De vill att folkomröstning ska stoppa hotellbygge i Picassoparken
Den 8 mars i år lämnade Pia Arborelius och Torbjörn Larsson över 10 027 namnunderskrifter till kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman (M). ”Att kommunen bara har godkänt 8 661 av dem handlar bara om fulspel”, säger Pia Arborelius. Bild: Jari Välitalo

Folkinitiativet kräver ordet ”Picassoparken” på valsedlarna

Pia Arborelius från Folkinitiativet bakom folkomröstningen skräder inte orden när det gäller förslaget att inte ha med ”Picassoparken” i texten på valsedlarna. Hon betecknar det som ”hån mot Halmstads befolkning” och ”övergrepp på demokratin”. I en skrivelse till fullmäktigeledamöterna nämner hon ”diktaturfasoner”.

ANNONS
|

Arbetet med att utveckla Österskans, där tidigare bussterminalen låg, har sedan kommunstyrelsen i april 2017 inbjöd till en markanvisningstävling lett till en infekterad debatt om vad som ska få byggas på platsen.

Ett hum om hur infekterad debatten är får man vid en genomläsning av den skrivelse som Folkinitiativets Pia Arborelius och Torbjörn Larsson skickat till samtliga ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Picassoparken nämns inte

Deras ilska är framför allt kopplad till att tjänstepersonernas förslag till text på valsedlarna i folkomröstningen inte nämner ordet ”Picassoparken”. Enligt tjänstepersonerna kommer nämligen inte själva hotellbygget att gå in i Picassoparken, utan ”den planerade hotellbyggnaden kommer att placeras på det som i dag är asfalterad trafikyta”.

ANNONS

”Detta andas översitteri på gränsen till diktaturfasoner”, skriver Pia Arborelius och kallar det ett ”fult och omoraliskt knep” för att det ska vara ”fritt fram att bygga i Picassoparken”.

Hotellmotståndare anklagar kommunen för övergrepp på demokratin
Folkinitiativets Pia Arborelius och Torbjörn Larsson verkade gladare i mars, när de lämnade namnunderskrifterna, än vad de gör i dag när texten på valsedlarna ska beslutas. Bild: Jari Välitalo

– Just värnandet av Picassoparken är ju ursprunget till allt – det tillåter vi aldrig att de försöker trolla bort från folkomröstningen. Namnet på Facebook-gruppen som Kurt Johansson drog igång i mars 2020 var ”Önskar inget hotell i Picassoparken!”, säger Pia Arborelius till HP.

”Syns tydligt på ritningarna”

– Det syns tydligt på ritningarna att bygget går in i parken, som är hjärtat i Halmstad. Dessutom kommer 16-våningshotellet att skymma vår unika Picassostaty. Därför har också namninsamlingen hetat ”Inget hotell på Österskans och i Picassoparken”, fortsätter hon.

Men är det bara Picassoparken som ert motstånd handlar om? I debatten har man ju hört allt från att det föreslagna hotellet är fult eller för högt, till att det inte finns underlag för ännu ett hotell. Stämmer inte det?

– Jo, fast att bevara den gröna Picassoparken är det viktigaste. I övrigt har jag delat in argumenten i tre kategorier: perspektiv, demokrati och sunt förnuft.

I alla andra frågor hade kommunen backat inför ett så stort motstånd, men tydligen ska det här drivas igenom till vilket pris som helst.

– Den första handlar om att byggnaden är för hög och för dominerande i stadsbilden. Den andra handlar om att kommunen i alla andra frågor hade backat inför ett så stort motstånd, men att det här tydligen ska drivas igenom till vilket pris som helst. Den tredje handlar om att alla siffror visar att hotellbranschen redan är överetablerad.

ANNONS

Fast är det inte överdrivet att ta till så starka ord och tala om övergrepp på demokratin och diktaturfasoner?

– Det finns det säkert en del tjänstemän och politiker som tycker, men jag ångrar inte ett enda ord i den här skrivelsen, säger Pia Arborelius.

– Jag är en akademiker som är noga med språket. Jag har varit lärare på Högskolan och haft ledande befattningar i näringslivet – men när man inte blir lyssnad på måste man ta i mer. Visst kan man tycka att det är tråkigt att det ska behövas – men i det här fallet är det tyvärr så.

Vill ha valdatum i år

I övrigt är den föreslagna tidpunkten för folkomröstningen som hon och Torbjörn Larsson är kritiska till. I underlaget till kommunstyrelsen fanns två alternativ – 23 januari respektive 22 september – båda under 2022.

Antalet godkända namnunderskrifter behöver vara minst tio procent av de röstberättigade för att det ska bli en folkomröstning enligt folkinitiativ. Det klarades med 586 underskrifters marginal när det gäller hotellbygget.
Antalet godkända namnunderskrifter behöver vara minst tio procent av de röstberättigade för att det ska bli en folkomröstning enligt folkinitiativ. Det klarades med 586 underskrifters marginal när det gäller hotellbygget. Bild: Jari Välitalo

– Vi tycker det är helt fel att vänta till nästa år. Ju snabbare man kan ha en folkomröstning, desto bättre. Dessutom är det sagt att det är fullt rimligt att hinna med den till hösten i år, säger Pia Arborelius.

LÄS MER:Nytt beslut – så ska folkomröstningen gå till

LÄS MER:Folkomröstning föreslås få en egen valdag

LÄS MER:Beslut: Fullmäktige säger ja till historisk folkomröstning

ANNONS