Så hindrade HFAB personalens rätt till insyn

HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) har svårt att förklara varför personalrepresentanterna inte fick någon insyn i beslutet att sparka vd:n.
– Om man inte kallar oss när en så viktig fråga ska avgöras kan man undra varför vi överhuvudtaget ska vara med i styrelsen, säger Ulf Jacobsson från Fastighetsanställdas förbund.

ANNONS
|

HFAB:s ordförande Jimmie Tschander (C) tar på sig ansvaret för att styrelsen glömde att plocka bort vd:n som bas för nio dotterbolag när Catharina Rydberg Lilja fick sparken vid ett extrainkallat styrelsemöte söndagen den 11 april i år.

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

HP har berättat att moderbolagets vd, kommunchefen Mattias Rossköld, i förra veckan mejlade styrelsen för Halmstads Rådhus AB om missen och att han överväger att fatta ett ”brådskande vd-beslut” om att ersätta henne på dessa poster.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Men när man synar HFAB–styrelsens ovanliga söndagsmöte i april verkar det som att det skedde fler misstag när det var så bråttom med beslutet att det nödvändigtvis skulle tas under en helg.

ANNONS

Två personalrepresentanter

Utöver de sju ledamöterna – ordförande Jimmie Tschander, vice ordförande Maria Persdotter (S) samt Jan-Åke Hansson (M), Robert Carlsson (S), Caroline Carlsson (L), Joacim Svensson (SD) och Mariann Norell (V) – ingår även två personalrepresentanter i HFAB:s styrelse: Ulf Jacobsson från Fastighetsanställdas förbund samt Jenny Önnebo från Unionen.

Klart är dock att ingen av dem kallades till mötet där Rydberg Lilja gavs silkessnöret.

”Skyndsam process”

När HP frågar Tschander om varför, ger han lite svävande svar och pratar bland annat om att det var en ”skyndsam process”.

Men om du nu hann kalla alla ledamöterna till ett söndagsmöte, varför hann du inte kalla de två personalrepresentanterna också? Hade ni sådan tidsbrist?

– Nej, det handlade inte om tidsbrist. Det föll sig bara naturligt eftersom vi andra i styrelsen hade haft daglig kontakt sedan onsdagen.

Dessutom behövde ju inte arbetstagarrepresentanterna vara med för att fatta beslutet. De har ändå ingen rösträtt.

– Dessutom behövde ju inte arbetstagarrepresentanterna vara med för att fatta beslutet. De har ändå ingen rösträtt.

Om man bara ska väga in vilka som har rösträtt finns det väl ingen mening med deras representation? Är det inte viktigt med insyn också?

– Jo, det var inget medvetet val att inte ta med dem. Nu i processen med att rekrytera en ny vd är de med i varje steg.

ANNONS
”I efterhand kan man tycka att vi borde ha kallat personalrepresentanterna, men det blev inte så”, säger Jimmie Tschander (C) om mötet där HFAB:s vd fick sparken.
”I efterhand kan man tycka att vi borde ha kallat personalrepresentanterna, men det blev inte så”, säger Jimmie Tschander (C) om mötet där HFAB:s vd fick sparken. Bild: Anders Holmer

På Bolagsverkets hemsida kan man läsa att ”arbetstagarrepresentanterna räknas in i styrelsen och är i princip likställda med styrelseledamöter och styrelsesuppleanter”.

”När hela styrelsen ska skriva under ett viktigt dokument, som exempelvis årsredovisningen, krävs även arbetstagarledamöternas underskrifter”, står där bland annat.

De anställda får insyn

På frågan om varför vi i Sverige har ett system med personalrepresentation i bolagsstyrelser, svarar Ylva Peterson på PTK:

– Genom att ha arbetstagarledamöter i styrelsen får de anställda insyn och inflytande i företaget, samtidigt som de övriga i styrelsen får ta del av arbetstagarnas kunskap om företaget.

”Inget vanligt möte”

När HP frågar Ulf Jacobsson från Fastighetsanställdas förbund om mötet i april säger han sig vara förvånad över att personalrepresentanterna inte fick vara med.

– Förklaringen som vi har fått är att det inte rörde sig om något vanligt styrelsemöte och att det inte skulle protokollföras.

Personalrepresentant fick inte vara med när allmännyttan sparkade vd
Ulf Jacobsson är kritisk till varför arbetstagarrepresentanterna inte fick vara med när HFAB:s styrelse tog beslut om att sparka bolagets vd. Bild: HFAB

Han ifrågasätter också varför det plötsligt var så bråttom.

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

– Jag har läst att de förnekar att styrelsen utsattes för påtryckningar uppifrån, men om det är sant så förstår jag inte varför det var tvunget att ha ett möte på en söndag.

Anser du att ni borde fått vara med och höra hur diskussionerna kring vd:n gick?

– Ja, är det någon gång det behövs insyn är det väl när det handlar om en så stor grej som att avsätta vd:n.

ANNONS
ANNONS