HBK-profilerna tar fajten mot hat och mobbning

Malkolm Nilsson Säfqvist har stängt sina sociala medier för att slippa hatfulla kommentarer. Nu är målvaktsprofilen en av frontfigurerna när Halmstads BK tar fajten mot näthat, mobbning och psykisk ohälsa i nya skolprojektet ”Kompissnack”.
– Det är en cancer i vårt samhälle som måste försvinna, säger han.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Malkolm Nilsson Säfqvist och damlagsbacken Alva Hed sitter i Halmstads BK:s pokalfyllda styrelserum på Örjans vall. Via datorn på bordet har de videokontakt med ett 90-tal elever i fjärde klass på Kärlekens skola.

Det är andra gången som HBK-duon träffar eleverna för att prata om mobbning, näthat och psykisk ohälsa. På grund av pandemin fick det bli ett digitalt möte även den här gången.

– Det är meningen att vi ska vara lite förebilder som de ska kunna se upp till. Vi tar upp egna erfarenheter, hur vi hade det i skolan med mobbning och sånt, som kanske är aktuellt för dem just nu, säger Alva Hed.

ANNONS

Med på videokonferensen finns även representanter från organisationen Mind, som kämpar mot psykisk ohälsa och självmord och som stöttar HBK i projektet.

”Alla mår dåligt någon gång”

Malkolm Nilsson Säfqvist och Alva Hed säger att de inte själva har varit direkt utsatta för mobbning.

– Men även om man inte har varit mobbad så mår alla dåligt någon gång i livet. Framför allt som fotbollsspelare så är man… ja det skrivs hit och dit att man är värdelös och det är inte så att man är helt blind för det. Det är inte världens roligaste att läsa, säger Malkolm Nilsson Säfqvist.

Han har själv valt att stänga sina konton i olika sociala medier så att bara godkända följare kan se hans inlägg och skriva kommentarer.

– Jag har privat Instagram och har tagit väck min privata Facebook också. Vi får se hur vi ska göra med min frus konto – jag vet att vissa har fått meddelanden till sina sambos också, säger han och fortsätter:

– Det kan vara allt från människor som har förlorat pengar på betting till folk som tycker att man är för dålig i Allsvenskan Fantasy. Om folk tycker att det är kul att skriva till oss på det sättet så får de göra det, men jag tycker att det är en cancer i vårt samhälle som måste försvinna. Hur man ska göra vete fasen, men någon lösning måste vi hitta.

ANNONS

Hur ska man göra om...?

”Kompissnack” ett sätt. Dagens ämne är just sociala medier. Alva Hed och Malkolm Nilsson Säfqvist berättar för eleverna om sina nätvanor och uppmanar dem att sluta följa konton som påverkar dem negativt, att vara källkritiska och att bete sig mot andra så som man själv vill bli behandlad.

Sedan är det dags för frågestund. En elevfråga handlar om hur man ska agera om man ser någon som blir utsatt i sociala medier – en annan om vad man ska göra om någon börjar skicka konstiga bilder till en.

HBK:arnas svar är att prata med någon vuxen och att rapportera eller kanske blocka kontot.

– Även om jag är yngre, jag är 21, så växte jag inte upp med sociala medier. Men det kommer i yngre åldrar nu så det är viktigt att veta hur man ska ta hand om det och att man inte blir påverkad av det, säger Alva Hed.

”Kan göra stor skillnad”

HBK:s tillförordnade klubbchef Jesper Westerberg säger att ”Kompissnack” är ett femårigt projekt som på sikt ska engagera alla seniorspelare.

– Tanken är att vi ska göra något gott med det idolskap de besitter, att vi kan prata annat än fotboll. Jag vet att det är en jättenyttig utveckling för dem att göra som spelare och jag tror att vi kan göra stor skillnad i Halmstad med det här projektet över tid. Det bara strömmar in skolor just nu som vill att vi kommer och pratar så uppenbarligen har det fått träff, säger Jesper Westerberg.

ANNONS

Längre fram är planen att alla ungdomsledare och spelare i HBK ska utbildas av Mind i hur man upptäcker och hanterar psykisk ohälsa.

LÄS MER:Förre HBK-profilens mörka perioder är grunden för ny bok

LÄS MER:Avsnitt 4: Legendaren får ny roll när HBK tar nästa steg mot eliten

ANNONS