Danderyds sjukhus. Arkivbild.
Danderyds sjukhus. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Fler barnmorskor lämnar: "Det här är akut"

Förlossningskrisen i Region Stockholm fortsätter och fler barnmorskor på Danderyds sjukhus lämnade in sina avsked på måndagen. I morgon samlas 450 barnmorskor för ett digitalt stormöte.
– Förbättringsåtgärderna måste till nu, det här är akut, säger Elin Hallberg, ordförande för Barnmorskeförbundets lokalförening i Stockholm.

ANNONS

På onsdagen kommer 450 barnmorskor från Region Stockholms sex förlossningskliniker att delta i ett digitalt stormöte för att diskutera krisen i förlossningsvården.

– Vi hoppas att vi för en gångs skull verkligen blir lyssnade till och att man låter barnmorskorna sätta agendan. Förbättringsåtgärderna måste till nu, det här är akut. Allt annat är ohållbart, säger Elin Hallberg, ordförande för Barnmorskeförbundets lokalförening i Stockholm.

Mötet hålls mot bakgrund av de senaste dagarnas massuppsägningar som skett på grund av dåliga arbetsförhållanden. På Södersjukhuset i centrala Stockholm har alla förlossningschefer lämnat sina uppdrag i protest.

Fler uppsägningar

Sedan 26 barnmorskor sade upp sig från Danderyds sjukhus i fredags har avskedsansökningarna fortsatt att trilla in. Det innebär att totalt 40 procent av sjukhusets barnmorskor valt att lämna i år.

ANNONS

– Det kommer in uppsägningar hela tiden, men jag vet att det är 41 stycken som sagt upp sig nu totalt, säger Dorieth Sone Zidaric, förtroendevald på förlossningen och huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus, till Aftonbladet.

Krisen har lett till att sjukhuset får stänga rum på grund av bristande bemanning – något som inte hänt tidigare. Under tisdagen är två rum stängda.

En födande per barnmorska

Enligt Elin Hallberg är syftet med onsdagens möte att få en lägesuppdatering om stämningen på klinikerna, om det finns någon kravlista och hur kraven i så fall bemötts, samt om det går att enas kring hur man ska gå vidare med upproret.

Protesterna handlar till viss mån om högre löner och bättre arbetstidsvillkor, men framför allt handlar det om att kunna bedriva en patientsäker vård med en födande per barnmorska, menar Elin Hallberg.

– Det är inte evidensbaserat att springa mellan rummen. Om du ska föda barn behöver du en hög närvaro av en barnmorska som kan bevara det normala normalt. Vi jobbar motsatt i dag och det är stora kliniker med okända miljöer för kvinnorna som inte känner personalen som tar emot dem.

"Går inte att fortsätta"

Barnmorskeförbundet har också bjudit in fler aktörer till ytterligare ett möte, däribland Svensk förening för obstetrik och gynekologi, sakkunniga i regionen, Vårdförbundet, Kommunal, representanter från barnmorskeutbildningar och brukarföreningen Birth Rights Sweden.

ANNONS

– Vi vill inte att det här ska stanna vid ett barnmorskeuppror. Vi samarbetar tätt i team med obstetriker, förlossningsläkare och undersköterskor. Hur ser de på att så många barnmorskor och chefer säger upp sig?

Om politikerna skulle lyssna på kraven tror Elin Hallberg att många av de barnmorskor som lämnat yrket eller sökt sig till andra vårdformer skulle kunna tänka sig att komma tillbaka.

TT: Vad tänker du om det skulle fortsätta som det gör nu?

– Det kommer inte fortsätta som det gör nu, för det går inte. Då står vi utan barnmorskor och jag kan inte tänka mig hur det kommer bli. Det vore ett politiskt självmord att inte lyssna på de krav vi ställer.

ANNONS