Hundar svettas inte som människor och blir därför lätt överhettade. På bilden tittar en hund ut genom en vindruta i ungerska Szada. Arkivbild.
Hundar svettas inte som människor och blir därför lätt överhettade. På bilden tittar en hund ut genom en vindruta i ungerska Szada. Arkivbild. Bild: Laszlo Balogh/AP/TT

Straffbar dödsfälla att lämna hund i varm bil

Varje sommar dör hundar efter att ha lämnats i stekheta bilar. Att lämna sin hund eller katt i en gassande bil är inte bara livsfarligt – det kan också vara straffbart.
– Skaffar man hund har man ett ansvar att se till att den inte utsätts för lidande, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben.

ANNONS

De senaste veckorna har polisen fått in flera anmälningar efter att förbipasserande sett hundar som suttit inlåsta i parkerade bilar i sommarhettan. I Valdemarsvik anmäldes exempelvis en hundägare för djurplågeri efter att en privatperson hört en hund skälla i en bil, rapporterar Norrköpings Tidningar, och enligt Aftonbladet har polisregion Syd de senaste veckorna fått in liknande anmälningar från hela regionen.

– Man tycker att alla borde veta hur farligt det är att lämna hunden i bilen vid det här laget. Men det tillkommer hela tiden nya hundägare – särskilt de sista åren – och alla är inte så pålästa, säger Hans Rosenberg vid Svenska kennelklubben (SKK).

ANNONS

Att lämna hunden i bilen är inte riskfritt ens för en kort stund, säger han. Enligt en mätning som SKK genomfört stiger temperaturen inne i en bil snabbt till över 50 grader under en genomsnittligt varm sommardag. Andra mätningar, bland annat från försäkringsbolaget If, har visat på temperaturer över 80 grader i bilar som stått några timmar i gassande solsken.

– Hundar kan bara reglera sin temperatur via tassarna och genom att flåsa. Det blir snabbt extremt varmt och den stress som då uppkommer kan leda till att hunden till och med dör. Slöhet, hässjande och passivitet kan betyda att det är fara å färde och det kan gå utför väldigt fort, säger Rosenberg.

20 till 50 minuter

Om en hund lämnas i en varm bil och det leder till att den dör eller blir väldigt medtagen, riskerar ägaren att dömas till fängelse för djurplågeri och därutöver till djurförbud. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter är det förbjudet att lämna ett djur utan tillsyn i en bil om temperaturen inne i fordonet kan överstiga 25 plusgrader eller understiga fem minusgrader.

Och det räcker med 20 till 50 minuter i en varm bil för att en hund ska få dödliga skador.

– Man är skyldig enligt lag att se till att man inte utsätter sina djur för lidande och fara. Oavsett om man agerat oaktsamt eller ouppsåtligt kan det vara ett brott att lämna sitt djur i en varm bil, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinärenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län.

ANNONS

Överhettas snabbt

När temperaturen i omgivningen ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för, stiger också djurets kroppstemperatur. Vid 42–43 graders temperatur kan hunden bli medvetslös och dö.

– Det är väldigt, väldigt farligt och det är därför vi varnar för det så gott som varje år, säger Schöning.

– Alla som suttit i en parkerad bil på sommaren vet hur fort det blir väldigt varmt. Både människor och djur blir snabbt överhettade när man sitter instängd i en bil. Djur har dessutom inte möjlighet att öppna för vädring – som en människa kan göra.

Bind inte hunden vid bilen

Att dra ner rutorna eller öppna bagageluckan räcker dock inte, säger Hans Rosenberg. Har man inte en bil av nyare modell med inställbar klimatanläggning – så som Teslas så kallade "dog mode" – är det enda rätta att lämna hunden hemma. Inte ens för en snabb tur i mataffären ska en hund lämnas ensam i bilen.

– Eller planera annorlunda; ta med hunden bara när den kan få komma ut och svalka sig ofta, doppa tassarna exempelvis. Utsätt inte en hund som inte kan försvara sig eller förklara hur den mår för en varm, svettig bil. Skaffar man hund har man ett ansvar att se till att den inte utsätts för lidande, säger Hans Rosenberg.

ANNONS

Varje år händer det att hundägare försöker lösa problemet genom att i stället binda hunden utanför bilen. Ytterligare en dödsfälla, menar Rosenberg.

– Bind inte hunden vid bilen. Sätter man hunden i kofångaren så händer det alltför ofta att man glömmer att hunden sitter där, och kör i väg. Jag vill inte ens tänka färdigt den tanken.

Temperaturen stiger snabbt i parkerade bilar om sommaren – oavsett om det är soligt eller molnigt.
Temperaturen stiger snabbt i parkerade bilar om sommaren – oavsett om det är soligt eller molnigt. Bild: Anna-Lena Lindqvist/TT
Att dra ner rutorna ger inte hunden tillräckligt mycket svalka, enligt SKK. Arkivbild.
Att dra ner rutorna ger inte hunden tillräckligt mycket svalka, enligt SKK. Arkivbild. Bild: Jon Eeg/NTB/TT
Svenska kennelklubbens Hans Rosenberg tycker att kunskapsnivån är låg hos vissa hundägare. Arkivbild.
Svenska kennelklubbens Hans Rosenberg tycker att kunskapsnivån är låg hos vissa hundägare. Arkivbild. Bild: Anneli Granath/TT

Fakta: Så gör du om du ser ett djur i bil

• Känn efter om bildörren är öppen.

• Står bilen utanför ett varuhus/butik eller liknande, ta registreringsnumret och be personal ropa ut i högtalare och söka ägaren.

• Ring annars polisen.112 om du anser att det är akut, annars 114 14.

• Notera registreringsnummer och klockslag, samt hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses.

• I nödfall – krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära djuret för att undvika glassplitter.

• Ha gärna ett eller flera vittnen med dig om du krossar en ruta. Du kommer att behöva stanna kvar på platsen och legitimera dig för polis och bilägaren.

• Det går också att kontakta Transportstyrelsen för att få fram uppgifter om bilens ägare.

• När djuret är ute är det viktigt att försöka kyla ner genom att ta det till skuggan och exempelvis linda in djuret i blöta handdukar. Ge djuret vatten att dricka och vid behov, ta det till närmsta djursjukhus för fortsatt vård.

Källa: Polisen, Svenska kennelklubben (SKK)

Fakta: Tips för bilresa med hund

• Vid långa bilresor, kör tidigt på morgonen, eftermiddagen eller kvällen, när solen inte står som högst.

• Se till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.

• Stanna ofta och rasta hunden, gärna vid en sjö så att hunden kan svalka sig.

• Tänk på att solen förflyttar sig snabbt. En bil som nyss stod i skugga kan plötsligt stå mitt i solen.

• Om bilen har påslagen klimatanläggning – lämna en lapp med telefonnummer och en termometer synlig, så att förbipasserande vet att hunden har det bra och inte slår sönder en ruta "i onödan".

• Packa inte bilen så full att lufttillförseln stryps bak till hunden.

• Bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – om du plötsligt måste flytta bilen eller åka vidare kan det sluta mycket olyckligt!

Källa: Svenska kennelklubben (SKK)

ANNONS