Därför räknades inte skott och knivhugg som självförsvar

I HP:s genomgång av 2000-talets rättsfall som stuckit ut tar vi här upp brott där gärningspersonen hävdat att det varit nödvärn. Det handlar om allt från en misshandlande make och rädsla för kriminella, till objudna gäster och en polischef med draget vapen.

ANNONS
|

Livrädda hustrun

HP 28 november 2006.
HP 28 november 2006.

I över tio år hade den alkoholiserade mannen regelbundet hotat och misshandlat sin fru – men en kväll i november 2006 ringde den 46-åriga kvinnan till polisen och berättade att hon förmodligen dödat sin make.

Patrullen som kom till villan i Skummeslöv fann den 54-årige mannen död, med parets två, små barn sovande i rummet intill.

Den rättsmedicinska undersökningen av mannen som dödades i den här villan pekade på att det kan ha tagit en timme innan han dog av de 64 knivhuggen.
Den rättsmedicinska undersökningen av mannen som dödades i den här villan pekade på att det kan ha tagit en timme innan han dog av de 64 knivhuggen. Bild: Inge Henrikson

Vid rättegången förklarade kvinnan att han varit väldigt berusad och aggressiv innan han gick till sängs. Det sista han ska ha sagt innan han somnade ska ha varit: ”jag kan inte svara för att du lever i morgon”. Tidigare under kvällen hade mannen också, inför en granne som kvinnan ringt dit av rädsla, stått med en hammare i handen och hotat att slå ihjäl sin fru.

ANNONS

46-åringen menade därför att hon handlat i nödvärn när hon då gick och hämtade en filékniv och en kockkniv i köket.

Åklagaren pekade dock på att hon kunnat lämna huset när maken somnat, samt att rättsläkaren intygat att de 64 knivhuggen skett under en relativt utdragen tid. Avvärjningsskador på armarna tydde på att mannen vaknat och kämpat emot – och det kan ha tagit uppåt en timme innan han dog.

Enligt svensk lag gäller den så kallade nödvärnsrätten i fyra typer av situationer. Den första och mest kända gäller om det sker ”ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom”. Den andra gäller ”den som med våld eller hot om våld eller på annat sätt hindrar att egendom återtas på bar gärning”. Den tredje gäller ”den som olovligen trängt in i eller försöker tränga in i rum, hus, gård eller fartyg”. Den sista gäller ”den som vägrar att lämna en bostad efter tillsägelse”.

Du får alltså använda våld om någon slår dig eller någon annan, om någon försöker bryta sig in hos dig, om en tjuv på ett våldsamt sätt vägrar lämna ifrån sig det som stjäls och om ovälkomna gäster insisterar på att stanna.

Viktigt är dock att inte använda mer våld än nöden kräver, den så kallade proportionalitetsprincipen. Och eftersom det måste handla om att försvara sig mot ett direkt angrepp ansåg inte domstolen att det gällde en sovande man i Skummeslöv.

ANNONS
Kvinnan berättade att hon var övertygad om att maken under natten skulle ha gjort allvar av sina hot att döda henne.
Kvinnan berättade att hon var övertygad om att maken under natten skulle ha gjort allvar av sina hot att döda henne. Bild: Emma Gustafsson

Tingsrätten nöjde sig med att döma kvinnan för dråp, eftersom hon inte ansågs ha planerat dådet, samt bara ge henne minimistraffet på sex års fängelse eftersom det fanns förmildrande omständigheter.

Sommaren 2007 skärpte dock hovrätten straffet till tio års fängelse för mord. Det som den rättspsykiatriska undersökningen sagt om att hon haft ”ett långvarigt, psykiskt stresstillstånd och att hon i gärningsögonblicket befunnit sig i ett psykiskt undantagstillstånd med starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”, ansåg inte hovrätten vara tillräckligt för att bedöma gärningen som mindre grov.

Gårdsmordet i Torup

HP 14 februari 2019.
HP 14 februari 2019.

Kvällen den 28 maj 2018 larmades polis till en gård utanför Torup. Där låg då en död 35-åring som blivit skjuten i bröstet på nära håll med en hagelbössa. Mannen som avlossat det dödande skottet var en 61-åring som arbetade på en verkstad i Hylte.

Bakgrunden var att ett yngre par, som bodde på gården, under ett halvår trakasserats av ett kriminellt sällskap från Halmstad. Upprepade gånger hade paret tvingats lämna ifrån sig bilar, en motorcykel och kontanter för att komma undan olika fabricerade krav på pengar – som enligt gängets ”regler” skulle vara en avgift för den som tidigare varit medlem, men som lämnat.

61-åringen kände sig pressad när det kriminella gänget kom till gården utanför Torup.
61-åringen kände sig pressad när det kriminella gänget kom till gården utanför Torup.

När mardrömmen aldrig tog slut berättade paret om sina problem för en anhörig: 61-åringen. Tre gånger under våren ska 61-åringen ha försökt att få hjälp av polisen för att få stopp på de kriminella – men ska ha fastnat i telefonköer.

ANNONS

Till sist begav han sig hem till paret, beväpnad med sin hagelbössa, för att hjälpa sina anhöriga att freda sig mot utpressarna.

Mannen hade en dubbelpipig hagelbössa, men när han tryckte av en andra gång ska det bara ha blivit ett klick.
Mannen hade en dubbelpipig hagelbössa, men när han tryckte av en andra gång ska det bara ha blivit ett klick.

Enligt 61-åringen var han livrädd när de kriminella gick emot honom, och skottet ska ha gått av när han backade. Efter att han skjutit 35-åringen ska han även ha riktat bössan mot dennes sällskap – och tryckt av en gång till – men då fanns det inget mer skott kvar.

Mannens försvarare, advokat Göran Ruthberg, jämförde med skotten i blekingska Rödeby 2007. Där friades en gårdsägare helt efter att ha skjutit två mopedburna ungdomar som terroriserat en familj.

Åklagaren Sofia Corin menade dock att mannen bara ”varit förbannad” och ”tagit lagen i egna händer” när han beväpnat sig.

Varken tingsrätten eller hovrätten höll med 61-åringen om att det varit nödvärn. Domstolarna gick inte ens med på att det var dråp, utan dömde honom till 18 års fängelse för mord, mordförsök, grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

När HP i början av 2020 besökte mannen på Kumlas hårdbevakade avdelning för långtidsdömda berättade han om hur han dagligen ältar det som hände – allt från hoten och pressen mot hans anhöriga, till skotten han sköt och rättegången som följde.

Han konstaterade också att han kommer vara över 80 år om han måste sitta av hela tiden och nästan 75 år om han blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar.

ANNONS

Lägenhetsbråket

HP 14 juli 2000.
HP 14 juli 2000.

Tingsrätten i Halmstad höll inte med 24-åringen som hävdade att det handlat om nödvärn när han i sin bostad en sommarnatt år 2000 stack ihjäl en 17-åring med en kockkniv.

Däremot tog domstolen hänsyn till att offret tillsammans med tre andra personer begått hemfridsbrott när de mitt i natten tagit sig in i 24-åringens lägenhet på Klammerdammsgatan. Därför dömdes 24-åringen bara till sex års fängelse, minimistraffet för dråp.

Bakgrunden till dramat var att 24-åringen tidigare under kvällen bråkat med sin exsambo – som flyttat ifrån honom för att han alltid blev aggressiv när han drack alkohol. När hennes bror fick veta detta tyckte han att de skulle gå hem till hennes före detta pojkvän för att reda ut det hela.

De tog även med sig en kusin och dennes 17-årige kamrat som var på tillfälligt besök i Halmstad.

När 24-åringen, som var kraftigt berusad, väcktes av de fyra blev han rädd för att få stryk. Efter en längre diskussion krävde han att de skulle gå – och till sist hämtade han en stor kökskniv.

Brottsutredningen visade att 24-åringen haft omkring två promille alkohol i blodet när han högg kniven i 17-åringen.
Brottsutredningen visade att 24-åringen haft omkring två promille alkohol i blodet när han högg kniven i 17-åringen. Bild: Tomas Ohlsson

I bråket som uppstod fick 17-åringen ett kraftigt hugg i bröstet och föll ihop efter att ha tagit sig ut i husets trappuppgång. Domstolen avfärdade 24-åringens tal om nödvärn, bland annat eftersom han hållit fast offret när han högg honom med kniven.

ANNONS

Hovrätten dömde senare honom även för olaga hot, eftersom han också hotat en av de andra med kniven, och skärpte därför fängelsestraffet till åtta år.

Kioskmordet på Andersberg

HP 15 november 2013.
HP 15 november 2013.

I november 2013 ledde en hetsig ordväxling på Grönevångs torg, mellan en 20-åring och den 25-årige innehavaren till närbutiken Alice kiosk, till att affärsinnehavaren mördades kvällen efter. Upprinnelsen ska ha varit att 25-åringen avvisat några bråkstakar från sin butik.

20-åringen, som ska ha blivit skallad av affärsinnehavaren, återvände tillsammans med sin 17-årige lillebror för att – enligt åklagaren – hämnas. Enligt 20-åringens utsago var det 25-åringen som kom fram och var så hotfull att de var tvungna att ta till nödvärn.

Åklagare Klas Lundgren påpekade dock vid rättegången att det inte är nödvärn att skjuta någon i ryggen. Efter att affärsinnehavaren blivit skjuten med pistol av 17-åringen utomhus försökte mannen nämligen ta skydd i sin butik, men bröderna lyckades tränga sig in där.

Den 25-årige småbarnspappan som misshandlades och mördades med så utdraget våld var populär bland många på Andersberg genom sin affär Alice kiosk.
Den 25-årige småbarnspappan som misshandlades och mördades med så utdraget våld var populär bland många på Andersberg genom sin affär Alice kiosk. Bild: Roger Larsson

Inne i butiken utsattes offret för mycket omfattande och utdraget våld. Bland annat stack de honom med kniv i bålen och i benen så allvarligt att han fick livshotande skador. De skar honom även i ansiktet och slog honom med ett slagträ så att han fick frakturer.

Obduktionsrapporten tog upp över 100 sår på den mördade – som lämnade en änka och en tvåårig son efter sig. Det rörde sig om allt från avvärjningsskador till sådant som åklagaren menade utgjorde skändning av kroppen som inträffat efter att offret förlorat sin försvarsförmåga.

ANNONS
Brödernas kniv, skor och pistol hittades gömda på Andersberg, bland annat i en lägenhetsmoské.
Brödernas kniv, skor och pistol hittades gömda på Andersberg, bland annat i en lägenhetsmoské. Bild: Roger Larsson

Brödernas kniv och skorna som trampat i blodet i butiken hittades gömda i en lägenhetsmoské som bröderna brukade besöka på Anderberg. Efter en tid hittade byggnadsarbetare även pistolen. Men det var svårare att få fast gärningsmännen.

Efter dådet gick bröderna till fots längs järnvägsrälsen till Laholm och därifrån tog de sig senare utomlands.

I Tyskland stoppades de och identifierades av tysk polis, men eftersom den internationella efterlysningen inte gick ut förrän efter en vecka släpptes de.

Först efter en månad greps den yngre brodern i Kosovo. Efter ytterligare tre månader greps även den äldre där.

När de skulle flygas hem till Sverige ansågs hotbilden mot dem vara så allvarlig att flygplan specialchartrades för 330 000 kronor. Vid landningen försågs bröderna med skyddsvästar och transporterades till häktet i skottsäkra fordon.

330 000 kronor lades på att flyga hem bröderna till Sverige från Kosovo i sådana här specialchartrade plan eftersom det sades finnas en hotbild mot dem.
330 000 kronor lades på att flyga hem bröderna till Sverige från Kosovo i sådana här specialchartrade plan eftersom det sades finnas en hotbild mot dem. Bild: Jonas Ekströmer

Rättegången hölls i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal eftersom det sades finnas ”ett pris på deras huvuden”. Klas Lundgren yrkade där på livstids fängelse, men domstolen ansåg inte att brottet nådde upp till den nivån.

Båda bröderna fick dessutom viss ”rabatt” för sin låga ålder. 17-åringen, som tog på sig skulden, ansågs skyldig till brott motsvarande 16 års fängelse. Eftersom han begick brotten när han var under 18 år dömdes han dock i stället till ungdomsvård i tre och ett halvt år på ett särskilt hem där det inte går att bli villkorligt frigiven i förtid.

ANNONS

Trots att han är född och uppvuxen i Sverige förklarade han i rätten att han efter avtjänat straff känner sig tvungen att flytta utomlands på grund av hotbilden mot honom.

Bland offrets anhöriga fanns det oro för att bröderna snackat ihop sig för att den äldre brodern skulle slippa undan. Även om domstolen ansåg att han varit mindre aktiv dömdes emellertid han till tio års fängelse – vilket skulle ha varit fjorton år om han fyllt 21 när brottet begicks.

Hovrätten höjde senare hans straff till tolv år.

Polischefens skott

HP 14 februari 2000.
HP 14 februari 2000.

– Det här målet handlar om att vi inte har dödsstraff för misstänkta biltjuvar, förklarade åklagaren när den halländske polismästaren Anders Boode hösten 2001 stod åtalad för olaga hot. Enligt åtalet hade han avlossat ett par skarpa skott och sedan riktat sin pistol med spänd hane mot en av de misstänkta.

Boode försvarade sitt dragna vapen med att väskan som den ene killen sprang med (som visade sig innehålla en dator) såg hotfull ut.

Om Anders Boode fällts för olaga hot skulle han ha fått sparken. Men eftersom han bara fälldes för tjänstefel fick han behålla jobbet.
Om Anders Boode fällts för olaga hot skulle han ha fått sparken. Men eftersom han bara fälldes för tjänstefel fick han behålla jobbet. Bild: Johnny Samuelsson

Händelsen hade uppstått i februari 2000 när polismästaren körde på E 6 och blev omkörd av några ynglingar i hög fart. Han misstänkte att de stulit bilen och tog upp jakten efter dem. Stundtals ska denna jakt ha gått i 225 kilometer i timmen, men eftersom polisens regler för biljakter skärptes först senare åtalades inte Boode för detta.

ANNONS

Däremot blev det rättssak av hur jakten slutade med en vilda västern-liknande skottlossning medan de inblandade kutade över en skånsk leråker.

En av frågorna som togs upp i rättssalen var huruvida hanen på polischefens pistol varit spänd eller slackad när han riktade den mot en av de jagade.
En av frågorna som togs upp i rättssalen var huruvida hanen på polischefens pistol varit spänd eller slackad när han riktade den mot en av de jagade. Bild: Johnny Samuelsson

Under språngmarschen hörde de jagade, som fått slut på bensin, hur flera skott avlossades bakom dem. Polismästaren hävdade efteråt att det handlade om ett par vådaskott som berodde på att han halkade och var ovan vid polisens nya tjänstevapen av märket Sig Sauer.

Exakt hur det förhöll sig med detta gick inte att utreda, det enda som gick att säga bestämt var att Boodes magasin hade fyra patroner färre efter språngmarschen. Men det gick inte att hitta några tappade patroner eller tomhylsor i terrängen efteråt – varken med metalldetektor eller med specialhundar.

Direkt efter att de jagade gripits uppgav de dock – utan att ha hunnit prata ihop sig – att de sett polismästaren sitta på huk och plocka upp tomhylsor.

En av de jagade, som stannat med händerna i luften när han hörde skotten, hävdade att Boode då siktat mot honom och skrikit att hanen fortfarande var spänd – vilket Boode förnekade. Den jagade hävdade också att Boode sagt att ”vilka tror ni att ni är som försöker köra ifrån mig?”.

Om detta skulle leda till en dom om olaga hot hade Polisens ansvarsnämnd redan bestämt att polismästaren skulle avskedas.

ANNONS
I domstolen var det många journalister som ville intervjua Anders Boode. Att en polischef står åtalad hör inte till vanligheterna.
I domstolen var det många journalister som ville intervjua Anders Boode. Att en polischef står åtalad hör inte till vanligheterna.

Till sist dömdes Boode bara för tjänstefel, för att han sprungit med spänd hane och fingret på avtryckaren, men när det gällde hotet ansåg domstolen att ord stod mot ord.

Efter polischefens skott i jakten på ett par misstänkta biltjuvar bestämde han att alla halländska poliser ska ha skjutövningar oftare.
Efter polischefens skott i jakten på ett par misstänkta biltjuvar bestämde han att alla halländska poliser ska ha skjutövningar oftare. Bild: Johnny Samuelsson

Polismästaren fick betala 40 dagsböter och delar av sina advokatkostnader, vilket innebar 52 000 kronor. Intressant var också att Boode bestämde att alla halländska poliser i yttre tjänst skulle ha skjutövningar oftare.

LÄS MER:Ny serie: Widiksons rättsfall är inte det första utdragna

LÄS MER:Styckmord och tortyr var de mest makabra

LÄS MER:Ångest, hat och psykos bakom blodiga mord

ANNONS