Därför var det fel att hindra HFAB:s personal från insyn

En av landets främsta experter på juridik förklarar varför det var fel att stoppa personalrepresentanternas insyn när HFAB:s vd fick sparken. Han är också förvånad över att ordföranden inte vet vad ”myndighetsutövning” är. Jimmie Tschander (C) skyller på kommunens förhandlingschef Leif Johansson – som i sin tur motiverar med en ny lagparagraf när den förra var fel.

ANNONS
|

Verkade det lite snurrigt när du läste den inledande ingressen? Visst, men så blir det när kommunen i ena stunden motiverar sitt agerande med en lagparagraf, för att senare – när det visar sig att den inte alls passar in – dra fram en paragraf från en annan lag.

Sätter man sig in i bakgrunden blir det i alla fall tydligt hur gången har varit. Och det blir bland annat tydligt att kommunledningen haft stor påverkan på Jimmie Tschanders agerande.

Hölls utanför processen

HP har i flera artiklar redogjort för turerna kring att HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja under dramatiska omständigheter fick sparken efter ett extrainkallat styrelsemöte söndagen den 11 april i år.

ANNONS

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

Exakt hur det gick till vet inte ens HFAB:s personalrepresentanter. På mötet deltog nämligen bara de sju ledamöterna som är politiker – medan de två fackliga representanterna, Ulf Jacobsson från Fastighetsanställdas förbund och Jenny Önnebo från Unionen, hölls utanför processen.

LÄS MER:Så hindrade HFAB personalens rätt till insyn

När HP nyligen frågade det allmännyttiga bostadsbolagets ordförande Jimmie Tschander (C) om varför han förvägrade personalen dess lagliga rätt till insyn genom att inte kalla arbetstagarrepresentanterna, hade han först lite svävande svar om att det var en ”skyndsam process”.

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

Han pratade också om att de inte behövde vara med för att styrelsen skulle kunna fatta beslutet – eftersom de ändå inte har någon rösträtt.

Till sist medgav Tschander att han nog borde ha kallat dem.

HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) berättar att det var kommunens förhandlingschef Leif Johansson som sade åt honom att han skulle hänvisa till kommunallagens paragraf om ”myndighetsutövning mot någon enskild” när personalens representanter inte fick veta varför vd:n fick sparken.
HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) berättar att det var kommunens förhandlingschef Leif Johansson som sade åt honom att han skulle hänvisa till kommunallagens paragraf om ”myndighetsutövning mot någon enskild” när personalens representanter inte fick veta varför vd:n fick sparken. Bild: Jari Välitalo

Några dagar senare hörde han av sig igen och ”mindes nu” att lagen faktiskt gav honom rätt.

LÄS MER:HFAB:s ordförande hade lagen på sin sida

Tschander hänvisade då till en paragraf i kommunallagen, där det står att ”personalföreträdarna har inte rätt att närvara vid handläggning av ärenden som avser myndighetsutövning mot någon enskild, såvida inte ärendet rör en obestämd krets av enskilda”.

– Egentligen spelar det inte så stor roll i efterhand, men jag vill gärna att saker och ting ska vara rätt – och nu har jag rett ut vad som gäller med personalrepresentanterna, förklarade han.

ANNONS

Tschander gör dubbelfel

Men när HP kontrollerar hans påstående visar det sig att det inte blev så rätt. Faktiskt inte alls.

– Man kan säga att hans påstående är ett dubbelfel, kommenterar Roland Adrell, som är en av landets främsta experter på området.

Han är före detta chefsjurist i Göteborgs stad, har bland annat skrivit boken ”Juridik i kommunala bolag” och hållit kurser om ”Kommunala bolag – i gränstrakten mellan den civila och offentliga rätten”.

För det första är det helt fel att se ett entledigande av en vd som en form av myndighetsutövning.

– För det första är det helt fel att se ett entledigande av en vd som en form av myndighetsutövning. Det är en arbetsrättslig fråga och inte alls något myndighetsbeslut, förklarar Adrell.

– Ett myndighetsbeslut är däremot när ett kommunalt bolag med hänvisning till sekretess ger avslag på en begäran om att få ut en handling. Man måste kunna skilja på sådana saker, säger han.

”Det är ju precis för att fler ståndpunkter ska komma fram som man har personalrepresentation – och i slutändan kan de ändå inte rösta emot beslutet att entlediga vd:n”, säger Roland Adrell, expert på juridik kring kommunala bolag.
”Det är ju precis för att fler ståndpunkter ska komma fram som man har personalrepresentation – och i slutändan kan de ändå inte rösta emot beslutet att entlediga vd:n”, säger Roland Adrell, expert på juridik kring kommunala bolag. Bild: Anders Ylander

– För det andra kan man i princip aldrig ta ifrån personalrepresentanterna deras närvaro- och yttranderätt. Lagen har redan tagit hänsyn till majoritetsförhållandena genom att inte ge dem rösträtt, men de ska få vara med, påpekar Adrell.

Enda gången som de fackliga representanterna behandlas annorlunda är när det är strejk eller lockout på gång.

”Arbetstagarrepresentanterna får inte delta i behandlingen av frågor som rör kollektivavtal eller stridsåtgärder eller av andra frågor där en facklig organisation på arbetsplatsen har ett väsentligt intresse som kan strida mot företagets”, står det i lagen om styrelserepresentation.

ANNONS

När HP söker Tschander för en kommentar beklagar han sig över att det alltid är sådan ”hets” från tidningen och att han som fritidspolitiker inte ständigt kan vara tillgänglig.

Fick hjälp av kommunledningen

Beträffande paragrafen i kommunallagen som han använde för att försvara sitt beslut att stänga ute personalrepresentanterna säger Tschander att kommunledningsförvaltningen gett honom den uppgiften. Han hänvisar därför till Leif Johansson, kommunens förhandlingschef och enhetschef för arbetsgivarfrågor.

– Det är han jag pratade med när jag skulle kolla upp vad som gällde. Som fritidspolitiker kan man inte vara expert på allt, säger Tschander.

Men vet du rent allmänt vad myndighetsutövning är? Även om du är fritidspolitiker måste du väl som ordförande för ett stort kommunalt bolag med över 800 miljoner kronor i omsättning veta att det är ett särskilt begrepp som ytterst handlar om samhällets makt över medborgarna?

– Jo, det gick vi igenom när jag gick styrelseutbildningen.

När HP konfronterar Leif Johansson och undrar varför de felaktigt hänvisat till det som kommunallagen säger om ”myndighetsutövning mot någon enskild” ber han att få återkomma.

”I förlängningen handlar det om att facken kan ha en annan ståndpunkt kring hur bolaget ska drivas – och därför ska de inte vara med på ett sådant här möte”, säger Leif Johansson.
”I förlängningen handlar det om att facken kan ha en annan ståndpunkt kring hur bolaget ska drivas – och därför ska de inte vara med på ett sådant här möte”, säger Leif Johansson. Bild: Roger Larsson

Drygt tre timmar senare hör han av sig och hänvisar till lagen om styrelserepresentation – i stället för kommunallagen som Tschander gjorde.

Verkar det inte virrigt när ni plötsligt byter lag? Vet ni inte vad ni ska hänvisa till?

ANNONS

– Det är hela tiden den här lagen som legat bakom beslutet att inte bjuda in de fackliga representanterna, hävdar Johansson.

Kör en ”Ringholmare”

Gång på gång försöker HP få svar på varför han tidigare sagt åt Tschander att hänvisa till kommunallagen. Leif Johansson kör då bara en ”Ringholmare”, det vill säga upprepar samma svar om och om igen, likt en papegoja – så som Sveriges finansminister en gång gjorde på en beryktad presskonferens.

Johansson pekar på den paragraf i lagen om styrelserepresentation som handlar om att arbetstagarrepresentanterna inte ska vara med när det är ”frågor som rör kollektivavtal eller stridsåtgärder”.

Det handlar väl inte om något kollektivavtal som berör Fastighetsanställdas förbund eller Unionen när det gäller en vd?

– I den paragrafen står att det även gäller ”andra frågor där en facklig organisation på arbetsplatsen har ett väsentligt intresse som kan strida mot företagets”. I förlängningen handlar det om att facken kan ha en annan ståndpunkt kring hur bolaget ska drivas – och därför ska de inte vara med på ett sådant här möte, hävdar Johansson.

Hänsyn till vd:ns integritet

– Dessutom var det viktigt för kommunen som arbetsgivare att ta hänsyn till vd:ns personliga integritet.

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Hur ser du då på den fackliga kritiken mot att de inte fick någon insyn i en så viktig process?

ANNONS

– Jag har inte hört någon kritik från facken. De fick ju information efteråt om beslutet.

I HP har ju en av personalrepresentanterna sagt att ”är det någon gång som det behövs insyn är det väl när det handlar om en så stor grej som att avsätta vd:n”. Att få besked om ett beslut i efterhand är väl inte samma sak som att ha insyn?

– Ingen kritik har i alla fall framförts till oss. Vi är väldigt måna om att ha en god dialog med de fackliga organisationerna.

Kommunens förhandlingschef, Leif Johansson, kan inte – eller vill inte – ge någon förklaring till varför beslutet att stänga ute personalrepresentanterna från insyn motiverades med en paragraf i kommunallagen som handlar om myndighetsutövning.
Kommunens förhandlingschef, Leif Johansson, kan inte – eller vill inte – ge någon förklaring till varför beslutet att stänga ute personalrepresentanterna från insyn motiverades med en paragraf i kommunallagen som handlar om myndighetsutövning. Bild: Roger Larsson

– Dessutom har vi kollat med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, så vi vet att det är fler kommuner som resonerar likadant som vi. Jurister kan ha olika syn på en sådan här fråga.

Skrattar åt kovändning

Då HP bollar tillbaka Leif Johanssons uttalanden till advokaten Roland Adrell skrattar han åt kommunens kovändning.

– Att skylla på att fackrepresentanterna kan ha en annan ståndpunkt låter helt galet. Det är ju precis för att fler ståndpunkter ska komma fram som man har personalrepresentation – och i slutändan kan de ändå inte rösta emot beslutet att entlediga vd:n, kommenterar Adrell.

När HP berättar för Ulf Jacobsson, styrelserepresentant från Fastighetsanställdas förbund, om Johanssons motivering till varför de inte fick vara med undrar han var gränsen går.

ANNONS

– Frågan är när vi egentligen ska vara med? säger han.

LÄS MER:HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER:Hyresgästföreningen kritisk till att HFAB inte fick upphandla

LÄS MER:Förvaltningsrätten synar kommunjuristens dubbla stolar

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER:Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

ANNONS