Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

Som vd för det kommunala energi- och miljöbolaget Hem tyckte Monica Karlsson det var fel när många dagliga frågor krävde den politiska ordförandens godkännande.
– Ifall kommunen vill driva bolag vore det bästa om politikerna satte upp tydliga uppgifter, mål och ramar – och sedan höll fingrarna borta, säger den sparkade vd:n.

ANNONS
|

De senaste veckorna har HP granskat turerna kring hur Jimmie Tschander (C) och de andra politikerna i HFAB:s styrelse tvingade vd Catharina Rydberg Lilja att teckna avtal med Halmstads stadsnät som så kallad kommunikationsoperatör.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

Tidningen har kunnat visa att det drevs igenom trots att vd:n och hennes experter på det allmännyttiga bostadsbolaget kommit fram till att lagen krävde att tjänsterna skulle upphandlas – och att erfarenheterna från andra håll var att ett avtal med en privat aktör även skulle leda till såväl bättre service som lägre kostnader för digitala tjänster, både för bolaget och för hyresgästerna i de 11 000 lägenheterna.

ANNONS

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Det var också HFAB:s politiskt tillsatta styrelse som i våras gav vd:n sparken efter att hon varit kritisk till att avtalen som hon ”piskades” att underteckna med Halmstads stadsnät inte var affärsmässiga. Enligt vad HP fått fram togs beslutet att entlediga Rydberg Lilja efter påtryckningar från moderbolagets vd Mattias Rossköld – något som han själv dock förnekat i flera intervjuer.

LÄS MER:Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

Likheter HFAB/Hem

I samband med granskningen pekade flera på att det finns likheter mellan turerna kring HFAB och fallet där Monica Karlsson, vd:n för det kommunala energi- och miljöbolaget Hem, fick sparken. Även i det senare fallet ska det ha handlat om en stark, kvinnlig vd som försökte stå upp för sitt bolags bästa – och politiker som ville styra detaljer i verksamheten.

LÄS MER:Monica Karlsson slutar som vd för Hem

När HP kontaktar Monica Karlsson – som fick sparken i höstas och efter de tre uppsägningsmånadernas arbetsplikt slutade i februari – är hon först skeptisk till att ställa upp på en intervju.

– Jag vill inte framstå som att jag nu sitter hemma och är bitter och gnäller, säger hon.

Monica Karlsson berättar att hon inte visste vad det handlade om när hon blev ombedd att stanna kvar efter ett styrelsemöte. ”Beskedet om att jag fick sparken kom som en blixt från klar himmel”, säger hon, men tillägger att hon inte tog någon diskussion eftersom hon kände att Louise Uvenfeldt och Mattias Rossköld hade bestämt sig.
Monica Karlsson berättar att hon inte visste vad det handlade om när hon blev ombedd att stanna kvar efter ett styrelsemöte. ”Beskedet om att jag fick sparken kom som en blixt från klar himmel”, säger hon, men tillägger att hon inte tog någon diskussion eftersom hon kände att Louise Uvenfeldt och Mattias Rossköld hade bestämt sig. Bild: Johan Persson

– För även om jag blev väldigt ledsen när beskedet kom – och att jag egentligen hade velat jobba kvar på Hem – tog jag aldrig någon strid. Jag är väl medveten om att en vd inte har några garantier. Vill inte styrelsen ha kvar en får man gå, så är spelreglerna, förklarar hon.

ANNONS

Kom som en kalldusch

Monica Karlsson tillägger också att det – till skillnad från fallet med Rydberg Lilja – inte förekommit några ”otrevliga samtal” i hennes fall, även om själva beskedet om entledigandet var en kalldusch för henne.

I grunden tycker hon att det är motsägelsefullt att kommuner driver bolag, eftersom det ständigt uppstår målkonflikter.

Långsiktigt är det skadligt för bolagen om de hämmas av för mycket detaljstyrning.

– Enligt aktiebolagslagen ska jag som vd alltid se till bolagets bästa, men politikerna som sitter i styrelsen vill ofta styra som man gör med förvaltningar. På det viset låter de inte alltid bolagen utvecklas på bästa sätt – och det är synd, säger hon och fortsätter:

– Visst kan jag ha respekt och förståelse för att kommunen har en egen agenda, men långsiktigt är det skadligt för bolagen om de hämmas av för mycket detaljstyrning.

Efter att i flera decennier haft ledande befattningar inom det statliga energiföretaget Vattenfall – och därefter några år varit ledare för Emix, ett system för att knyta samman elbranschens olika handelsföretag och nätföretag – blev Monica Karlsson hösten 2011 vd för Hem.

I åratal har Monica Karlsson varit ”besvärlig” när hon kritiserat bland annat kommunens krav på aktieutdelning till moderbolaget och koncernbidrag till ”tärande bolag”, men fram tills Louise Uvenfeldt tog över ordförandeklubban tyckte hon att samarbetet med den politiska ledningen funkade bra.
I åratal har Monica Karlsson varit ”besvärlig” när hon kritiserat bland annat kommunens krav på aktieutdelning till moderbolaget och koncernbidrag till ”tärande bolag”, men fram tills Louise Uvenfeldt tog över ordförandeklubban tyckte hon att samarbetet med den politiska ledningen funkade bra. Bild: Lina Salomonsson

Många gånger har hon som stark chef argumenterat emot och stått upp för sitt bolag i diskussioner med Halmstads kommun. Ett sådant exempel var när Hem inte ville ingå i kommunens kontaktcenter, Halmstad direkt.

ANNONS

– Vi behöver ha en egen kundtjänst, bland annat eftersom vi har elkunder över hela landet, säger Monica Karlsson.

Kritisk till hög aktieutdelning

Förutom att hon bland annat varit kritisk till att Hem måste använda kommunens it-infrastruktur och ekonomisystem har hon haft synpunkter på höga krav på aktieutdelning till moderbolaget och koncernbidrag till ”tärande bolag”.

Att upplägget inom kommunkoncernen påverkar Hem kraftigt är ingen hemlighet. Exempelvis kan man i årsredovisningen för 2020 läsa att bolaget ”står också inför omfattande investeringar de kommande åren, samtidigt som kravet på avkastning och aktieutdelning till moderbolaget HRAB är betydande, vilket kommer att påverka självfinansieringsgraden av framtida investeringar negativt”.

Hem – som levererar el, värme, kyla, sophantering och energitjänster – lämnade 2020 151 miljoner kronor i koncernbidrag och 48 miljoner kronor i utdelning till ägarbolaget HRAB.

Förändring med ny ordförande

Men även om Monica Karlsson ibland varit ”besvärlig” tycker hon att samarbetet med de olika, politiskt tillsatta, styrelseordförandena fungerat bra genom åren. Men efter att moderaten Louise Uvenfeldt tagit över ordförandeklubban våren 2019 märkte hon en förändring.

När Louise Uvenfeldt (M) tog över ordförandeskapet i Hems styrelse upplevde vd:n att Uvenfeldt på ett helt annat sätt än sina föregångare ville gå in och peta i detaljer.
När Louise Uvenfeldt (M) tog över ordförandeskapet i Hems styrelse upplevde vd:n att Uvenfeldt på ett helt annat sätt än sina föregångare ville gå in och peta i detaljer. Bild: Roger Larsson

– Under hennes ledning har operativa beslut blivit känsliga politiskt. På ett helt annat sätt än sina föregångare har hon en egen agenda där hon vill gå in och peta i detaljer, framfört allt om det stått något kritiskt i HP om avfallshanteringen, säger Monica Karlsson.

ANNONS

LÄS MER:Ny taxa och rabatt för dubbla kärl klubbades efter käbbel

Många dagliga frågor krävde hennes godkännande – och så har det inte varit tidigare.

– Flera gånger pratade jag med henne om att styrelsen bara ska hålla i de övergripande, långsiktiga riktlinjerna – men gång på gång ville hon engagera sig i den löpande verksamheten.

– Många dagliga frågor krävde hennes godkännande – och så har det inte varit tidigare.

LÄS MER:Gröna påsen samlas in på tre olika sätt

Efter ett styrelsemöte i september förra året blev till sist Monica Karlsson ombedd av Louise Uvenfeldt och vice ordförande Tony Stané (S) att stanna kvar.

– Jag hade ingen aning om vad de ville prata om. Det kom som en blixt från en klar himmel, säger Monica Karlsson om entledigandet.

Självklart blev jag jättebesviken eftersom jag verkligen ville fortsätta.

– Självklart blev jag jättebesviken eftersom jag verkligen ville fortsätta. Jag trivdes så bra med mina duktiga medarbetare och tyckte själv att jag levererat bra – men jag tog ingen diskussion eftersom styrelsen och HRAB:s vd Mattias Rossköld uppenbarligen hade bestämt sig.

Ibland när höga chefer får sparken handlar det om att de tafsat på någon, fifflat med pengar eller gynnat någon närstående. Hade du några lik i garderoben?

– Inte alls. Jag är väldigt noga med upphandlingar, utlägg, representation och allt sådant där. Många tycker nog att jag är tråkig på det sättet, men det måste man vara som chef inom offentlig verksamhet.

ANNONS

Vad är din kommentar till att du och Rydberg Lilja, som stått upp för era bolag, fått sparken – samtidigt som hamnbolaget obehindrat kan låta sju chefer ha förmånsbilar som är mer exklusiva än vad kommunens riktlinjer tillåter?

– Jag är inte insatt i de överenskommelser som finns mellan HRAB och andra bolag.

De officiella skälen bakom sparkandet av Monica Karlsson var att Hem behövde rekrytera en ny vd inför att hon skulle fylla 65 år i slutet av 2021 – och att man ville vara ute i god tid.

125 000 kronor i månaden

Enligt hennes fallskärmsavtal fortsätter lönen på drygt 125 000 kronor i månaden att betalas ut i ett år, även efter de tre uppsägningsmånaderna med arbetsplikt.

LÄS MER:Tillfällig vd på Halmstads Energi och Miljö utsedd

Som HP tidigare berättat blev det först en intern lösning, med verksamhetschefen Mats Svensson som tillfällig vd när hon slutade. I juni började sedan 56-årige Håkan Kånge som permanent vd. Han kom närmast från Göteborg Energi och var en av 91 sökande.

LÄS MER:Håkan Kånge blir ny vd för Hem

Hade det inte varit snyggare om de låtit dig vara kvar i en mentorsroll medan en efterträdare skolades in?

– Jag hade gärna ställt upp på en sådan lösning, men nu blev det som det blev.

Ideella uppdrag

Efter att hon slutade har Monica Karlsson inte tagit några nya, avlönade uppdrag – de skulle annars innebära avräkning från den fallskärm som kommunen betalar ut.

ANNONS

– Jag ägnar mig mer åt ideella uppdrag, som att hjälpa branschorganisationen Energiföretagen. Dessutom har jag ju kvar mitt styrelseuppdrag som vice ordförande i Högskolan i Halmstad.

Monica Karlsson är tveksam till om kommuner ska syssla med kommersiell verksamhet. ”Det vore bättre att låta näringslivet sköta det”, säger hon.
Monica Karlsson är tveksam till om kommuner ska syssla med kommersiell verksamhet. ”Det vore bättre att låta näringslivet sköta det”, säger hon. Bild: Emma Hasselgren

Med lite distans till sina nästan tio år som vd för Hem säger hon sig vara tveksam till om kommuner över huvud taget borde syssla med kommersiell verksamhet.

– Det vore bättre att låta näringslivet sköta det. Kommuner är små aktörer, medan privata bolag kan nå samordningsvinster av att vara verksamma över hela landet.

I dagsläget finns det kommersiella aktörer som kan sköta den färdiga fjärrvärmen bättre.

– Kommunerna spelade en viktig roll för att bygga ut fjärrvärmenätet på 1970- och 1980-talen, men i dagsläget finns det kommersiella aktörer som kan sköta den färdiga fjärrvärmen bättre.

– Samtidigt finns det delar av Hems verksamhet som inte behöver ske i bolagsform utan kan ingå i den vanliga, kommunala verksamheten. Återvinningen är en sådan.

Det är inget som Monica Karlsson någonsin framfört till mig, utan det är helt nytt.

När HP ber Hems ordförande Louise Uvenfeldt att kommentera kritiken om att hon detaljstyr säger hon sig vara helt oförstående till den.

– Det är inget som Monica Karlsson någonsin framfört till mig, utan det är helt nytt, säger hon och beklagar sig över att HP fått tag på hennes telefonnummer.

Fast stämmer det att du lagt dig i dagliga, operativa beslut?

– Det har jag inga kommentarer till.

ANNONS

Men kan det finnas ett generellt problem med gränsdragningar för hur mycket den politiska ledningen ska detaljstyra kommunala bolag?

– Nej, det är solklart i direktiven hur en styrelse för ett kommunalt bolag ska arbeta.

ANNONS