M-politiker hotas av uteslutning för att ha uttalat sig i media

Efter att Ann-Kristin Nilsson (M) i en HP-intervju kritiserat hur Moderaterna hanterat frågan om ny ordförande i hemvårdsnämnden har partikollegan Andreas Bergman skrivit till fullmäktigegruppen att detta är grund för uteslutning. Men när HP ber honom kommentera saken slänger han på luren.

ANNONS
|

– Jag kan inte tänka mig att det är Moderaternas signum att bete sig som han gör, säger Ann-Kristin Nilsson efter att hon läst vad partikollegan Andreas Bergman, kommunfullmäktiges ordförande, skrivit om henne till alla 24 som är med i Moderaternas fullmäktigegrupp.

”Jag önskar att vi vid nästa KF-gruppmöte diskuterar förtroendefrågan avseende Ann-Kristin. Ditt agerande är enligt mig grund för uteslutning ur partiet”, skriver Andreas Bergman.

”För mig känns det här som vuxenmobbning, trots att partiet sagt att vi har nolltolerans mot sådant.”

Ann-Kristin Nilsson (M) känner sig illa behandlad av partikollegan Andreas Bergman när han anklagar henne så hårt inför en så stor grupp.
Ann-Kristin Nilsson (M) känner sig illa behandlad av partikollegan Andreas Bergman när han anklagar henne så hårt inför en så stor grupp. Bild: Jari Välitalo

– För mig känns det här som vuxenmobbning, trots att partiet sagt att vi har nolltolerans mot sådant, kommenterar Ann-Kristin Nilsson.

Andreas Bergman inleder inlägget i en ironisk ton med:

”Du är verkligen en riktig lagspelare Ann-Kristin. Det var fint att gå till HP.”

ANNONS

Han fortsätter sedan med hårdare tongångar:

”Jag saknar helt förtroende för dig och jag vill inte fortsätta vara politiskt engagerad i samma parti som någon som behandlar oss övriga på det sättet som du gjort.”

Det här inlägget från Andreas Bergman (M) har kunnat läsas av 24 M-politiker i Halmstad.
Det här inlägget från Andreas Bergman (M) har kunnat läsas av 24 M-politiker i Halmstad.

Stormigt inom Moderaterna

För att förstå sammanhanget måste man gå tillbaka till att HP härom dagen skrev om vilket stormigt möte Moderaternas fullmäktigegrupp hade i måndags kväll.

LÄS MER:Nytt fulspel när Mankells ersättare skulle utses

Eftersom Ann-Charlott Mankell (M) hoppat av politiken i protest mot ”fulspelet när hemvårdschefen Jennie Vidal sparkades” skulle partiet ordna fram ersättare till hennes ordförandeuppdrag i hamnstyrelsen och hemvårdsnämnden.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

När det gällde hamnstyrelsen avgjordes frågan utan någon dramatik – trots att det var nio personer som anmält intresse för posten. Partiet flyttade helt enkelt bara upp Simon Lindgren, som redan var ledamot i den styrelsen.

När det gällde hemvårdsnämnden blev det desto mer känslor inblandade. I det fallet valde partiet i stället en kandidat utan erfarenhet från hemvårdsnämnden, Ewa Sjögren, framför Ann-Kristin Nilsson, som har 15 års erfarenhet av arbete i den nämnden.

I HP-intervjun återgav hon vilken frän diskussion det varit på mötet när det hävdades att valet av ordförande redan varit bestämt innan intervjuerna med de intresserade hölls – och att dessutom regionrådet Mikaela Waltersson sades ha varit inblandad i urvalet.

ANNONS

Försvarade råd från regionråd

Moderaternas förstanamn, Jonas Bergman, har i HP kommenterat saken med att han bara använt Mikaela Waltersson som rådgivare när han ville ”bolla olika namn” – eftersom hon har så lång politisk erfarenhet. Att Waltersson sedan skulle haft någon inverkan på själva beslutet menade han var ett missförstånd.

LÄS MER:”Jag har bara bollat olika namn med folk jag litar på”

Frågan är nu om de uttalanden som Ann-Kristin Nilsson gjort i HP verkligen kan vara grund för uteslutning.

Skadar partiet?

I medlemsstadgarna för Moderaterna står att om någon ”genom sitt handlande skadar partiet” så kan den ”uteslutas genom beslut av partistyrelsen” – men i praktiken är det väldigt ovanligt med sådana fall. Webbtidningen Dagens Arena gjorde tidigare i år en genomgång som visade att Moderaterna i hela Sverige bara har uteslutit cirka 20 personer de senaste tio åren.

Jag är inte intresserad av att ställa upp på någon intervju.

När HP ringer upp Andreas Bergman för att ställa frågor kring detta, avbryter han dock halvvägs in i första frågan.

– Jag är inte intresserad av att ställa upp på någon intervju, säger han och lägger på.

Han säger inte ett ord om att han är upptagen och att någon annan tidpunkt skulle passa bättre. Med tanke på att han inte ens lyssnar färdigt på inledningsfrågan är det oklart om hans inställning gäller alla typer av intervjuer för all framtid – eller om det bara är uteslutningsfrågor som han inte är intresserad av att bli intervjuad om.

ANNONS
M-politiker vill välja vilka journalister som ska få intervjua honom.
Efter att Andreas Bergman (M) förklarat att han ”inte är intresserad av att ställa upp på någon intervju” har han skrivit till HP:s chefredaktör om att han ”inte vill bli kontaktad” av just journalisten Anders Holmer, men namnger flera andra som han kan ställa upp för. Bild: Roger Larsson

HP får därför inte chansen att fråga om hur Andreas Bergman som åklagare ska jobba enligt principen ”att den som är misstänkt ska betraktas som oskyldig till dess att motsatsen har bevisats”, men att han som politiker kan slå fast inför så många att hennes agerande är grund för uteslutning innan ens frågan har utretts.

Generellt är ribban satt ganska högt. Uteslutning ska inte vara ett verktyg för att strypa meningsskiljaktigheter.

I uteslutningsärenden inom Moderaterna är det länsförbunden som först gör en utredning, innan saken prövas av partistyrelsen.

– Jag har varit aktiv i politiken i 16 år, men kan inte minnas att vi utrett något uteslutningsfall i Halland under den tiden, säger Lars Püss, riksdagsledamot som är ordförande för Moderaterna i Halland.

Lars Püss (M) har under sina 16 år i politiken inte varit med om något uteslutningsärende inom Moderaterna i Halland.
Lars Püss (M) har under sina 16 år i politiken inte varit med om något uteslutningsärende inom Moderaterna i Halland.

– Generellt är ribban satt ganska högt. Uteslutning ska inte vara ett verktyg för att strypa meningsskiljaktigheter. Till en viss gräns ska man få ha olika åsikter inom ett parti, förklarar Lars Püss.

Är det lämpligt att en politiker i Andreas Bergmans ställning vägrar bli intervjuad och slänger på luren halvvägs in i första frågan?

– Mitt förhållningssätt är att man som förtroendevald så långt som möjligt ska ställa upp och svara på frågor från medier.

”Jag tycker att man bör hålla en god ton i alla dialoger och att vissa saker sköts bättre öga mot öga”, kommenterar Jonas Bergman (M) det inlägg som hans partikollega Andreas Bergman skrivit.
”Jag tycker att man bör hålla en god ton i alla dialoger och att vissa saker sköts bättre öga mot öga”, kommenterar Jonas Bergman (M) det inlägg som hans partikollega Andreas Bergman skrivit. Bild: Roger Larsson

Jonas Bergman medger att han sett inlägget från Andreas Bergman, men säger att han vet för lite om uteslutningsprocesser för att kunna uttala sig om det finns fog för det som påstås om grund för uteslutning.

ANNONS

Med tanke på att du inte kommenterat hans inlägg kan man fråga sig om du tycker det är okej att en moderat angriper en partikollega på det sättet inför en så stor grupp?

– Jag tycker att man bör hålla en god ton i alla dialoger och att vissa saker sköts bättre öga mot öga, säger Jonas Bergman.

Man kan ha högt i tak i den interna debatten, men man behöver inte nödvändigtvis sprida de diskussionerna.

En bit efter Andreas Bergmans inlägg har Jonas Bergman skrivit till fullmäktigegruppen om att han blivit intervjuad av HP. Han avslutar inlägget med orden:

”Sedan får det vara bra med interna diskussioner på nyhetsplats”.

Dag Hultefors kommenterar med:

”Klart, slut!”

Jonas Bergman (M) slår fast att det nu får ”vara bra med interna diskussioner på nyhetsplats”.
Jonas Bergman (M) slår fast att det nu får ”vara bra med interna diskussioner på nyhetsplats”.

Ska man tolka ditt inlägg som att du håller med Andreas Bergman och att du inte gillar öppenhet kring Moderaterna?

– Man kan ha högt i tak i den interna debatten, men man behöver inte nödvändigtvis sprida de diskussionerna till politiska motståndare och andra, säger Jonas Bergman.

ANNONS