Hugo Hallengård är både brandman och elev på Osbecksgymnasiet. I söndags deltog han i arbetet med att släcka branden på hans egen skola.
Hugo Hallengård är både brandman och elev på Osbecksgymnasiet. I söndags deltog han i arbetet med att släcka branden på hans egen skola.

Elev med i styrkan som släckte skolbranden

Hugo Hallengård är både gymnasieelev och brandman. Hans sista timmar på jouren i söndags kväll blev tuffa, både mentalt och fysiskt.

ANNONS
|

– När jag stod där och släckte så var det en konstig känsla, för jag skulle ha religion i en av salarna på min första lektion på måndag morgon, säger Hugo.

Han har varit med i ungdomsbrandkåren i många år och att få göra skillnad i samhället är något som Hugo prioriterar högt.

– Min pappa och morfar var brandmän och jag har alltid varit intresserad av jobbet. Att jobba som det har alltid varit min dröm, säger han.

Hugo har haft tjänsten som brandman på räddningstjänsten i Våxtorp i ett drygt halvår. Eftersom han fortfarande går i skolan arbetar han med jourtjänstgöring på nätter och helger var tredje vecka.

ANNONS

LÄS MER:Laholmshem: för tidigt att tala om återuppbyggnad

LÄS MER:Hela Campus står stilla efter storbranden

Han satt på stationen i Våxtorp i söndags och skulle göra sista natten på sitt skift innan två veckors ledighet – med fokus på det sista i skolan innan studenten om några veckor. När han såg larmet insåg han direkt att det var något speciellt men det var först flera timmar senare han kunde reflektera över det.

– Jag såg att de begärde förstärkning från Laholm och då tänkte jag att det måste vara stort, säger Hugo Hallengård.

– Annars behöver inte Laholm hjälp av styrkan i Våxtorp.

Han tog på sig sin mask och den sista utrustningen i bilen på väg in till Laholm. På larmet hade det stått Lagaholmsskolan men när de kom fram insåg Hugo att det inte stämde.

— Det var tydligt att det var Osbeck som brann och jag tänkte på att jag skulle ha religion där på morgonen efter. Det var en udda känsla att komma dit. Men just när vi kom så var brandförloppet i rätt tidigt skede.

Försökte släcka inifrån

Han och en kollega fick i uppdrag att spola ett loft. Där arbetade de en längre stund innan det till slut blev för varmt att vara där inne.

– Man kom inte så långt in på grund av värmen, där var mest isolering så vi kom bara in drygt två meter. Vi höll oss vid dörren utfall att taket skulle rasa in, vilket det gjorde senare.

ANNONS

Tungt arbete under lång tid

Under kvällen fick han byta arbetsuppgifter ett par gånger. I vanliga fall har varje enskild brandman sitt område att täcka, och man följer räddningsledarens order om vad man ska göra. Men den här kvällen blev lite annorlunda.

– Vi fick rotera uppgifterna eftersom det var så fysiskt krävande på vissa positioner, säger Hugo.

Han är vad som kallas rökdykare två, och hjälper då rökdykaren på position ett, genom att dra slang, ta med inbrottsverktyg och sköta radiokommunikation, bland annat åt den brandmannen.

– Det är så viktigt att vi jobbar tillsammans. Man blir tilldelad uppgifter och man gjorde så gott man kunde med elden, säger Hugo och fortsätter:

– Jag är oerhört stolt att jag var delaktig i att begränsa elden så som vi har gjort. Jag har pratat med kollegor om det och och vi får beröm överallt och det är mäktigt.

Jobbade till midnatt

Framåt midnatt i söndagskväll blev Hugo och hans lag från Våxtorp avlösta av den grupp som skulle gå på sin tjänst veckan efter.

– Vid den tidpunkten kunde vi inte fysiskt utföra mer arbete. Då var vi helt slut, det är ett tungt arbete.

Hur är det att vara både gymnasieelev och brandman på samma gång?

ANNONS

– Man får ett större perspektiv på risker och konsekvenser av ens handlingar. Jag tar med brandsläckaren när jag ska grilla med kompisar till exempel, det tänker de aldrig på.

Till hösten är planen att plugga till brandingenjör. Men Hugo kommer att fortsätta att jobba som brandman.

– Jag älskar det jobbet, det är otroligt bra känsla att veta att man gör något viktigt som spelar en stor roll i samhället.

ANNONS