklart. Först efter fyra månader, i juli, upptäckte en tjänsteperson att inget gjorts i fallet – och först då skickades överklagan till länsstyrelsen.

I JO:s granskning av det anmälda fallet betonas att Justitieombudsmannen vid upprepade tillfällen uttalat att myndigheter ska överlämna överklagande till överinstanser utan dröjsmål.

ANNONS

Den långa tidsutdräkten är helt oacceptabel och byggnadsnämnden ska därför kritiseras.

Som regel bör handläggningstiden – även med hänsyn till skyldigheten att ompröva beslutet – inte överstiga en vecka, konstaterar JO.

”Den långa tidsutdräkten är helt oacceptabel och byggnadsnämnden ska därför kritiseras”, skriver JO i sitt beslut om de fyra månader som Halmstadbon tvingades vänta.

Förändrad ansvarsfördelning

I utredningen har byggnadsnämnden i Halmstad lagt sig platt och medgett att JO-anmälarens klagomål är berättigat. Nämnden påpekar samtidigt att bygg- och miljöförvaltningen har vidtagit åtgärder för att förhindra liknande brister.

Åtgärderna innebär bland annat förändrad process och förändrad ansvarsfördelning – vilket välkomnas av JO.

LÄS MER:Kommunens missar får länsstyrelsen att upphäva bygglov i Grötvik

LÄS MER:Bygglovschefen köptes ut – skulle göras till syndabock

LÄS MER:Begicks det tjänstefel när huset fick höjas två meter?

LÄS MER:Högt hus vid havet kallas ”olycksfall i arbetet”

LÄS MER:Kommunen tillät att bygge vid havet fick växa på höjden

ANNONS