Matilda vill slåss mot cancern med färg och skratt

För en månad sedan fick 39-åriga Matilda Karlsson Wennström ett tungt besked. Trots att hon knappt märkt något så var hennes kropp svårt angripen av cancer.
– Det är piss och elände, men vi har en plan för hur jag ska bli frisk. Och jag tänker slåss mot cancern med färg och skratt, säger hon.

ANNONS
|

När HP träffar henne på sjukhuset i Halmstad är det svårt att tro att hon är mitt inne i en tuff behandlingskur och just fått en ny omgång cellgifter på hematologiavdelningen. De gröna ögonen glittrar och läpparna är målade i en röd nyans som perfekt matchar turbanen på huvudet.

– Bara för att man har cancer behöver man ju inte klä sig i svart. När jag tappade min jättekalufs så valde jag att inte ha peruk utan har istället skaffat en massa färgglada mössor. Man får försöka sätta färg på tillvaron och vara lite cancercool, säger hon med ett snabbt leende.

ANNONS

En blodcancer som går att bota

Det har bara gått precis en månad sedan Matilda Karlsson Wennström fick samtalet från vårdcentralen och tillvaron vändes upp och ner. Och allt började med en liten knuta vid nyckelbenet.

– Jag tränade 5-6 dagar i veckan och trodde att knutan var något som hängde samman med det. Men så hade jag också en envis hosta och min syster tyckte att jag borde ta lite prover. Vårdcentralen skickade mig på röntgen och när de sedan ringde och sa att jag skulle komma och helst ta med mig någon så förstod jag att det var något allvarligt, berättar Matilda.

Den diagnos hon fått är Hodgkins lymfom, en blodcancerform som oftast går att bota och som delas in i fyra olika stadier.

– Jag hade aldrig hört talas om sjukdomen innan, men jag har det högsta stadiet och det innebär att cancern hunnit sprida sig till både lymfkörtlar och andra organ. Bland annat har jag stora förändringar på lungorna. Det positiva är att man sällan får återfall om man väl blir frisk, det negativa att behandlingen är värsta tänkbara. Jag måste gå genom eld, säger Matilda.

Ett heltidsjobb att vara sjuk

Hon berättar att planen är att hon ska genomgå 4-6 cytostatikakurer, där varje kur varar i 21 dagar. Just nu är hon inne i den andra kuren.

ANNONS

– Det är ett heltidsjobb att vara sjuk. Sedan jag fick diagnosen så har det varit något nästan varje dag – prover, biopsi, operationer och röntgen. Nu får jag cellgifter här på sjukhuset, men åker hem till familjen varje dag.

– Det låter kanske konstigt, men jag tycker om att komma hit. Man liksom bondar med personalen och jag känner mig så trygg här. De som jobbar här är änglar på jorden och jag är så tacksam för den vård jag får, säger Matilda.

Innan sjukdomen körde hon skolbuss och jobbade i familjens företag i Veinge utanför Laholm.

– Jag jobbar fortfarande i företaget eftersom det känns bra att göra något som får mig att känna mig normal, men jag måste nog sjukskriva mig snart. Kuratorn frågade om jag är bra på att be om hjälp och det har jag nog inte varit innan.

Får stöd via Instagramkonto

Förutom stöd från familj och vänner hämtar Matilda också energi från ett nystartat Instagramkonto; @cancerlou.

– På mitt vanliga konto heter jag tildalou, men det känns som att jag nu har ett vanligt liv och ett cancerliv. Det är mycket humor på cancerlou också, men där delar jag mina tankar kring sjukdomen. När jag tappade håret så gjorde jag en film som nu visats 2 700 gånger. Jag har också kopplat en insamling till kontot och är uppe i 25 000 kronor som går till Blodcancerfonden. Jag får mycket pepp från följarna, men det är förstås lite tråkigt att man ska behöva bli så här sjuk för att få uppleva all denna värme.

ANNONS

På Instagram tar Matilda även upp svåra ämnen, som hur man bäst bemöter någon som blivit sjuk.

– Jag vill inte att man bara ser sorg och elände när man ser mig och man behöver inte prata om cancer. Det kan vara gött att prata om väder och vind ibland. Eftersom jag är väldigt infektionskänslig så får jag inte kramas, men en vinkning eller ett leende gör mig glad. Eller så kan man bara säga ”hallå snygging”.

Får ta den tid det tar

Matilda förklarar att hon nu försöker ta en dag i taget och inte tänka så mycket framåt.

– Jag kan ju inte linda in mig i bubbelplast, men kurerna tär på kroppen och det är möjligt att jag måste pausa behandlingen ibland. Jag har bestämt mig för att inte ha något måldatum när detta ska vara över utan det får ta den tid det tar. Och jag är mycket starkare än jag trodde. När det känns tungt så tänker jag ”Vad fan, jag har fött två barn och är busschaufför. Det här fixar jag”.

Läs även: Kajsa Smith prisas för sitt sätt att bemöta cancersjuka

Fakta: Blodcancer

Varje år drabbas drygt 4 000 personer av någon form av blodcancer. Många förknippar sjukdomen med akut leukemi, men det finns flera olika former.

Leukemi delas upp i kronisk och akut leukemi, som i sin tur delas upp i lymfatisk och myelogisk, beroende på var sjukdomen uppstått.

Medan kronisk leukemi oftast drabbar äldre förekommer akut leukemi i alla åldrar. Under de senaste 20–30 åren har stora framsteg gjorts i behandlingen. Av barn med akut lymfatisk leukemi botas i dag mer än 85 procent.

Lymfom är ett samlingsnamn för olika tumörsjukdomar i lymfsystemet. Vissa lymfom är aggressiva och snabbväxande, andra växer långsamt och har ett mer stillsamt sjukdomsförlopp. Chansen att bli botad varierar mycket mellan olika lymfomtyper.

Myelom är cancersjukdom som uppstår i benmärgen, där blodet bildas. Sjukdomen är kronisk, men även om den inte går att bota så har har möjligheten att överleva ökat väsentligt de senaste åren.

Källa: Cancerfonden

ANNONS