HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

HFAB:s varningar för rättsliga följder kring de påtvingade avtalen om hyresgästernas digitala tjänster har besannats. Tele2:s bolag Itux har vänt sig till förvaltningsrätten för att få dem ogiltigförklarade. Bolaget hänvisar till lagen om offentlig upphandling och uppskattar värdet på affären till flera hundra miljoner kronor.

ANNONS
|

Som HP skrivit tidigare i denna artikelserie pekade HFAB:s interna utredningar på att det avtal som det allmännyttiga bostadsbolaget sedan 2002 haft med Halmstads stadsnät angående bredbandstjänster borde konkurrensutsättas privat när det gick ut i slutet av 2020.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

Enligt HFAB:s ”PM angående intern upphandling” från januari 2020 uppfylls inte alla kriterier som krävs för att man ska kunna göra undantag från att tillämpa lagen om offentlig upphandling.

Det är också i detta pm som det varnas för att avtalen kan förklaras ogiltiga om det ses som otillåten direktupphandling.

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

Under rubriken ”möjliga konsekvenser” står där även att den eller de leverantörer som kan bevisa att de lidit skada kan kräva skadestånd. Dessutom påtalas att Konkurrensverket kan väcka talan om upphandlingsavgift mot HFAB.

ANNONS

Begär överprövning

Till viss del har nu farhågorna besannats i och med att den privata kommunikationsoperatören Itux vänt sig till förvaltningsrätten i Göteborg för så kallad överprövning.

Itux begär att domstolen ogiltigförklarar såväl supportavtalet som avtalet om Halmstads stadsnät som så kallad kommunikationsoperatör. Som HP förklarat agerar en sådan operatör mellanhand mellan hyresgästerna och leverantörer av digitala tjänster som internet, telefoni och tv.

Affärssekretess

När HP tagit del av beslut, utredningar och andra handlingar från HFAB, Halmstads Rådhus AB och Halmstads stadsnät har alla siffror maskats innan de lämnats ut – med hänvisning till affärssekretess. Men när man läser Itux inlaga till förvaltningsrätten ser man att det handlar om mycket stora miljonbelopp.

För var och en av alla sina 11 000 lägenheter, oavsett om de är gamla eller nya som de här på Klackerup, betalar HFAB varje månad 45 kronor i nätavgift och 35 kronor i fast supportavgift till Halmstads stadsnät.
För var och en av alla sina 11 000 lägenheter, oavsett om de är gamla eller nya som de här på Klackerup, betalar HFAB varje månad 45 kronor i nätavgift och 35 kronor i fast supportavgift till Halmstads stadsnät. Bild: HFAB/pressbild

Där anges att HFAB betalar en näthyra på 45 kronor i månaden för varje lägenhet – oavsett om hyresgästen är ansluten till stadsnätet och utnyttjar bredbandstjänster eller inte. Avtalet är på två år med möjlighet till tre års förlängning. Räknat på 11 000 lägenheter i fem år blir det nära 30 miljoner kronor.

Dessutom betalar HFAB 35 kronor i månaden för varje lägenhet i fast service och support – den avgift som Catharina Rydberg Lilja i sitt sista mejl som vd skrev att de insatta på bostadsbolaget inte vet vad den står för. På de fem år som avtalet skulle kunna ge blir det drygt 23 miljoner kronor.

ANNONS

Högsta timarvodena någonsin

Som HP redan refererat i den här artikelserien har Halmstads stadsnät även rätt att löpande få ersättning av HFAB för större service och support enligt en prislista där exempelvis en montör kan kosta 984 kronor i timmen och en traktorgrävare 4 332 kronor i timmen. Det var dessa Rydberg Lilja i mejlet beskrev som ”de högsta timarvodena som vi någonsin haft i ett avtal för utförande verksamhet”.

Riktigt stora miljonbelopp

Fast den riktigt stora summan kommer genom den ersättning som tjänsteleverantörerna betalar mellanhanden för att kunna tillhandahålla bredband, telefoni och tv till HFAB:s hyresgäster. Itux uppskattar att kontraktsvärdet för den tjänsten ligger på totalt 130–160 miljoner kronor.

En kommunikationsoperatör får betalt för att agera mellanhand mellan hyresgäster och dem som levererar digitala tjänster i form av bredband, tv och telefoni.
En kommunikationsoperatör får betalt för att agera mellanhand mellan hyresgäster och dem som levererar digitala tjänster i form av bredband, tv och telefoni. Bild: Jessica Gow / TT

”Samtliga undantag i Lagen om offentlig upphandling ska tillämpas restriktivt och det är HFAB som har hela bevisbördan för att ett undantag är tillämpligt”, skriver advokaterna som företräder Itux till domstolen.

Itux Communication AB ingår i Tele2 Group och har 220 000 anslutna hushåll i Sverige. Till dessa kan företaget erbjuda tjänster från ett 30-tal leverantörer – allt från Bahnhof och Bredband2 till Comviq och Telenor.

Kommunjurist bestrider

Det kommunala bostadsbolaget HFAB bestrider ansökan om omprövning och vill att domstolen avslår begäran från Itux.

Kommunjurist Mats Wallmark hävdar att HFAB hade rätt att teckna ett internt avtal inom kommunen med Halmstads stadsnät – men han har fått tiden till slutet av augusti för att lämna mer information till domstolen.
Kommunjurist Mats Wallmark hävdar att HFAB hade rätt att teckna ett internt avtal inom kommunen med Halmstads stadsnät – men han har fått tiden till slutet av augusti för att lämna mer information till domstolen. Bild: Roger Larsson

Kommunjurist Mats Wallmark, som är juridiskt ombud för HFAB, har fått anstånd till slutet av augusti med att utveckla sin talan. I ett pressmeddelande säger han dock:

ANNONS

”Det finns inget rättsligt avgörande nationellt när det gäller intern upphandling kombinerat med slutanvändare, som i det här fallet blir HFAB:s hyresgäster. Vid avtalets tecknande gjordes bedömningen att HFAB gjorde rätt enligt en EU-dom, den så kallade Carbotermodomen.”

Ny vd uttalar sig mer ”lojalt”

I samma pressmeddelande uttalar sig även Ulrika Hjorth, som blev tillförordnad vd efter att Catharina Rydberg Lilja sparkades i våras. Hjorth nämner nu inget om att HFAB:s utredningar tidigare hävdat att lagen om offentlig upphandling gäller och förordat privat konkurrensutsättning.

Efterträdaren till allmännyttans sparkade vd är mer lojal mot moderbolaget Halmstads Rådhus AB.
Catharina Rydberg Liljas efterträdare på HFAB:s vd-stol, Ulrika Hjorth, uttalar sig mer ”lojalt” än sin företrädare och hävdar att bostadsbolaget har följt lagen om offentlig upphandling. Bild: Jari Välitalo

”Vi har följt de regelverk som finns enligt lagen om offentlig upphandling. Nu får vi avvakta rättsprocessen”, säger i stället Hjorth.

LÄS MER:Hon tar över som tillfällig vd på HFAB

ANNONS