Folkomröstning om hotell på en söndag i januari.
Valnämnden föreslår att Halmstadborna ska få tycka till om hotellplanerna vid Österskans på en separat valdag i januari nästa år. Bild: White arkitekter

Folkomröstning föreslås få en egen valdag

Trots att det kostar fem miljoner kronor extra vill valnämnden att folkomröstningen om hotellet vid Österskans ska hållas fristående – skild från det vanliga valet.
– En enig nämnd föreslår en söndag i januari, säger Ante Hultin (S).

ANNONS
|

Nästa år är som bekant valår – och möjligheten fanns då för valnämnden att spara kommunala skattepengar genom att förlägga folkomröstningen till hösten 2022, ihop med valen till kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagen. Det planerade hotellet med 16 våningar och 200 rum ska inte stå klart förrän 2025 – så tidsmässigt hade det gått.

Men trots att det alternativet bara hade kostat 200 000 kronor valde nämnden ändå den dyrare varianten och förordar en fristående valdag för folkomröstningen, redan i januari 2022.

”Känns säkrare”

– Det avgörande för oss är att det känns säkrare och mer hanterbart med den här modellen, kommenterar Ante Hultin (S), 1:e vice ordförande i valnämnden.

ANNONS
”En del befarar att hotellfrågan hade överskuggat all annan lokalpolitisk debatt om folkomröstningen skett vid det ordinarie valet”, säger Ante Hultin (S).
”En del befarar att hotellfrågan hade överskuggat all annan lokalpolitisk debatt om folkomröstningen skett vid det ordinarie valet”, säger Ante Hultin (S). Bild: Roger Larsson

Exempelvis behövs det nu inte rosa valsedlar till folkomröstningen för att de ska gå att skilja från de ordinarie vita, gula och blå.

– Det behövs heller inte ställ för valsedlarna, där väljarna ska kunna plocka dem i avskildhet för att bevara valhemligheten, förklarar Ante Hultin.

Enligt förslaget blir det gula valsedlar vid folkomröstningen. Något behov av olika ställ finns inte med en separat valdag.
Enligt förslaget blir det gula valsedlar vid folkomröstningen. Något behov av olika ställ finns inte med en separat valdag. Bild: Kenny Hjälte

– Det ska ju bara finnas en sorts valsedel i folkomröstning, med två rutor för de olika alternativen. Sedan får väljarna stå i ett valbås och kryssa i en av rutorna.

Men vad ska det stå i de olika valalternativen? Ska man ta ställning till alla former av hotellplaner på platsen eller bara just det här alternativet? Ska man rösta om höga byggnader i allmänhet eller bara hotell?

– Det frågan sitter tjänstepersoner i kommunledningen och filar på för fullt. Det återstår att se om valnämnden ska tycka till om det förslaget också.

Hur tror du att valdeltagande och engagemang påverkas av att folkomröstningen får en egen dag? Hade det inte varit fler som röstat ifall ni slagit ihop alla val på hösten?

– Svårt att säga. Samtidigt befarar en del att hotellfrågan hade överskuggat all annan lokalpolitisk debatt om folkomröstningen skett vid det ordinarie valet. Men allt det där är demokratifrågor som vi i nämnden inte har diskuterat – den diskussionen får kommunfullmäktige ta inför beslutet den 15 juni.

ANNONS

Möjlighet att förtidsrösta

För att uppmuntra till högt valdeltagande föreslår nämnden i alla fall att det ska gå att förtidsrösta.

– I de allmänna valen 2018 var det 40 procent i Halmstad som förtidsröstade, och jag tror att många kommer att utnyttja den möjligheten även i folkomröstningen.

Förslaget är i övrigt att använda samma indelning som i 2019 års val till Europaparlamentet, med 54 valdistrikt. Det största är då Nyatorp, med 2 201 röstberättigade som är hänvisade till Furulundsskolans aula. Minst är Sennan–Skavböke, med 690 röstberättigade som ska ta sig till Equmeniakyrkan i Sennan.

Kortare öppettid

Till skillnad från de allmänna valen, då vallokalerna stänger klockan 20, föreslår nämnden att det räcker med öppet till klockan 18 vid folkomröstningen.

LÄS MER:Beslut: Fullmäktige säger ja till historisk folkomröstning

LÄS MER:Bostäder och terrass i ny vision för Österskans

LÄS MER:Här lämnar protestgruppen över listan med 10 000 namn

ANNONS